Riportok

Már most gondoljon a tavaszra: ezeket a hagymásokat kell elültetni az év eleji virágpompához

Ha szeretnénk, hogy a kertünk majd kikeletkor is tündököljön, ezekben a hetekben kell gondoskodni róla. Itt az ideje a színes virágok kihelyezésének!

A krókuszok, nárciszok, tulipánok, jácintok és a tavasz más kedvenceinek hagymáját legkésőbb a fagyokig a földbe kell helyeznünk. Télen alszanak, de a hideg elengedhetetlen ahhoz, hogy később majd virágot hozzanak. A tervezésnél ne csak a legismertebb hagymás növényekre gondoljunk:

a szellőrózsa, a kockásliliom, a díszhagyma, a nőszirom vagy éppen a csillagvirág kevésbé elterjedtek, ám különleges díszei lehetnek a kertünknek. Bátran kísérletezhetünk, mert viszonylag igénytelenek, nincs szükségük túl nagy szakértelemre, hogy szépek legyenek. Kezdő kertészek is megpróbálkozhatnak velük.

A kertben:

1. A virághagymákat a beszerzés után minél hamarabb tegyük a földbe, és addig is száraz, hűvös helyen tároljuk.
2. Az ágyásokat lehetőleg napos területen, precízen jelöljük ki. Gyomláljunk nagyon alaposan. Vegyük figyelembe a talaj minőségét is: ha agyagos, lazítsuk kevés homokkal, nehogy a növények berothadjanak. Keverhetünk bele komposztot is, hogy a növényeink a későbbiekben
minél több tápanyaghoz jussanak.
3. A megfelelő ültetési mélység a hagyma méretének két-háromszorosa. Legmélyebbre, úgy 20 centiméterre a nárciszok kerüljenek, a tulipánoknak és a jácintnak elég a 15 centiméter is. A kisebb méretűeknek nagyjából 10 centiméter mély ültetőgödröt alakítsunk ki.
4. Fontos, hogy a hagymák csúccsal felfelé kerüljenek a földbe, máskülönben késik majd a virágzásuk. Bánjunk velük különösen óvatosan! Ne nyomkodjuk, hanem finoman tegyük őket a mélyedésbe.
5. Minél kreatívabbak vagyunk a növények társítását illetően, tavasszal annál izgalmasabb és színesebb látványban lesz majd részünk a kertben.
6. Az elültetett hagymákat fedjük be jó alaposan földdel, majd öntözzük meg. Érdemes kiszórni némi fenyőkérget is, ami védi a talajt a kiszáradástól, és a növényeinket is megóvja az őszi-téli hidegtől.
7. Ezeknél a virágoknál semmiképp ne használjunk trágyát vagy műtrágyát közvetlenül az ültetés után, mert azzal kárt tehetünk bennük.

Dézsában, cserépben:

1. Balkonra, erkélyre remek választás a krókusz, a csillagvirág, a tulipán és a nárcisz is. Ha tervezetten egymásra ültetjük őket, akár három hónapon át folyamatosan is virágozhatnak. De társíthatunk olyan fajtákat is, amelyek egyszerre tündökölnek és díszítenek majd.
2. Ültetőedény használata esetén fokozottan figyelnünk kell a tápanyagdús, tiszta talajra, ami jó vízmegkötő képességgel bír.
3. Óvjuk a hagymákat a rothadástól, ezért tegyünk vízelvezető drainréteget az edények aljára. Elengedhetetlenül fontos, hogy a cserép vagy dézsa alján legyen lyuk, ahol távozhat a felesleges nedvesség.
4. ügyeljünk rá, hogy az edény a hagymák igényeinek megfelelően mély legyen!
5. A föld és a cserép széle között hagyjunk távolságot, így akár mulcsozhatunk is, és az öntözés is könnyebb lesz.
6. Feltétlenül figyeljünk arra, hogy a víz ne álljon meg a dézsa alatt. Kavicsok vagy egyéb ötletes alátétek segítségével emeljük ki a pangó folyadékból az edényt.
7. Amikor télen tartósan -5 fok alá süllyed a hőmérséklet, a növényeinket takarással kell védenünk a fagytól, és éjszakára fedett helyet kell biztosítanunk számukra. Nagyon vigyázzunk rájuk, nehogy elfagyjanak, mert akkor elmarad a vágyott tavaszi virágözön, és végeredményben feleslegesen dolgoztunk. Hideg időben ne locsoljuk őket!

Fotó: Adobestock

Szöveg: Kiszel Péter, okleveles kertészmérnök

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete