Otthon Riportok

Az igénytelen kert is lehet gyönyörű: így készül a praktikus és szárazságtűrő sziklakert

Ahol van támfal vagy rézsű, ott különleges dísze lehet a kertnek ez a kevés törődést igénylő látványelem, de egy magasított terasz oldalán is jól mutat. Íme az elkészítés módja lépésről lépésre!

A sziklakert előnye, hogy jól bírja a tápanyagszegény talajt, a kivitelezés után nem igényel sok munkát, és a szélsőséges időjárást is elviseli. Csupán trágyázni, metszeni, gyomlálni kell olykor, amit mutatós küllemével hálál meg nekünk.

Tervezésre fel!

Nem kell neki nagy terület, így szinte minden kertben létesíthető. Lehet akár mini változat – egy dézsa kövekkel –, de az előkertben, lejtős területen, domboldalon is kialakíthatjuk. Elrendezésének szinte csak a fantáziánk szab határt. Fontos, hogy kialakítás előtt felmérjük a telek időjárási és fényviszonyait, ennek tükrében válasszuk ki a növényeket. Ami a tájolást illeti, a déli-nyugati a legszerencsésebb, de ha okosan választunk kertlakókat, árnyas területen is lehet sziklakertünk.

Macro shot of delicate, ornamental, evergreen plant rock cress (Aubrieta x cultorum) ‘Blue Emperor’ with small blue – purple flowers forming carpet in rock garden

Milyen követ használjunk?

Jó tudni, hogy a nagyobb darabok árnyékot vetnek, a melegben pedig fűtőtestként működnek. Figyeljünk arra, melyik növény milyen kő közelében érzi jól magát. A nagy mésztartalmú sziklának a mészre érzékeny fajták nem örülnek. A szilikáttartalmúak ideálisak a savas talajt kedvelő növényeknek. A dolomit, a pala, a mészkő, a homokkő és a gránit is jó választás. Kihelyezhetünk kisebb díszítőkavicsokat, akár színeseket is.

Figyeljünk a vízelvezetésre

Ássuk fel a talajt kb. 30 cm mélyen, majd gondosan gyomláljunk. Fontos a jó vízelvezetés, hogy ne keletkezzen pangó folyadék, ettől ugyanis a növények tönkremennek. A gödör helyét töltsük fel köves, kavicsos földdel, dombokat, völgyeket kialakítva belőle. Előtte a gyomok ellen ajánlott egy réteg geofóliát is használni. Az építkezést egy réteg köves termőfölddel zárjuk, tápanyagban gazdag talaj esetén homokkal is keverhetjük. Ha kész, jöhetnek a kisebb-nagyobb sziklák, kövek.

Évelő kertlakók

Árlevelű lángvirág

Legyen elég távolság a növények között, ne fedjék szőnyegként a területet. A tövekre szórjunk egy réteg kavicsot, hogy a csapadék elszivárogjon, és a gyomok se telepedjenek meg itt. Egy okosan összeállított sziklakert egész évben díszít. Jó választás bele a párnás évelők tára, a pázsitviola, az árlevelű lángvirág, az örökzöld tatárvirág és a délszaki kutyatej. Jól mutatnak a hagymások is, például a fürtös gyöngyike, vagy a törpe vadnárciszok, vadtulipánok. Nyáron a rózsaszín léggömbhagyma és az aranysárga hagyma is szép látvány. Remek választás lehet a liláskék nyugati kökörcsin, a sárga virágú tavaszi hérics és a palástfű is – utóbbi virágzás után is mutatós marad.

TIPP:

Telepítsünk a sziklakertbe fűszernövényeket vagy fűféléket, sást, kék csenkeszt. A törpefenyő vagy a madárbirs ősszel korallpiros bogyókkal kápráztatja a szemet.

Szakértő: Kiszel Péter, okleveles kertészmérnök

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete