Lélek Riportok

Alvástrükkök az állatvilágból: a farkas-típus éjszaka aktív, a medvénél délután jön el a mélypont

Mindenkivel előfordult már, hogy fáradtsága ellenére nehezen tudott elaludni. Ilyenkor az éjszakai forgolódásnál csak a dolgos másnap a nehezebb. Egy új felfedezés szerint sokkal jobban járunk, ha példát veszünk a vadon élő állatoktól.

Tény, hogy nagy melegben, kánikulában nem könnyű aludni. Ám sokan akkor sem tudnak igazán kikapcsolni, pihenni, ha nincs forróság a hálószobában. Egy német felmérés szerint ötből négy ember rosszul alszik éjszaka! Pedig a pihenésre nagy szükségünk van, nemcsak azért, hogy jól érezzük magunkat, hanem az egészségünk megőrzése érdekében is. A fáradtság, alváshiány hatására ugyanis csökken az immunrendszer védekezőképessége, és fogékonyabbak leszünk a betegségre. Nincs azonban kőbe vésve az ideális alvási idő. Van, akinek a nyolc óra is kevés, másnak pedig bőven elég hat óra – de ha figyelünk a testünkre, akkor könnyen rájöhetünk, mennyi alvásra van szükségünk.

Megdőlt a reggeli pacsirta és éjjeli bagoly elmélet

Van, akinek reggel szüksége van egy kis időre, míg teljesen felébred és kikászálódik az ágyból. Máshoz csupán egy-két kávé után érdemes szólni. És akad olyan is, aki magától, vagy épp az első óracsörgésre kipattan az ágyból, és jókedvűen indul a fürdőszobába. Ez azonban nem jelenti azt, hogy valamelyik viselkedés jó lenne, a másik rossz, csupán azt mutatja meg, hogy mindenki más, és másként működik a belső biológiai órája.

Sokáig azt gondolták a szakemberek, hogy az embereket alvás szempontjából két csoportra lehet osztani: a korán kelő pacsirtákra és az éjszakai baglyokra. A legújabb kutatások szerint azonban három típust lehet megkülönböztetni, akiket el is neveztek egy-egy állat után: oroszlán, medve és farkas.

Ha tudjuk, hogy ránk mi a jellemző, tudatosabban felkészülhetünk a pihenésre, és így fittebbek, tevékenyebbek leszünk napközben, jobban tudunk majd fókuszálni, és persze az egészségünket is könnyebben megőrizhetjük. Nézzük a három típust! Ön hogyan alszik el, és ébred?

Oroszlán: Ideális alvási idő: 22.00–6.00

Jellemzők

Az oroszlán szeret korán kelni. Már akkor megtervezi a napját, amikor a többiek még csak az egyik oldalukról a másikra fordulnak. A reggeli lendülete napközben is kitart. Mivel azonban egész nap pörög, estére elfárad, és hamar el is alszik, így az éjszakai bulik legtöbbször nélküle zajlanak.

Persze időnként szükség van egy kis szórakozásra is, ilyenkor délután pihenjen egy kicsi, vagy reggel próbáljon meg tovább az ágyban maradni.

Mivel az állatok királyának az ébredés nem okoz gondot, szívesen iktat be egy kis sportot is munka előtt. Egy hajnali futás vagy séta, torna, aerobik vagy jóga a munka előtt inkább szórakozás, mint nehezen teljesíthető feladat. A munkahelyén is a reggeli órákban a legtermékenyebb, legaktívabb. Ha tehetné, hajnalban járna dolgozni, és mire a többiek megérkeznek, ő a feladat nagy részén már túl is lenne.

Mi zavarja az alvást?

Új, idegen környezetben nem érzi túl jól magát, így aludni sem nagyon tud. Kutatások szerint ez a típus a nyaralások alatt inkább küzd alváshiánnyal, mint a későn kelő társai. Otthon is fontosak számára a rituálék, ha valami kizökkenti a megszokott időrendből, nehezen tud alkalmazkodni.

Tippek a pihenéshez

Bár estére az energiaszintje és a koncentrációja csökken, érdemes lefekvés előtt egy langyos zuhanyt vennie. Ez ugyanis ellazít, kikapcsol, hatására nő az úgynevezett alváshormon, a melatonin termelődése a szervezetben, mélyebben tud aludni, és kipihentebben ébredhet.

Farkas: Ideális alvási idő: 23.00–7.30

Jellemzők

A farkas tökéletes időzsonglőr, aki még a nap utolsó perceit is kreatívan kihasználja. Ebből következik, hogy éjszaka nagyon aktív. Sokszor úgy érzi, hogy az esti órákban a legenergikusabb, és akkor tud a legjobban haladni a munkával, a tanulással stb. Hátránynak számít ugyanakkor, hogy az esti pörgés miatt nehezen alszik el, és reggelente kínszenvedés számára felkelni.

Mi zavarja az alvást?

Az estére úgy tekint, mint a családdal közösen eltöltött aktív időre, ez pedig sokszor stresszhez vezethet. Problémát jelenthet még, hogy szeret későn vacsorázni. Egy angol egészségügyi magazin felmérése szerint a farkas típusba tartozók 20 óra után kb. 50 százalékkal több kalóriát vesznek magukhoz, mint az oroszlán típusú társaik. Tudjuk, csábítónak tűnik egy tartalmas vacsora este, amikor már hűvösebb van, és jólesik egy kis fagyi is, de érdemes ezeket inkább elkerülni. Ha ugyanis túl sokat eszik, megterheli a gyomrot, és még nehezebb lesz az elalvás.

Tippek a pihenéshez

Ami megkönnyítheti az életét: ha mindennap ugyanabban az időben fekszik le, és ugyanabban az időpontban kel fel. Fontos, hogy hétvégén is tartsa magát ehhez. Persze gyakorlás szükséges hozzá, de egy idő után átállíthatja a belső óráját. Vannak olyan autogén tréningek, relaxációs technikák, amelyeket érdemes elsajátítania. Igyon továbbá kamilla-, citromfű- vagy macskagyökérteát 30-60 perccel azelőtt, hogy lefeküdne.

Medve: Ideális alvási idő: 22.30–7.00

Jellemzők

A medvében a farkas és az oroszlán tulajdonságai keverednek. Reggelente kicsit több időre van szüksége, hogy magához térjen, ám egy óra után már készen áll a nap indítására. 15 óra körül azonban eljön a mélypont, amikor legszívesebben ledőlne egy félórára.

Mi zavarja az alvást?

Nem alszik túl mélyen, és éjjel is többször felébred. Ami segíthet, ha elalvás előtt sétál egy kicsit. A legaktívabb időszak számára 10–14 óra között van, ám ezután sokszor a hirtelen jött fáradtságot egy-két kávéval, energiaitallal akarja megszüntetni, ami kihatással lesz az esti lefekvésére is.

Tippek a pihenéshez

A macinak sok – legalább nyolc óra – alvásra van szüksége, így fontos, hogy időben ágyba bújjon. Bizonyos rituálék segítenek az elalvásban: minden este ugyanabban az időben igyon egy pohár gyógyteát vagy mézes tejet, de a levendulakapszula is segít. Ha éjjel felébred, és nem tud visszaaludni, ne stresszelje magát. Inkább keljen ki az ágyból, és olvasson egy kicsit. Délután kerülje a túlzott koffeinbevitelt.

Szöveg: Kovács Vera

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete