Divat Lélek

A ragyogó reggeli arcbőr alvás közben készül: így regenerálja a bőrét éjszaka

Az, aki szép, reggel is szép… Igaz a dal szövege, főleg, ha az esti  szépségrituálénk során mindent megteszünk azért, hogy kisimulva ébredjünk. A nyugodt, pihentető alvás mellett a gondosan kiválasztott kozmetikumok is segíthetnek abban, hogy az ágyban töltött idő is a bőrünket szolgálja.

Vannak, akik úgy tartják, hogy éjjel jobb, ha levegőzni hagyjuk a bőrt, és nem kell semmilyen krémmel kezelni. Lapunk kozmetikus szakértője azonban nem osztja ezt a nézetet.

– Aranyszabály, hogy este meg kell tisztítanunk a bőrünket, ám ha a bőrfelületről lekerülnek a szennyeződések, és vele együtt a zsírréteg is, akkor azt hidratálni kell – magyarázza Juhász Klári kozmetikus mester, tanár.

– Emiatt nem szabad elhagyni az esti krémezést. És ez nemcsak a zsírhiányos bőrre igaz, de a zsírosra is, mivel utóbbi úgy érzékeli, hogy mivel védtelen, el kell kezdenie faggyút termelni, és a végeredmény még fényesebb, vastagabb bőr lesz.

Jöhetnek a gazdagabb krémek

Lefekvéskor használhatunk testesebb, gazdagabb krémeket, hiszen 6-8 óra alatt a bőr beszívja, illetve akár zsíros bőrre is alkalmazható olajokat, például jojobát, tökmagot, avokádót vagy akár B-vitaminban gazdag búzacsírát.

– Az esti arcápolási rutinunkba – főleg az őszi-téli időszakban – beépíthetünk olajos szérumokat is éjszakára, de ha száraz a bőrünk, ezt akár a melegebb időben is megtehetjük. Erre kerülhet fel egy testesebb krém, vagy egy olyan pakolás, amely egész éjszaka a bőrünkön maradhat.

Lemossam reggel?

Az, hogy reggel el kell-e távolítani az éjszakai krémünket, a bőrünk állapotától függ.

– Ha rendszeresen ápoljuk, hidratáljuk, és nem vízhiányos, akkor nem biztos, hogy mindent magába szív, és reggel letisztíthatjuk.

A bőrnek is idő kell

Éjjel – akárcsak a többi szervünk –, a bőr nyugalmi állapotba kerül, ez a regenerálódás időszaka, ugyanakkor megkapja az időt, hogy gazdagabb krémeket is magába szívjon.

– Nem véletlen, hogy a cégek külön kínálnak nappali és éjszakai termékeket. Sokan úgy gondolják, hogy a nappali krém tökéletesen megfelel az esti szépségrituáléban is, pedig ez nem így van. Semmiképpen ne vigyünk fel olyan nappali krémet, amely SPF 15-ös vagy annál magasabb fényvédelemmel van ellátva, ugyanis ezek feleslegesen terhelik éjszaka a bőrünket, amikor éppen a pihenés lenne a feladata. Viszont éjszaka is remekül működnek azok a kozmetikumok, amelyekben Q10, E- vagy A vitamin van. A retinolt ­viszont hagyjuk meg inkább az őszi-téli ­hónapokra, mivel fényérzékenységet okozhat.

Kiemelt kép: GettyImages

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete