Lélek

A pacsira és a bagoly szerelme: hogy élhet harmóniában a korán kelő a sokáig alvóval?

Sok feszültség és vita forrása lehet az eltérő bioritmus, ha a kapcsolatban az egyik fél hajnalban szeret ébredni, a másik éjszaka az aktívabb.

Én már este nyolckor hulla vagyok, míg ő hajnal kettőig nézi a tévét.” „Reggel hatkor felkelek, őt pedig tízkor is alig lehet kiráncigálni az ágyból.” „Délelőtt szeretnék programokra menni, ő viszont délig magához sem tér.” „Este szívesen bújok be egy jó könyvvel az ágyba, ő meg akkor él igazán.” – Ezek a panaszos mondatok gyakran elhangzanak egy pacsirta-bagoly kapcsolatban. Hosszú távon ez akár a szerelem kerékkötője is lehet.

A bioritmusunk állandó

„Tudományosan bizonyított tény, hogy a szervezetünk bioritmusa nem megváltoztatható” – szögezi le Fischer Gabriella családterapeuta. Így hát sem a pacsirtát, sem a baglyot nem okolhatjuk azért, hogy a nap 24 órájában mikor aktív, és mikor nem. „Nemcsak a népnyelv, a tudomány is megkülönböztet reggel tevékeny, valamint éjjel éber embereket. Napi ritmusunk megváltoztatására viszonylag kicsi a mozgásterünk, így hát a bagoly-pacsirta kapcsolat sikeressége a pár alkalmazkodási képességén múlik. Ha ezen a területen nem illünk össze, annak vannak kényelmetlenségei, de ha egyéb dolgokban rendben vagyunk egymással, könnyebb áthidalni ezt a különbözőséget.”

Így hangolódhatunk össze

  1. Az egyik nem rosszabb a másiknál
    Először is barátkozzunk meg a gondolattal, hogy a társunknak több-kevesebb vagy más beosztású az alvásszükséglete! Ne minősítsük őt lusta disznónak azért, mert akkor alszik, amikor mi már órák óta ébren vagyunk, és ne ostorozzuk, hogy úgy él, mint egy idős ember, csak mert kora este ágyba bújik. Fogadjuk el, hogy másképp működünk – egyik sem jobb vagy rosszabb.
  2. Találjunk közös nevezőt
    Alakítsuk ki közösen az áthidaló szabályokat, és alkalmazkodjunk! A testi-lelki intimitás miatt nagyon fontosak az ébredés után vagy az elalvás előtt az ágyban együtt töltött percek. A későn elalvó bagoly este bújjon a pacsirtája mellé, amikor az hamarabb elmegy aludni, töltsenek együtt egy kis időt, majd keljen fel és élvezze, hogy van némi saját ideje. Ugyanígy kora reggel a friss pacsirta tölthet egy-két szabad órát önmagával, és ha meg tudja oldani, mert mondjuk, éppen nem kell munkába rohannia vagy iskolába vinni a gyerekeket, akkor bújjon be a kicsit később ébredő kedvese mellé az ágyba. Sokszor már 10 perc összebújás is sokat számít, és energiával tölti fel a napunkat.
  3. Az melózzon, aki épp aktív
    Szerencsés, ha abban is megegyezünk, hogy a házimunkákból ki mit végez el ezekben az egyedül töltött időszakokban, így nem marad csak a korán kelőre vagy kizárólag a későn fekvőre a háztartás és a gyereknevelés összes ügyes-bajos dolga. A pacsirta korán reggel bevásárolhat, míg a párja alszik, a bagoly pedig késő este is befizetheti a számlákat online, míg a másik pihen. Így a közösen töltött néhány óra már nem megy el muszáj-feladatokra, ami lehetőséget teremt olyan minőségi programokra, amelyek építik a kapcsolatot.
    Az is fontos – bioritmustól függetlenül –, hogy a munkamegosztás igazságos legyen. Ha kisgyerek van a családban, szinte biztos, hogy a vele kapcsolatos teendők reggelente akár évekig a pacsirta-szülőre hárulnak. Ez sokszor megterhelő lehet, így lényeges, hogy kérjük meg bagoly típusú társunkat: este vegyen át tőlünk feladatokat, pél­dául mosogatni, teregetni akkor is lehet.
  4. Bújjunk össze napközben
    Ami az intimitást illeti, szintén nincs könnyű dolgunk, hiszen amikor a pacsirtának lenne kedve a szexhez reggel, a másik még durmol. És ha a bagoly közeledne, a pacsirta már nagy eséllyel húzza a lóbőrt – ez hosszú távon hiányérzethez, feszültséghez vezet. Épp ezért érdemes olykor a nap kellős közepén lehetőséget teremtenünk a testi örömökre, akár a munkából hazaérve még késő délután. És használjuk ki a hétvégéket, vagy ha kisgyerekünk van, akkor azt a néhány órát, amikor a nagyszülő elviszi a gyerekeket. Sőt, néha a szülők is kivehetnek egy extra szabadnapot romantikázni.

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete