Riportok

A kánikula nagy slágere és a kert elegáns koronája a szárazságbarát díszfű – így gondozza, hogy mutatós legyen

Megérkezett az igazi meleg, de vannak kertlakók, amik ilyenkor is jól érzik magukat. A díszfüvek nemcsak mutatósak, de praktikusak is a hőségben.

Portánk elegáns koronája lehet egy ügyesen megválasztott díszfű – ez a növénycsoport nem véletlenül tartozik a legnépszerűbbek közé. Méltán, hiszen méretüket, színüket, formájukat tekintve is változatosak, és szinte bárhol elhelyezhetők. Persze ahhoz, hogy igazán szép látványt nyújtsanak, érdemes velük kicsit jobban megismerkedni.

Carex

Meghálálják a törődést

A díszfüvek napfényes helyen érzik magukat legjobban. Helyigényesek, így hát ültetés előtt érdemes átgondolnunk, nagykorukban elférnek-e ott, ahová megálmodtuk őket. Igen terebélyesre nőnek! Nagy előnyük, hogy kevés gondozást igényelnek, olykor egy kis öntözést, valamint jó vízáteresztő képességű talajt. Ezek a növények legkönnyebben tőosztással szaporíthatók. Egyes fajtáikat fontos tőosztás után cserépbe tenni, hogy a későbbi kiültetéshez stabil gyökérzetet fejleszthessenek. Ha a szaporítás mellett döntünk, lényeges, hogy a kis cserepeseket 2-3 hétig félárnyékos helyre tegyük. Közvetlenül kiültetés után pedig ne feledjük a beiszapoló öntözés! Ez a szárazságtűrő növényeknél is elengedhetetlen lépés.

Panicum

Hová kerüljenek?

Díszfűből van egynyári és évelő is, ezek között akadnak kifejezetten szárazságtűrő, örökzöld, lombhullató és virágot hozó vagy levélzetükkel díszítő fajták is. Ültethetők kerti utak szegélyeként, de egy ilyen növény egymaga, szoliterként is pompás látványt nyújt.

Válogassunk kedvünk szerint!

Magyarországon rengetegféle díszfű beszerezhető, és a hazai viszonyok között kitűnően érzik magukat. Az egyes változatok más-más formában és színben pompáznak, szoliter növényként bármit ültethetünk, többnövényes összetételben azonban elegánsabb, ha ugyanaz a típus kap helyet a kertben. A legismertebb és legkedveltebb díszfüvek: Cortaderia, Miscanthus, Panicum, Carex és Pennisetum. Ami pedig a fajtákat illeti, a csíkos pántlikafű, a pampafű, a molnárpántlika, a nádtippan, a szálkafű, az évelő díszköles, a réti ecsetpázsit, az árvalányhaj, a deres fényperje és a zebrafű hódít. Bátran válasszuk a nekünk legjobban tetszőket, és telepítsük a kertünkbe!

Pennisetum

Kis kertekbe

Zsebkendőnyi kertekbe is ültethetünk díszfüvet, hiszen több fajta kapható törpe-változatban is. Érdeklődjünk erről a kertészetekben!

Védeni a fagytól

A díszfűfélék érzékenyek a hidegre, így télen fontos lesz majd őket védeni a fagytól. Amikor odaérünk, késő ősszel kötözzük össze a leveleiket, hogy a tövek közé jutó víz, ha befagy, ne árthasson a növényeknek. A tavaszi kibontás után pedig vissza kell vágni őket a talajtól úgy 20-30 centi magasságig.

Kérdése van a növényeivel kapcsolatban? Tegye fel szakértőnknek a [email protected] e-mail-címen! Olvasóink leveleire csak a lap hasábjain válaszolunk.

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete