Egészség Riportok

Hasmenés vagy hányás után kötelező: ezekkel az ételekkel turbózhatja fel a káliumszintjét

Sok árulkodó tünete van annak, ha valaki káliumhiányban szenved. De szerencsére nem kell egyből a patikába rohanni, vannak ugyanis olyan ételek, amiknek igen magas a káliumtartalma és segíthet ilyen esetekben.

A tápanyaghiány megváltoztatja a testi folya­matokat. A hiányok pótlása nagyon fontos a szervezetünk megfelelő működéséhez, hiszen ha ezzel nem foglalkozunk, az megnehezítheti a mindennapokat, és könnyen meg is betegedhetünk. A teljes vérkép segíthet meghatározni, miből kellene többet fogyasztanunk, de a kiegyensúlyozott, tápanyagban gazdag étrendet mindig tartsuk szem előtt.

Kálium

Segíti a szív, az idegek és az izmok megfelelő működését, és tápanyagokat is szállít a sejtekhez, miközben eltávolítja a „hulladékot”. Ezenkívül fontos az egészséges vérnyomás fenntartásában. Hasmenés vagy hányás esetén gyorsan lecsökkenhet a szervezet káliumszintje, akárcsak túlzott izzadás, hashajtók vagy vizelethajtók szedése mellett, illetve túlzott alkoholfogyasztás esetén is. Az 50 év feletti férfiaknak naponta 3400 mg, a nőknek pedig 2600 mg káliumra van szükségük. Hiányra figyelmeztet az izomgyengeség, a székrekedés, a szabálytalan szívritmus és a zsibbadás.

Ezt fogyasszuk: Kerüljön a tányérunkra minél gyakrabban banán, tej, gomba, uborka, cukkini, sárgadinnye, spenót, pisztácia, dió, pisztráng, lazac, lencse és más hüvelyesek.

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete