Riportok

A levegőben találta meg az igazi hivatását Szandra: mérnökből lett aerialjóga-oktató

Azt tartják, hogy a reál beállítottságú emberek két lábbal állnak a földön. Ez igaz Kovács Szandra olaj-és gázmérnökre is, ám szerinte ez nem zárja ki, hogy a föld felett lebegve fedezte fel a számára igazán örömet adó munkát.

Aerial, vagyis lebegőjóga-óra előtt találkozom Szandrával az otthonában kialakított tornateremben. Az oktató szorgosan helyezi fel a hammocko­kat a tartószerkezetbe. A színes eszközök pillanatok alatt még barátságosabbá teszik az amúgy is vidám helyiséget. Már a hammock puszta látványa is jókedvre derít, nem csoda, hogy a gyerekek nagy örömmel vesznek részt az órákon. És természetesen az sem meglepő, hogy ilyen környezetben Szandra is sokkal jobban érzi magát, mint egy komor irodában, olaj- és gázvezetékek tervrajzai között. Adódik a kérdés: hogyan lesz egy mérnökből pont jóga­oktató?

Meghitt anya-lánya program

A hammockok biztonságosak, a teherbírásuk 200 kg

„Engem mindig több dolog foglalkoztatott. Persze a pályaválasztásnál előtérbe került a reál beállítottságom: nagyon szerettem a matekot és a fizikát, de ezenkívül is sok minden érdekelt még. Mivel Miskolcon éltünk, így az ottani műszaki egyetemre jelentkeztem. Az olaj- és gázmérnöki munka pedig nagyon érdekes, pláne egy lány számára. Mindig szerettem utánajárni a dolgoknak, állandóan a mikéntekre kerestem a választ, a műszaki egyetemen erre volt is lehetőségem. De nem állt meg itt a tudás iránti vágyam. Amikor várandós lettem a nagyobbik lányommal, nem csupán eljártam kismamajógára, hanem meg is tanultam, amit lehet. Bár 16 éves korom óta jógázok, beiratkoztam egy jógaoktató-tanfolyamra. Nagyon élveztem, de akkor egyáltalán nem gondoltam rá, hogy otthagyom a szakmámat, hobbiként csináltam” – meséli Szandra. Aztán megszületett a második gyermeke, és amikor a lányok nagyobbak lettek, velük is szerette volna megismertetni a jógát. Ilyenkor mit csinál egy anyuka? Elviszi a gyerekeit egy csoportos foglalkozásra. És mit tett Szandra? Beiratkozott egy újabb tanfolyamra, hogy megismerje a gyerekjóga anatómiai hátterét, hatását.

„Otthon is rendszeresen jógáztam, mert nagyon sokat lehet tanulni belőle: felszabadít, ellazít, megtanít összpontosítani, koncentrálni. A lányok, Inez és Liza pedig szerették volna kipróbálni. Én úgy voltam vele, ha már egyszer beállnak mellém, akkor csináljuk rendesen, legyen szakszerűen, pláne, hogy a gyerekek számára speciális gyakorlatsorok vannak. Így elvégeztem a Jóga Móka gyermekjóga-tanfolyamot, és otthon együtt jógáztunk. Igazi, meghitt anya-lánya programok lettek ezek.”

A gyerekek hangtálaznak is az órákon

Az Aerial jóga jótékony hatásai

A légjóga során egy speciális eszköz, a hammock – egy hevederrel felfüggesztett, nagy teherbírású, rugalmas kendő – van a segítségünkre. Ennek köszönhetően csökken a vázizomzatra, a csontokra, az ízületekre ható terhelés. A gyerekek szempontjából pedig különösen fontos, hogy tartásjavító hatású, fejleszti a koncentrációs képességet, a testtudatot, növeli az önbizalmat, fokozza az agy vérellátását. Ezenkívül erősíti az immunrendszert, javítja az emésztést, kedvezően hat a hormonháztartásra és segít az egészség megőrzésében.

Mások lettek a prioritások

Egy idő után már nem csak a saját szórakoztatásukra jógáztak. Úgy hozta az élet, hogy Szandrának lehetősége lett a lakhelyén lévő fitneszteremben órákat tartani, így 5,5 év otthonlét után egyszerre két munkahelye lett. Visszament az irodába mérnökként, közben két éven keresztül párhuzamosan délutánonként kismama- és gyerekjóga­órákat tartott. A gyerekek mellett ez azonban hirtelen sok lett.

„Édesanyaként a lányok érdekeit kellett szem előtt tartanom, ilyenkor már mások a prioritások, én pedig nem akartam eljutni odáig, hogy csak este, fáradtan lássam őket. Egyik napról a másikra bekattant valami az agyamban, és 17,5 év után felmondtam a munkahelyemen, és belevágtam a vállalkozói létbe” – magyarázza Szandra.

Bátor lépés volt, pláne, hogy Szandra váltása pont a Covid-időszakban történt. De nem esett kétségbe, online órákat tartott, és további tanfolyamokat végzett – gyógymasszőr, reflexológus, fitoterapeuta, aerial jóga – mert szerinte mindent csak teljes gőzzel érdemes csinálni.

Légtornászat biztonságosan

Szandra számára fontos, hogy ne csak egyszerűen jógát oktasson, de segítsen is másoknak. Ezért próbálja meg kombinálni a megszerzett ismereteket, és így jött létre a gyerek aerial jóga.

„A cirkuszban mindig ámulatba ejtettek a légtornászok, ahogy a selyemkendőjükön leereszkednek, arra gondoltam, de jó lenne kipróbálni. Aztán véletlenül rátaláltam az aerial jógára, ami nagyon hasonló elven működik: a hammockban biztonságos körülmények között hasonló gyakorlatokat végzünk, mint a légtornászok. A lányaim is kedvet kaptak hozzá, és kipróbálták. Nekem meg kattogni kezdett az agyam: azt tudtam, hogy a hintázás nagyon fontos a babáknak, jót tesz az izomzatuknak, az idegrendszerüknek, a jóga szintén fejleszti a gyerekeket, szociálisan, mozgásos problémák esetén stb. Miért ne ötvöznénk a kettőt? A szülők visszajelzései szerint is sokat fejlődnek, változnak az ide járó gyerekek, miközben jól szórakoznak” – meséli.
Szandra egyik kis tanítványa, Győrfi Léna az óra végén odajött hozzám, hogy valamit mindenképpen szeretne elmondani: „Azért szeretem a lebegőjógát, mert Szandra nagyon kedves, és tetszik, hogy mindenféle pózokat kipróbálhatok, változatosak az órák, és jó érzés lebegni.”

Szöveg: Kovács Vera

Fotó: Ambrus Marcsi

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete