Egészség Riportok

Erős fáradtság, csontfájdalom, hangulatváltozások? Súlyos vitaminhiány állhat a háttérben

A vitamin hiánya a csontok meglágyulásához is vezethet.

A tápanyaghiány megváltoztatja a testi folya­matokat. A hiányok pótlása nagyon fontos a szervezetünk megfelelő működéséhez, hiszen ha ezzel nem foglalkozunk, az megnehezítheti a mindennapokat, és könnyen meg is betegedhetünk. A teljes vérkép segíthet meghatározni, miből kellene többet fogyasztanunk, de a kiegyensúlyozott, tápanyagban gazdag étrendet mindig tartsuk szem előtt.

D-vitamin

Kulcsfontosságú a csontok egészségéhez, és bizonyos rákos megbetegedések megelőzésében is szerepet játszhat. A hiány figyelmeztető tünete lehet az erős fáradtság, csontfájdalom, hangulatváltozások. A hosszan fennálló D-vitamin-hiány a csontok meglágyulásához vezethet, és akár autoimmun betegséget is okozhat.

Ezt fogyasszuk: Naponta igyunk tejet vagy joghurtot, és hetente legalább kétszer együnk zsíros halat, például lazacot vagy tonhalat. Használjuk ki a nyarat, és lehetőleg mindennap töltsünk 10-30 percet a napsütésben. Viszont az is igaz, hogy a D-vitamin-szükségletet lehetetlen kizárólag élelmiszerből és a napsütésből beszerezni, ezért érdemes kapszula, por vagy krém formájában pótolni a napi szükségletet.

Fotó: Gettyimages

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete