Egészség Riportok

Fájó vagy duzzadt nyelv is lehet a tünete, ha ez a tápanyag hiányzik a szervezetéből

Az étkezéssel általában orvosolható a probléma, csak több marhahúst, babot és spenótot kell enni.

A tápanyaghiány megváltoztatja a testi folya­matokat. A hiányok pótlása nagyon fontos a szervezetünk megfelelő működéséhez, hiszen ha ezzel nem foglalkozunk, az megnehezítheti a mindennapokat, és könnyen meg is betegedhetünk. A teljes vérkép segíthet meghatározni, miből kellene többet fogyasztanunk, de a kiegyensúlyozott, tápanyagban gazdag étrendet mindig tartsuk szem előtt.

Vas

Szükséges a vörösvérsejtek előállításához, amelyek oxigént szállítanak a szervezetben. Ha a vasszint túl alacsony, vörösvértesthiány léphet fel, ami vérszegénységet eredményezhet. A vashiány fokozott kockázatának kitett csoportok közé tartoznak a menstruáló nők, a gyermekek, a terhes nők, valamint a vegán vagy vegetáriánus étrendet követők – mondják a tudósok, akik szerint a vérszegénység fájó vagy duzzadt nyelvet is okozhat. A tünetek eleinte olyan enyhék lehetnek, hogy észre sem vesszük, hogy valami nincs rendben, de ahogy a vasraktárak kimerülnek, úgy erősödnek a problémák. Ezek a figyelmeztetések a fáradtság, a légszomj, hideg kezek és lábak, törékeny körmök, fejfájás. Egy átlagos felnőtt férfi és az 50 feletti nők beviteli szükséglete naponta 8 milligramm körüli, míg a nőknek – a menstruáció okozta vérveszteség miatt – jelentősebb mennyiségre, nagyjából napi 18 milligrammra van szükségük, a terhesség során pedig közel 30 milligrammra.

Ezt fogyasszuk: Vassal dúsított gabonaféléket, marhahúst, babot (különösen vajbabot és vesebabot), lencsét és spenótot kell enni.

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete