Riportok

Nem mindenért fizet a biztosító: hogyan enyhítsük a viharkárokat?

Az utóbbi hetekben az ország szinte minden pontján szélsőséges volt az időjárás. Gyakran előfordultak heves szélviharok, felhőszakadás, jégeső, villámárvizek, villámlás – utánuk pedig megrongálódott vezetékek, beázások, tönkrement elektromos berendezések, leszakadt tetők, betört ablakok maradtak. Nézzük, hogyan hozhatjuk helyre a bajt!

A zord időt nem tudjuk megakadályozni, ám az általa okozott károkat csökkenthetjük. Egyrészt fontos a megelőzés, másrészt pedig megfelelő biztosítással is felkészülhetünk a kellemetlen helyzetekre. Dr. Major Szilvia ügyvéd segítségével utánajártunk, hogyan minimalizálhatjuk a károkat.

Megelőzés

Fontos a körültekintő magatartás. Vagyis hogy bizonyos időközönként vizsgáljuk át az otthonunkat – pláne egy nagyobb vihar után, hogy nem rongálódott-e meg a tető, a nyílászárók stb. Ezenkívül, ha viharos időjárásra számíthatunk, ne hagyjunk nyitva ablakot, a redőnyt húzzuk fel, vagy engedjük le teljesen, hogy ne tudjon belekapni a szél. Sajnos azonban mindezek betartása mellett sem garantált, hogy el tudjuk kerülni a veszteséget. Egy jó biztosítás azonban segíthet.

Villámcsapás

Szintén problémát okozhat a villám, amelynek becsapódásakor általában túlfeszültség keletkezik, ami tönkreteheti az elektronikai berendezéseket.

„Ha a biztosításunk kiterjed az ilyen károkra, akkor számíthatunk a kifizetésre, de ebben az esetben is bizonyítani kell, hogy a túlfeszültség villámcsapás miatt következett be. Ezt szintén meteorológiai adatokkal lehet alátámasztani.”

Mit tartalmaz a biztosítási szerződés?

Sokan tévesen azt gondolják, hogy a biztosító minden kárt teljes mértékben megtérít. Ez azonban nem így van.

„Mindig alaposan nézzük át, hogy a biztosító a szerződésben milyen feltételeket határoz meg. Nem dőlhetünk például hátra, ha viharkár, felhőszakadás szerepel a biztosításunkban, hiszen a társaságok konkrétan meghatározzák azt, hogy mekkora mennyiségű csapadék számít biztosítási eseménynek, és azt is, hogy mi minősül viharnak. Itt a szélerősség mértéke és adott idő alatt lehullott csapadék mennyisége számít. Ha vita van abban a felek között, hogy az adott napon a csapadékmennyiség, a szélerősség meghaladta-e ezt a határértéket, akkor az Országos Meteorológiai Szolgálat szakvéleménye lesz az irányadó” – magyarázza az ügyvéd.

Kárrendezés

A biztosító csak akkor fizet, ha mi úgy jártunk el, ahogy az adott helyzetben elvárható: ha például a kár azért keletkezett, mert nyitva hagytuk az ablakot, a társaság mentesül a kifizetés alól. Hiába bizonyítjuk, hogy a biztosítási eseményhez szükséges feltételek teljesültek (erős szél volt, sok csapadék stb.), mégsem fog fizetni a társaság, mivel mi is mulasztottunk.

„Nem árt tudni továbbá, hogy a biztosító csak addig az összegig téríti meg a kárt, amennyi a biztosítási szerződésben szerepel. Ez alapvetően az érintett biztosítási díj mértékétől és az adott kockázattól függ” – ­magyarázza dr. Major Szilvia.

Szöveg: Kovács Vera

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete