Otthon Riportok

Változnak a lakásbiztosítás szabályai, ez az új feltétel most mindenkit érint

Az új rendelet módosítja többek között a lakásbiztosítás megkötését, ha a hitelfelvételhez ezt kötelezővé teszi a bank. Ezenkívül az ügyfelek minden évben két lehetőséget kapnak a biztosításuk felmondására.

Ez a szabály május 1-től hatályos ugyan, de 2024-ben élhetünk először a plusz felmondással. Az új rendeletek egyértelműen a lakástulajdonosoknak kedveznek. A részletek ismertetésében Zöld Kornél, az EMA Credit ügyvezető igazgatója, biztosítási szakértő segít nekünk.

Egyszerűbb választás

Az új szabályok szerint a jelzáloghitelek igénylése során a hitelközvetítő elektronikus eszközön köteles bemutatni az ügyfélnek a Magyar Nemzeti Bank Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás (MFO) kalkulátorának az alkalmazását, ha a jelzáloghitel-szerződés megkötéséhez az adott ingatlanra vagyonbiztosítást kell kötni.

„A hitelfelvevő így teljes piaci képet kaphat az elérhető lakásbiztosításokról, és lehetősége nyílik megkeresni és igénybe venni a számára legkedvezőbb terméket. Az új szabály lehetőséget ad arra, hogy az ügyfél ne azt a lakásbiztosítást kösse meg a lakáshitel felvételekor, amit a bank ajánl neki, hiszen egyáltalán biztos, hogy a számára az a legkedvezőbb, vagy ő azt érzi a legjobbnak a családja, az otthona számára” – magyarázza a szakértő.

Határozott jutalék

A rendelet a lakásbiztosításoknál jutalékplafont is bevezet a biztosítók számára. „Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy a lakáscélú ingatlanra kötött biztosításnál a biztosításközvetítőnek kifizetett javadalmazás nem haladhatja meg az éves biztosítás 20 százalékát” – mondja Zöld Kornél.

Pontosan tudjuk, mennyit fizetünk

A kölcsönszerződés megkötése előtt a teljes hiteldíjmutató (THM) meghatározásakor figyelembe kell venni a fedezetül szolgáló ingatlan vagyonbiztosítás-díját is.

„Ezáltal az ügyfél a hitellel kapcsolatos összes költség között már a biztosítás díját is látni fogja. Ezzel meg lehetne gátolni, hogy egy hitelt a THM-plafonnál drágábban legyen kénytelen felvenni valaki, mivel a hitelfelvétel mellé kötelezően kötnie kell lakásbiztosítást, ami egy plusz rendszeres költség számára” – magyarázza a biztosítási szakértő.

Felmondani is lehet

A másik változás, hogy 2024-től a már megkötött lakásbiztosításokat nemcsak a biztosítási évforduló előtt lesz lehetőség költségek nélkül felmondani, hanem minden év márciusában is. Erről a lehetőségről pedig a biztosítóknak február 15-éig tájékoztatást kell adniuk. Így, ha időközben nagy teher lenne a díjak fizetése, vagy találunk olcsóbb biztosítást, akkor minden gond nélkül válthatunk.

szöveg: Kovács Vera

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete