Riportok

Ételmentő dobozokkal teszik szebbé a világot a veresegyházi angyalok: „Sokat sírtunk, de örömkönnyeink is voltak”

Hallott már az ételmentő akcióról? Országszerte találhatunk olyan, utcán elhelyezett ládikákat, melyekbe betehetjük a számunkra valamiért feleslegessé vált, de még jó minőségű élelmiszereket, hogy segítsünk vele másoknak.

Egyre több ételmentő akcióval találkozhatunk országszerte, ami két szempontból is hasznos kezdeményezés: egyrészt olyan ételek kerülnek eladásra, térítésmentes felajánlásra, amelyek idővel biztosan a szemétben végeznék, másrészt olyan emberek laknak jól belőlük, akik nagyon kevés konyhapénzből gazdálkodnak, vagy egyáltalán nem tudnak ételt venni maguknak. Borzasztó számadat, de egy tavalyi felmérés szerint évente 1,3 milliárd adag, emberi fogyasztásra alkalmas ételhulladék kerül kidobásra.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) adatai szerint 2019-ben Magyarországon évi 65 kilogramm élelmiszer-hulladék keletkezett háztartásonként, tehát a megvásárolt élelmiszerek 10-11%-a végezte a szemetesben. Hazánkban jelenleg átlagban 1,8 millió tonna élelmiszer-felesleg keletkezik évente, miközben százezrek éheznek. Ez pedig, akárhogy is nézzük, nagyon elkeserítő, és óriási pazarlás is egy olyan világban, ahol egyre drágábban lehet ételhez jutni, és egyre többen nélkülöznek. Az utóbbi időben azonban „felébredt” a társadalom lekiismerete, és az üzletláncok is igyekeznek kevesebb ételszemetet termelni, felhalmozni.
Egy német áruházlánc hiánypótló életmentő szolgáltatást indított idén februárban.

A Mentsük meg! elnevezésű élelmiszermentő akció keretében külsőleg már nem tökéletes, de még fogyasztható gyümölcsöket és zöldségeket lehet megvásárolni, adagját egységesen 399 forintért. Az áruházlánc célja, hogy tovább minimalizálja a keletkező élelmiszer-felesleget, valamint ezáltal is támogassa a magyar családok egészséges táplálkozását. Ehhez a kezdeményezéshez egyre több cég csatlakozik, ahogyan néhány éve szép számmal szaporodnak az úgynevezett élelmiszerdobozok is. Ezekben a tárolókban név nélkül bármikor elhelyezhetjük azokat az ételeket, amelyek nem romlottak, ehetők, és úgy érezzük, másokon segíthetünk velük.

Egy beteg kislánnyal kezdődött

A Pest vármegyei Veresegyházon a Segítő Angyalok szervezet raktáránál kihelyezett élelmiszeres dobozba napról napra kerülnek be ízletes, tápláló élelmiszerek, amelyeket bárki, bármikor kivehet és elfogyaszthat. Ferenczi Renáta, a szervezet vezetője elmondta, nagyon nagy sikere van az ételmentő doboznak. Renáta 2013-ban alapította a szervezetet, amikor egy baráti beszélgetés alkalmával meghallotta, hogy egy beteg kislány segítségre szorul. Megkereste a családot, és a barátokkal gyűjtést szerveztek nekik.

Ferenczi Renáta, a Segítő Angyalok szervezet vezetője

„Élelmiszereket, gyógyászati segédeszközöket, ruhaneműket és más használati cikkeket kaptunk és szállítottunk el a családnak. A barátnőm a kislány keresztanyukája lett, és azóta is segítünk nekik, ha megkeresnek” – teszi hozzá Renáta, akinek innen jött az ötlet, hogy karácsonykor „szeretetebédet” készítsenek. 400 főre főztek (saját költségen) babgulyást és forró teát, és azóta sem feledi azt a sok hálálkodó szót, tekintetet.

„Rengetegen jöttek, a gyerekek édességet és játékokat is kaptak. Sokat sírtunk is, hiszen nagyon szomorú sorsokról beszélgettünk az oda érkezőkkel, de örömkönnyeink is voltak, hiszen rengeteg ember örült az eseménynek. Ezután létrehoztunk egy Facebook-csoportot, ahol tartani tudjuk az emberekkel a kapcsolatot.”

Napi 30 éhes emberrel kevesebb

A segítő angyalok kórházakba és gyermekotthonokba is rendszeresen visznek felajánlásokat. „Az ételmentő dobozunkkal naponta nagyjából 30 főnek tudunk meleg ebédet, péksüteményt biztosítani, de rendszeresen osztunk ki ruhákat, játékokat, vegyi árut, illetve műszaki dolgokat és bútorokat is.” Renátáék folyamatosan várják a felajánlásokat, leginkább különféle élelmiszert és tisztító szereket, a zárható dobozokba pedig tartós élelmiszert, zöldséget és gyümölcsöt elvitelre. Biztosan lesz gazdájuk.

A megmaradt pékáru így biztosan jó helyre kerül

Egész évben elkél a segítség

Fontos, hogy ne csak ünnepekkor gondoljunk a nélkülözőkre, hiszen egész évben szükségük lehet ránk. Vásárolhatunk külön ide is ételeket, de bátran helyezzük el azokat az étkeket, amelyeket mi nem eszünk meg, de nem penészesek, nem rohadtak, nem járt le a szavatosságuk.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület is számos megmozdulással igyekszik visszaszorítani az élelmiszer-pazarlást, és az utóbbi időben olyan logisztikai hátteret építettek ki, amely lehetővé teszi az évente beérkező több ezer tonnányi élelmiszer-mennyiség megmentését. Az egyesület munkatársai kinyomozzák és összegyűjtik a hipermarketekben, gyárakban és feldolgozóüzemekben vagy termelőknél fölöslegessé vált és megsemmisítés előtt álló, de még fogyasztható eleségeket, amelyek kereskedelmi forgalomba valamilyen oknál fogva már nem hozhatók, vagy onnan már kikerültek, és ezeket biztonságosan tárolják, majd szétosztják a rászorulók között. Az Élelmiszerbankot önkéntes munkával és adományokkal lehet támogatni – csupán 1000 Ft adományból 30 000 Ft értékű élelmiszert juttatnak el oda, ahol valóban nagy szükség van rá. A lényeg, hogy megtaláljuk azt a segítő vonalat, helyet, ahol a számunka feleslegessé vált ételeink életet adnak másoknak.

Veresegyházán táblák is hirdetik az élelmiszeres dobozokat

Találja meg!

Érdemes figyelemmel kísérni a lakhelyünkhöz közel eső élelmiszergyűjtéseket és az ételadomány-gyűjtő ládákat. Idén januárban helyeztek ki kettőt Békéscsabán, de van például Szegeden, Pécsen, Szentendrén, Biatorbágyon, a budapesti Egressy úton is. Biztosan találunk hozzánk közel eső dobozkát, ha körülnézünk a helyi Facebook-csoportokban, esetleg segítő szervezeteknél érdeklődünk. Vagy ha mégsem lenne még ilyen a szomszédunkban, akár elkezdhetünk mi szervezni egyet, összefogva a szomszédokkal, a helyi ismerősökkel.

Szöveg: Sinkó Edit

Fotó: Gettyimages, Ferenczi Renáta egyesületi elnök

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete