Divat Otthon

8 kidobásra szánt tárgy, aminek új értelmet adhatunk: a hatodik különösen meglepő

Nem is gondolnánk, hogy a burgonya hálós csomagolását vagy a régi fogkeféket is felhasználhatjuk a háztartásban, ahogy a szekrényben porosodó CD-lemezeknek is lehet jobb helye a kukánál.

Világszerte évente 2,01 milliárd tonna hulladék kerül a szeméttelepekre, amelyek eltűntetése, feldolgozása igencsak nagy terhet jelent a bolygónkra. A legtöbb szemét a világ legszegényebb országaiban keletkezik, például Bangladesben, Laoszban, Etiópiában és Szenegálban. Sajnos Magyarországon is sok olyan használati eszköz végzi a kukában, amelyek nagy része egy kis kreativitással új életre kelhet, jelentősen csökkentve a hulladéktermelést és a felesleges pénzköltést.

1. Vizespalackok a lakásban és kertben

A legfontosabb, hogy igyekezzünk minél kevesebb műanyagot vásárolni, beleértve az ásványvizes és az üdítős palackokat. A konyhába felszereltethetünk egy vízszűrő berendezést, ha pedig útra kelünk, kulacsot vigyünk magunkkal. Amennyiben mégis vásárolnánk PET-palackot, semmiképp ne dobjuk el, mert még bőven van bennük fantázia.

  • Vágjuk le a palack alját, és ültessünk bele palántákat, amelyek egy idő után kikerülhetnek a kertbe.
  • A gyerekek imádni fogják, ha a műanyag alját festékbe mártjuk, majd azokat használjuk nyomdaként – csodaszép virágformák születnek belőle.
  • Madáretetőként is funkcionálhatnak a flakonok. Szúrjuk ki a palackot kettő-négy, egymással szembeni ponton, és nyomjunk keresztül rajtuk egy-két fakanalat. Töltsük meg az üvegeket, majd a kupakoknál felrögzítve tegyük fel őket az ágakra.
  • A nagyobb kiszerelésű darabokból készíthetünk kerti kézmosót, illetve a másfél literes flakonokból lassú lefolyású öntözőket is a növények közé.

2. Koktél helyett zsinórok

A műanyag szívószálak köztudottan károsak a környezetre, rengeteg felesleges szemetet termelve, ezért is lépett életbe nálunk is a műanyag-tilalom. 2021. július 1-jén betiltották az eldobható műanyag szívószálak, evőeszközök, fültisztító pálcikák és számos más, egyszer használatos műanyag forgalomba hozatalát. Azonban, ha maradt néhány darab szívószál a háztartásban, nehogy kidobjuk őket, hiszen a kábelek, zsinegek, vezetékek rendszerezésére még jól jöhetnek. A koktélok, üdítők régi kiegészítői tökéletesen összefogják az elszabadult, összegubancolódott kábeleket.

3. Elő a keféket!

A fogorvosok ajánlása szerint három-négy havonta ajánlott lecserélni a fogkefénket. A bambuszból készült könnyebben lebomlik a műanyag társaival szemben, ezért érdemes arra váltani, viszont a régi daraboktól se váljunk meg! Az, hogy nem használjuk már a fogak ápolására, nem jelenti azt, hogy nem vethetjük be más dolgok tisztítására. Tökéletesek a nehezen elérhető helyek – például a fürdőszobában vagy a konyhában – megpucolására, vagy a porszívó szűrőjének portalanítására, de az ékszerek és a cipők is új életre kelhetnek a segítségükkel.

4. A lemezek másodvirágzása

A pendrive-ok és az MP3 lejátszók megjelenésével, rengeteg régi CD- és DVD-lemez, illetve VHS-­szalag került a szekrények mélyére. Ezeket sohasem ­szabad a kommunális hulladékgyűjtőbe dobni, a veszélyeshulladék-átvevőhelyeken kell leadni őket. Ez a legegyszerűbb módja az újrahasznosításnak, de ha erre nincs lehetőségünk, itt van néhány okos ötlet, hogyan kelhetnek új életre:

  • Készítsünk kreatív madárijesztőt CD-lemezek segítségével. A visszaverődő fény távol tartja a szárnyas népet az erkélytől, terasztól, veteményestől.
  • Lehet belőlük poháralátét is. Vágjunk ugyanakkora méretű lapokat filcből, majd ragasszuk a lemez fényes oldalára, és el is készült az egyedi alátétünk.
  • Felhasználhatunk régi VHS-szalagokat a karók összefűzésére a kertben – így nem kell műanyag köteleket vásárolnunk.

5. A lyukas holmik felhasználása

Egy tanulmány szerint évente körülbelül 92 millió tonna textilhulladék keletkezik világszerte. A ruhagyártás az egész világ tiszta vizének mintegy 20%-át használja el, nem beszélve az üveghatású gázok kibocsájtásáról, amely szintén borzasztóan károsítja az élőhelyünket. Ezért ahelyett, hogy kidobnánk a foltos ágyneműt vagy a lyukas pólót, vágjuk szét őket, és vessük be ­tiszító vagy porrongyként. Ha tele vagyunk nem használt pokrócokkal és törölközőkkel, keressünk fel egy állatmenhelyet, ahol nagyon örülnek neki.

6. Hálós megoldások

Sok élelmiszer, mint például a hagyma, a burgonya és a fokhagyma is hálós terméktasakokban kerül forgalomba. Ezek a zacskók többnyire műanyagból készülnek, általában nem újrahasznosíthatók, és károsak is a környezetre. A hálós szatyrok azonban jól jöhetnek edénysúrolóként, ékszertartóként (nagyobb darabok), vagy akár a megmaradt műanyag tasakok tárolására is.

7. Mosakodás újragondolva

A Green Hospitality szervezet szerint évente nagyjából 2 millió csík/vékony szelet tökéletesen használható szappant dobnak ki csak az USA államaiban, és ugyanez igaz Európára és Ázsiára is. A pazarlás elkerülése érdekében forró víz alatt megolvaszthatjuk a szappanfoszlányokat, és új darabokat formázhatunk belőlük – akár plusz illóolajokkal is feldobhatjuk az új életre kelt mosakodószereket.

8. Zacskók támadása

A felesleges hulladék felhalmozásnak egyik és talán legfontosabb alappillére, hogyha mindenhol visszautasítjuk a műanyag zacskókat, és saját táskákkal megyünk vásárolni. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor nem lehet kikerülni a zacskókat, ám ezeknek is megvan a maga helyük a házban.

  • Ahelyett, hogy új műanyag szemetes­zacskókat, -zsákokat vennénk, béleljük ki a kukákat a megmaradt (enyhén szennyezett is lehet) zacskókkal.
  • Ezekbe a darabokba csomagoljuk a kényes tárgyakat tárolás vagy csomagolás (például csomagfeladás) esetén – nem kell csak ezért újat vásárolni.
  • Kutyaürülék gyűjtésére is teljesen alkalmasak.

Szöveg: Sinkó Edit

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete