Divat

Indul a szandálszezon: 5 egyszerű lépés a puha lábakért, csodás sarkakért

Ahogy melegszik az idő, előkerülnek a szekrényből a papucsok és szandálok is. Nem várhat tovább, hogy formába hozzuk a télen esetleg elhanyagolt, kritikus részeket!

1. Puhítás

Ahhoz, hogy a lábfejünk és a sarkunk bőre is sima és puha legyen, meg kell szabadulni a felesleges, elhalt, megkeményedett bőrrétegtől. Ehhez legelőször fel kell puhítanunk egy kis lábáztatással. Végezhetjük sima langyos vízzel, tehetünk bele pici tusfürdőt vagy habfürdőt is, de akár különleges lábáztató keveréket is készíthetünk az alábbi recept alapján: fél csésze mézet keverjünk össze fél csésze langyos tejjel, adjunk hozzá 3 csepp levendula-illóolajat, és keverjük a lábáztató vízbe.

  • Tipp: Ne forró, inkább kellemesen meleg hőmérséklettel kezdjünk, amely egy kicsit hűlhet még az áztatás közben.

2. Radírozás

A felesleges bőrrétegtől óvatos dörzsöléssel tudunk legegyszerűbben megszabadulni. Ehhez használhatunk habkövet, sarokreszelőt vagy akár elektromos sarokreszelőt is. A lényeg, hogy finom, kis mozdulatokkal dolgozzunk, ne sértsük meg a bőrt, és ne reszeljük túl. Hiába láttuk a pedikűrösnél, a szike nem jó megoldás otthonra, könnyen sérülést okozhatunk vele saját magunknak. Keverhetünk saját lábradírozó mixet, ám ezzel a sarok megkeményedett bőrét nem fogjuk tudni eltávolítani. A talp és a lábfej bőrét azonban szépen előkészíthetjük vele az ápoló krémek felszívódására. 1 evőkanál tengeri sóhoz adjunk 2-3 evőkanál mandulaolajat és 10 csepp teafaolajat. Körkörös mozdulatokkal masszírozzuk be, majd alaposan mossuk le.

  • Tipp: Ha nagyobb bőrkeményedésünk van, ne akarjunk egyszerre megszabadulni tőle, legyünk óvatosak! Reszeljünk le belőle vala­mennyit, és folytassuk a következő alkalommal.

3. Krémezés

A száraz bőrnek hidratáló és visszazsírozó anyagokra is szüksége van, hogy puha tudjon maradni. Olyan textúrájú krémet válasszunk, amely a lábunk állapotához passzol: minél szárazabb, durvább a bőr, annál testesebb, zsírosabb krémre lesz szükség, míg enyhén száraz bőrre könnyebb lábszérum vagy lábápoló tej is elegendő lehet. Extrán kiszáradt bőrre, repedezett sarokra elkészíthetjük az alábbi krémet: keverjünk össze 1-1 teáskanál méhviaszt, sheavajat, olívaolajat és kókuszolajat, olvasszuk őket össze gőz felett, és adjunk hozzá 3 csepp levendula-illóolajat. Steril, zárható üvegbe töltve hűtsük ki, és használjuk éjszakára.

  • Tipp: Ha lefekvés előtt alaposan bekrémezzük a sarkunkat, lábfejünket, és cérnazoknit vagy akár nejlonzacskót húzunk rá, a ható­anyagok sokkal jobban ki tudják fejteni ápoló hatásukat. Vigyázat, még reggel is csúszós maradhat a lábunk, szükséges lehet leöblíteni!

4. Masszírozás

A zsírosabb krémmel rendbe hozott lábfej folyamatos törődést igényel, hogy szép maradjon. Ha a sós hámlasztást és a krémezést hetente elvégezzük, plusz esetleg a sarkunkra teszünk egy kis testesebb krémet, lerövidíthetjük a pedikűr idejét. A krémezést kössük össze gyengéd masszázzsal – nagyon jóleshet, és az egész testet felfrissítheti, ha kellemesen átdörzsöljük a lábfejet, amikor felvisszük rá a hidratáló krémet.

  • Tipp: Egyszerű kókusz-, mandula- vagy olívaolajat is használhatunk hozzá, tökéletesek a lábfej bőrének ápolására. A villával összetört, pépesített banán nagyon jól használható lábpakolásként. Masszírozzuk a lábfej bőrébe, különös tekintettel a sarkakra, hagyjuk fenn 10-15 percig, majd öblítsük le.

5. Csinosítás

Ne maradjon el a körmök rövidítése, formázása – ez áztatás után mindig könnyebb. És ha szeretnénk, valamilyen vidám, színes körömlakkot is felkenhetünk. Mivel ráirányítja a figyelmet a lábfejre, csakis szépen ápolt, pedikűrözött láb körmeit lakkozzuk!

  • Tipp: A köröm formázásánál nagyon ügyeljünk arra, hogy ne sértsük meg a bőrt, a körömágyat. Benőtt köröm esetén kérjünk szakszerű segítséget gyógypedikűröstől!

Szöveg: Rózsa Ágnes

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete