Divat Egészség

Koriander és kókuszolaj lehet az alapja: készítsünk olcsó dezodort házilag

Ahhoz, hogy magabiztosak maradhassunk az izzasztó helyzetekben, elengedhetetlen dezodorálni. Néhány egyszerű összetevőből magunk is kikeverhetünk környezetbarát verziót Jilek Viktória természetgyógyász, bőrápolási szakértő segítségével.

Izzadásgátló vagy dezodor – nem ugyanaz

Mielőtt belevágunk a kavargatásba, érdemes ezzel a két alapfogalommal tisztában lenni. Sokan szinonimaként használják őket, pedig valójában nem azok. A testszag ellen többféleképpen küzdhetünk. Egyrészt csökkenthetjük magát a verejték termelődését – erre valók például az alumíniumsók az izzadásgátlókban: gátolják a verejtékmirigyek működését.

Megelőzhetjük a szag kialakulását olyan összetevőkkel, amelyek akadályozzák az izzadságban a szagért felelős baktériumok elszaporodását. És persze illattal megpróbálhatjuk elfedni a kialakuló szagot, ám ez csak egy bizonyos szintig hatékony. Vannak olyan dezodorok, amelyek mindhárom funkciót ellátják, ám az izzadás blokkolása elég speciális folyamat, és nem is feltétlenül kívánatos. Sok gyengéd, természetes készítmény ezért inkább csökkenteni, szabályozni próbálja az izzadság termelődését, és inkább a szag kialakulásának megelőzésére (dezodorálásra) helyezi a hangsúlyt.

5 ok, amiért érdemes belefogni

1. Mi kontrolláljuk az összetevőket: így csakis ­általunk ellenőrzött, elfogadott alapanyagok ­kerülhetnek bele.

2. Mindenki másképp izzad: az összetevők ­mennyiségének változtatásával személyre ­szabhatjuk a dezodort.

3. Költséghatékony: ha megvannak az alapvető hozzávalók, azokból sokáig és nagyobb mennyiségben készíthetünk dezodort, mindig frissen.

4. Olyan illata lehet, amilyet szeretnénk: választott illóolajokkal tehetjük olyanná, ami nekünk kellemes.

5. Kevesebb hulladék termelődik: többször használható műanyag vagy üvegtégelyben tárolhatjuk.

A legfontosabb alapanyagok

Ezeket az összetevőket érdemes beszerezni, ha dezodort szeretnénk készíteni otthon.

  • Szűrt kókuszolaj: az izzadság lebontásáért felelős baktériumok ellen hat,
  • Cink-oxid: antibakteriális, fertőtlenítő, nedvességmegkötő, szárító (patikában beszerezhető)
  • Kukoricakeményítő: felszívja a nedvességet
  • Szódabikarbóna: szagtalanító, ­baktériumölő
  • Antibakteriális illóolajok: orvosi zsálya, ­citrom és teafa

Meglepően hatásos trükk

Aki nem szeret otthon pepecselni, de teljesen természetes, alumíniummentes alternatívát keres, annak érdemes kipróbálnia a sódezodort. Egy egyszerű, deostift alakúra formázott kristálysótömbről van szó, amelyet benedvesítve kell a bőrön jó párszor végighúzni, hogy vékony sóréteg képződjön. Nem ragad, nem is érződik, nem hagy foltot, és rendkívül hatékonyan gátolja a testszagot okozó baktériumok szaporodást.

Amire érdemes figyelni

Ha a dezodor foltot hagy a ruhán, használjunk kicsit kevesebb szódabikarbónát (de csak annyival kevesebbet, hogy az ne menjen a hatékonyság rovására, ezt ki kell kísérletezni). A cink-oxid miatt frissen borotvált hónaljon ne használjuk, mert irritálhatja.

Keverjük ki könnyedén

Szakértőnk bevált receptjét kipróbálva garantált a sikerélmény.

  • Hozzávalók: 35 g szűrt kókuszolaj, 20 g méhviasz, 10 g kakaóvaj, 2,5 g cink-oxid, 15 g keményítő, 3 g szódabikarbóna, 2 csepp teafa illóolaj, 6 csepp citrom illóolaj, 4 csepp orvosi zsálya illóolaj
  • Ezeket az illóolajokat használhatjuk még ízlés szerint a keverék illatosítására (2-3 cseppet): pacsuli, rózsamuskátli, levendula, bergamott, grépfrút, zöldcitrom, pálmarózsa, koriander.

A méhviaszt és a kakaóvajat üvegpohárban, vízfürdőben felolvasztjuk, majd beletesszük a kókuszolajat. Ha az is felolvadt, elkeverjük benne a cink-oxidot és a szódabikarbónát, majd az illóolajokat. A keveréket üres stiftes tégelybe vagy kicsi üvegbe töltjük, és a megszilárdulásig a hűtőbe tesszük.

A frissesség megőrzéséért

Van még néhány hasznos trükk, ami segíthet, hogy tovább megőrizzük a frissességünket a nap folyamán.

✔ A hónalj szőrtelenítése csökkenti a zavaró szag kialakulását.
✔ Viseljünk jól szellőző ruhákat, részesítsük előnyben a természetes anyagokat és a speciális, lélegző textileket.
✔ Ha olyan színű és anyagú ruhát viselünk, amelyen nagyon feltűnő a legkisebb izzadságfolt is, használhatunk nedvességfelszívó párnát, amelyet belülről a ruhára lehet tapasztani.
✔ Az átizzadt ruhát, amint lehet, öblítsük ki ecetes vízben. A hónaljrészt kezeljük speciális folttisztítóval, esetleg marhaepe szappannal.
✔ Extrém mértékű izzadás esetén érdemes orvost felkeresni, nem áll-e betegség a hátterében.

Olyan edényekben és eszközökkel készítsük a dezodort (és bármilyen otthon kikavart kozmetikumot), amelyet csak erre a célra használunk, és alaposan fertőtlenítettünk.

Fotó: Gettyimages

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete