Ezotéria Lélek

Jó illatok vezetnek az ágyig: különleges aromaterápiás receptek a buja éjszakákért

Az aromaterápia több, mint pusztán megszagolni egy virágot. A jól megválasztott illóolajokkal a Valentin-napot is feldobhatjuk.

A Föld növényei közül sok az aromás fajta, elég csak a tavasszal nyíló jácintra gondolni, vagy egy cseresznyefa virágzására, aminek már a gondolatától is mosolyra húzódik a szánk. A növények pedig nem véletlenül illatoznak, az aromás vegyületeknek, amiket mi az orrunkkal érzékelünk, még a beporzásban is szerepük van. A növény esszenciája ez tulajdonképpen, amiket ma már ki is lehet nyerni a virágából, gyümölcse héjából, leveléből, szárából, gyökréből, hogy illóolajokként bármelyik otthont vidámabbá tegyék.

Francia vegyész, parfümgyáros használta először

Az „aromaterápia” kifejezést 1926-ban René Morris Gattefosse lyoni vegyész használta először, aki saját „kárán” tapasztalta meg a növényi vegyületek jótékony hatását. Megégette a kezét, amit hirtelen egy folyadékkal teli vödörbe nyomott, amiben véletlenül orvosi levendula is lebegett. Azt tapaasztalta, hogy a súlyos égési sérülés maradandó heg nélkül gyógyult.

A tudós úgy vélte, hogy ezt az évezredes múltra visszatekintő gyógymódot mind az orvoslásban, mind az öngyógyításban kiemelt hely illeti meg. Kiderítette, hogy az illóolajok nemcsak a baktériumok, vírusok és kórokozó gombák szaporodását és fejlődését gátolják, hanem görcsoldó, fájdalomcsillapító és köptető hatásúak is lehetnek, javíthatják az emésztőszervek működését, csökkenthetik a gyulladásokat, élénkíthetnek.

De nem csak belélegezve hatnak, a növényekből kinyert kivonatok a bőrön keresztül beszívódva és a véráramba kerülve is jótékonyak.

– Kétség kívül a szaglás az egyik legerősebb érzék, ha az illatokról és aromaterápiáról beszélünk, az orron át érkező inger ugyanis egyből az érzelmi agyba kerül, ezért a lelki folyamatokban igen jól tud segíteni – magyarázza Szendrei Ági okleveles aromaterapeuta, aki hangsúlyozza, csakis tiszta, 100 százalékos  minőségű, bevizsgált olajokkal lehet a megfelelő terápiás hatást elérni.

Lépésről lépésre az ágy felé

Az aromaterápiának számos felhasználási módja van, mi most arra kértük Ágit, hogy a szerelmesek napján olyan illatkeverékeket állítson össze, amik az egymásra hangolódást, az ellazulást és a nemi vágyat serkentik. De persze ez nem jelenti azt, hogy ezeket az illatokat csak Valentin-napon lehetne használni, ha egy kis gyengédségre vágyunk.

  1. Az otthon illata

Mind közül a legkedveltebb aromaterápiás módszer a térillatosítás, amit Valentin-napon se hagyjunk ki, ha a cél egy kellemes, romantikus este.

– Érdemes úgynevezett örömhozó illóolajokkal próbálkozni, mint az édesnarancs héja, ami jó kedvre derít és segíti az ellazulást, az estére való örömteli ráhangolódást. Ha a párunk általában feszülten érkezik haza, mert a munkájában sok a stressz, akkor több citrusféle segíthet – mondja Szendrei Ági, hozzátéve, a grapefruithéj, citromhéj, narancshéj illatok mindegyike a mediterrán életérzést közvetíti, így bármelyik bevethető, magunkra pedig cseppenthetünk pár csepp ylang-ylang vagy jázmin olajat is, ami afrodiziákumként hat, csábít és növeli az érzékiséget.

  1. Kényeztető lábfürdő

Könnyen belátható, hogy egy stresszes nap után igen nehéz ráhangolódni az igazi romantikára, egy lábfürdő viszont segíthet ellazulni.

– Egy evőkanál jódozatlan sót keverjünk össze 2 csepp orvosi zsályával és 2 csepp orvosi levendulával, majd tegyük a vízhez. Már húsz perc is csodákra képes.

Utána keverhető egy meggymagolajos lábmasszázs olaj édesnarancshéj-, rózsafa-  és ylang-ylang olajjal is. Ez utóbbi egyébként beindítja a bujaságot, a szenvedélyt. Kerülhet a keverékbe pár csepp bergamott is, ami segíti a kommunikációt az emberek között.

Lábmasszázshoz használjunk 1 evőkanál meggymag-, sárgabarackmag- vagy olíva olajban elkevert 2 csepp édesnarancs-, 2 csepp bergamott-, 2 csepp rózsafa-, 1 csepp ylang ylang olaj keverékét.

  1. Romantikus vacsora

Még étkezés közben is ki lehet használni az aromaterápia jótékony hatásait. A limonádéba kerülhet akár damaszkuszi rózsavíz, ami a szeretet kiteljesedéséért felel. Ekkor 1 literhez 1-2 evőkanál damaszkuszi rózsa aromavíz szükséges. A sütibe pedig nyugodtan keverhetünk pár csepp citromhéj-, vagy édesnarancshéj olajat, de a kardamommal is érdemes próbálkozni.

– A kardamom a szív fűszere: tonizál, erősít, görcsoldó hatású.

  1. Illatos testfürdő

Mivel az olajok nem keverednek a vízzel, előbb emulgeálni kell őket. Ehhez mézet vagy tejszínt is használhatunk, majd ezt a keveréket adjuk a fürdővízhez. Egy stresszes nap után az orvosi levendula javasolt a megnyugvásért, akár egy kis rozmaringgal kiegészítve a felfrissülésért.

– Női kényeztető fürdőhöz 2 evőkanál tejszínben vagy mézben keverjünk el 3 csepp édesnarancshéj-, 2 csepp geránium- és 1 csepp ylang-ylang olajat. Férfi lazító fürdőhöz 3 csepp kubebabors-, 2 csepp majoranna-,  2 csepp levendula szuper-, 2 csepp atlasz cédrus olaj illik. Ez utóbbi is afrodiziákumként tud hatni.

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete