Divat

A hajhullás megállítható: így ébressze fel a lustuló hajhagymákat

Hiába sejtjük, mi okozhatja – évszakváltás, vashiány, megfázás, idősödés –, mégis megriaszt, ha észrevesszük, hogy ritkul a hajunk. Vajon mit tehetünk ellene?

Azt, hogy a férfiak kopaszodnak, szinte természetesnek vesszük (pedig nem az). De ha mi, nők veszítünk az egészséges, dús hajkoronánkból, azt már igazi drámának éljük meg, megsínyli a lelkivilágunk, rosszabb esetben a munka- és életkedvünk is. Ha javítani szeretnénk a helyzeten, pánikszerűen különféle praktikákhoz folyamodunk, pedig a megelőzés legalább olyan fontos.

Így vigyázhatunk a tincseinkre

  • Télen ne járkáljunk hajadonfőtt a hideg utcán.
  • Ne viseljük szorosan összefogva a hosszú hajunkat.
  • Soha ne forró vízzel mossuk meg a hajunkat, hanem langyossal.
  • Szárításnál ne állítsuk a hajszárítót a legmagasabb, legforróbb fokozatra.
  • A tincseinket soha ne erőszakosan fésüljük ki, amikor összegubancolódtak.
  • A hajmosást érdemes egy alapos fejbőrmasszírozással összekötni, hogy élénkítsük a hajhagymák működését.

Ébresztő a hajhagymáknak

A reggeli kávénkat, teánkat azért kortyolgatjuk el, hogy a benne lévő koffeinnel az agyműködésünket serkentsük, fáradtságunkat, álmosságunkat elűzzük – ezt mindenki tudja. Ám azzal már kevesebben vannak tisztában, hogy erre az élénkítésre testünk más pontjainak, nevezetesen a fejbőrünknek, hajhagymáinknak is szükségük lehet, hogy „felébredjenek”. A koffein kedvező tulajdonságait nemcsak az élelmiszerekben, hanem a kozmetikai termékekben is felhasználják. Manapság egyre több hajsamponba kerül bele mint fontos hatóanyag.

A koffein úgy hat, hogy fokozza a vérkeringést, nemcsak az agyunkban, de a hajhagymáinkban is. Több oxigént juttat a bőrünkbe, és nagyon hamar felszívódik, ezért hatása még a hajmosást követő öblítés után is érvényesül.

Magas antioxidáns-tartalma növekedésre ösztönzi a hajhagymákat, és regenerálja a sérült hajat, amely így még dúsabb is lesz. A koffeines sampon kifejezetten az erős hajhullást kezeli hatékonyan: segíti a fejbőr és a hajhagymák tápanyagellátását, így a sampon hosszú távú használata javítja a haj általános állapotát. A hajhulláson túl a töredezett hajra is kiválóan alkalmas.

Kiegészítő trükkök

Ha már tapasztaltuk a koffeines sampon jótékony hatását, pakolásként önmagában is használhatjuk a főtt kávét vagy akár a zaccot is. A zaccot keverjük el olajjal, és kenjük a hajunkra. Vagy a lefőtt kávéba mártott vattapamaccsal itassuk át a hajunkat tincsről tincsre. Fél óráig hagyjuk rajta, majd a szokott módon samponnal (lehetőleg koffeinessel) mossunk hajat. A kávéivást igen, de a koffeines hajápolást nem lehet túladagolni.

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete