Divat

Minden a zuhanyban kezdődik: így tesszük tönkre pillanatok alatt a hajunkat

Egy nőnek a haja az ékessége – tartották régen, és bizony ma is megnézik azt a hölgyet, akinek egészséges, életerős és fénylő a frizurája. Segítünk, hogy ön is kihozhassa fürtjeiből a lehető legtöbbet!

Az étkezésnél a legfontosabb

A fénylő, egészséges haj titka a bevitt tápanyagokban és vitaminokban is rejlik. Aki életerős hajkoronát szeretne, annak vasban, cinkben, omega-3 zsírsavakban és fehérjében gazdag étrendet kell követnie, és ügyeljen rá, hogy a tányérjára rendszeresen kerüljenek sovány vörös húsok, csirke és hal.

A haj egészsége szempontjából fontos szerepe van a biotinnak, az A- és B-vitaminnak, amelyekhez többek között hüvelyesekből, élesztős termékekből, de akár májból, tejből vagy a tojássárgájából is hozzájuthatunk.

A bőr és a haj szépségéhez is hozzájárul, ha megfelelő mennyiségű folyadékot iszunk, illetve, ha a napi menünk része a gyümölcs és a zöldség – lehetőleg nyers formában.

Egy picit hidegebb

Bármennyire is jól esik forró vízzel zuhanyozni és hajat mosni, nagyon rosszat teszünk a fürtjeinknek, ha túl magas hőfokra tekerjük a csapot.

A meleg víz ugyanis szárítja és töredezetté teszi a tincseket, emellett kimossa azokat az olajokat a fejbőrről, amelyek alapvetően védik a szálakat.

Az ideális az, ha a víz hőfoka csupán néhány fokkal magasabb a testhőmérsékletünknél.

Ettől olyan gyönyörű a japán nők haja: különleges szerrel öblítik le

Hányszor mossuk meg?

Nincs aranyszabály, de a heti 1-2 mosás általában elegendő. Sok függ attól, hogy milyen a hajunk; a vékonyabb szálú, zsírosodásra hajlamos fürtöket ennél gyakrabban is lehet, ha viszont vastagabb szálú, sűrű, akkor a heti egy alkalom is elég.

Akik sokat izzadnak, vagy a munkájukból adódóan sok por és kosz rakódik a fürjeikre, azoknál nem kerülhető el a napi hajmosás. Ebben az esetben olyan samponnal tegyük, amelyet kimondottan ilyen gyakori használatra fejlesztettek ki.

Felejtsük el a 100 fésűhúzást!

Nagymamáink és édesanyáink még a napi 100 kefehúzásra esküdtek, ám mára már megdőlt ez a szépségtipp. Így ugyanis könnyebben zsírosodik a haj, hiszen a tövekről rávisszük a szennyeződést az egész szálra.

Aranyszabály, hogy a fürjeinket inkább mosás előtt bontsuk ki, mert a nedves tincsek megsínylik, ha akkor kezdjük megszabadítani a gubancoktól.

Szárítós bakik

A hajnak egyértelműen az a legegészségesebb, ha a szabad levegőn szárad, ám a rohanó hétköznapokban – még ha kellemes meleg is van – kevés embernek van ideje ezt kivárni.

Ha a hajszárítót választjuk, soha ne a legmagasabb hőfokra állítsuk a készüléket, és mindig használjunk hővédő sprayt a tincseink érdekében.

Segítség a kamrából

  • A tojás igazi csodatévő: száraz, töredezett szálak esetén kenjük tojásfehérjét a hajunkra, majd 20 perc hatóidő után langyos, de inkább hűvös vízzel mossuk le.
  • Az erős hajért próbáljuk ki a mandulaolajas pakolást. Az olajat hagyjuk fél órán át a hajunkon, majd mossuk meg és kenjünk rá balzsamot.
  • A gyönyörű frizuráért nyissunk ki egy üveg sört. Spricceljünk egy keveset a tincseinkre, majd alaposan masszírozzuk be a fejbőrbe. Fél óra után mossuk meg a hajunkat a szokásos módon.
  • Búcsút mondhatunk a korpának, ha a hajmosás végén egy evőkanálnyi citromlevet masszírozunk a fejbőrünkbe.
  • A fényes, puha hajért a balzsamunkba keverjünk két-három evőkanálnyi mézet, vigyük fel a hajunkra a keveréket, majd fél órán át hagyjuk hatni és alaposan öblítsük ki.

Nyári utóhatások

A napsütés, a sós tenger és a medence klóros vize is kárt tehet a hajunkban. Alkalmazzunk a vízparton, de akár az egész napos városnézés során is hajvédő permetet. Az is óvja a hajat, ha úszás előtt egy kis balzsamot kenünk rá – olyan terméket, amelyet nem kell kimosni a fürtökből.

A naptól roncsolt tincsekre keverjünk össze fél csésze mézet egy evőkanál olívaolajjal és ugyanennyi tojássárgájával. Masszírozzuk be, majd 20 perc hatóidő után langyos vízzel mossuk le. Fontos, hogy ne forróval, mert összetapad a haj az olívaolajtól.

Búcsú a befőttesgumitól

A legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás, ha lófarokban hordjuk a hajunkat, ám a vékony gumi csúnyán letörheti a hajszálakat. Helyette válasszunk lehetőleg puha anyagból készült, szélesebb kivitelű darabokat, hogy megóvjuk hajunk épségét.

Kiemelt kép: AdobeStock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete