Divat Ezotéria

Pöttyös fazékban három szép alma: ezekkel a varázslatokkal fogtak pasit ükanyáink

Az emberiséggel egyidős a vágy, hogy szebbé, kívánatosabbá tegyék magukat a lányok, asszonyok.

A fák hatalma

„A fákra függesztett hinta nem csak a gyerekek szórakoztatását szolgálta a régi időkben – mondja Melitta lélekgyógyász. – Volt egy mondás, mely szerint „Fán lengeni, szépséget gyűjteni”, ami arra utal, hogy a fa szépséget és erőt ad a fiataloknak. A kislányok haját megvágott diófa levével kenték be, mert hittek benne, hogy épek és egészségesek lesznek a fürtök. A hölgyek pedig fűzfafőzettel öblítették át a hajukat, hogy olyan gyönyörűen omoljon le a frizurájuk, mint a fűzfa ágai.”

Így leszünk kívánatosabbak

A nyári melegben, szellőben megszáradt ágyneműt összehajtogatták egy kosárba, ám amíg nem húzták fel a paplanra, párnára, közéjük rejtettek textilzsebkendőbe csavart rózsát, mentát, zsályát. „Hittek abban, hogy aki aztán ebben az ágyneműben hajtja álomra a fejét, ellenállhatatlan lesz az ellenkező nem számára.”

Szépítő ajándék

Általában újszülött érkezésekor, de akár felnőtteknek is adható a szépítő ajándék.

„Egy tálra tettek egy fehér gyertyát – ez jelképezte azt, akinek a szépséget kívánták –, és egy méhviasz gyertyát. Miután meggyújtották a kanócokat, egész nap böjtöltek, majd a leégett csonkot kidobták a kertbe, udvarra. Ezután lúdtollal egy kártyára, papirosra ráírták a jókívánságot, és ezt adták oda a megajándékozottnak.”

Az arc szépségéért

A szebb arcbőrért is bevetettek néhány praktikát.

„A minél fehérebb arcbőr eléréséért fehér liliomot áztattak pálinkába, majd ezt összekeverték kamillafőzettel, és ezzel mosták az arcukat. Ha a cél a kicsattanóan egészséges, piros orca volt, rózsa és bazsarózsa szirmával dörzsölték a bőrüket. Aki pedig a nyáron felbukkanó szeplők ellen akart tenni, az anyatejet szerzett, és azzal kente be az arcát, hogy eltüntesse a számára bosszantó, apró, barna pettyeket.”

Kövek a kertben

A kövek rezgése szépséget sugároz, és ehhez nincsen szükség drágakövekre.

Vízparton szedjünk össze annyi szép formájú követ, ahány éves az, akinek a szépséget, egészséget kívánjuk. Leggyakrabban az anyák szedték a lányuknak, de akár saját magunknak is összegyűjthetjük őket. Fontos, hogy kisebbeket válasszunk, mert az összes kavicsnak el kell férnie a markunkban. Ezek után egy teliholdas éjszakán tegyük ki kívülről az ablakba, teraszra, erkélyre – a házba nem szokták bevinni –, majd szórjuk szét annak a kertjében, akinek a szépülését szeretnénk elősegíteni.

Segítő víz

A különböző szépítő főzetekhez, krémekhez általában forrásvizet használtak eleink, hiszen ezt tartották a leghatásosabb erejű varázsszernek.

„Ám akadtak olyan praktikák, amelyhez egy egész tóra volt szükség. Azok a lányok, akiket nem áldott meg az ég szépséggel, vagy éppen nem érkezett hozzájuk kérő, csónakban kieveztek egy nyugodt, nyári napon a közeli tóra, és a víz tükrében nézték magukat kitartóan. Úgy tartották, hogy ha a vizet valami mégis megzavarja – például egy hal megugrik –, az azt mutatja, hogy a természet támogatja a kérésüket, azaz vonzóbbá válnak.”

Egy másik varázslat szerint egy piros, pöttyös fazékba vizet kell tenni, bele pedig három ép almát.

„Ezt a vizet használták az eladósorban lévő lányok az arcmosáshoz, hogy szebbek, kívánatosabbak legyenek. Néhány napi arcmosás után a vizet ki kellett önteni a kertbe, az almát pedig odaadni az állatoknak.”

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete