Divat Lélek

Bizarr trend hódít a japán nőknél: vőlegény híján magányos álomesküvőn veszik el magukat

Vajon mi visz rá szép, fiatal lányokat és a párkeresésben reményt vesztett, idősebb hölgyeket, hogy házasságot kössenek magukkal, mert nincs kihez hozzámenniük? Japánban már egész iparág épült az évek óta terjedő furcsa divatra.

Tulajdonképpen szívszorító látni ezeket a szép menyasszonyokat, ahogyan sugárzó mosollyal pózolnak gyönyörű fehér ruhájukban, csokorral a kezükben, miközben készülnek róluk az életre szóló esküvői fotók. Csakhogy mellettük nem áll senki, akinek azt mondhatnák: „szeretlek, a tiéd vagyok örökre”. Ezek a nők jobb híján önmagukkal vannak eljegyezve, mert magányosak, és nem bíznak abban, hogy valaha megtalálják az életre szóló partnerüket. Mégis esküvőről és menyasszonyi ruháról álmodoznak, akkor is, ha senki nem kérte meg a kezüket.

Ettől olyan gyönyörű a japán nők haja: különleges szerrel öblítik le

Szomorú lányok mesebeli hercegnővé változhatnak

Japánban az utóbbi években egyre többen veszik igénybe az olyan cégek szolgáltatásait, amelyek épp erre az igényre jöttek létre. Átszámítva már pár százezer forintért is találni kezdőcsomagot, az árban mindenféle fontos kellék benne van, a ruhától a csokron át a helyszínig, a fotózást is beleértve. (Mennyivel olcsóbb, mint egy súlyos milliókból megrendezett igazi esküvő!) Vannak kicsit drágább, kétnapos csomagok is öltözködési és sminktanácsadással, limuzinnal, a fotók pedig egy varázslatos kertben készülnek.

Hogy miért dönt annyi nő egy ilyen, sokak szemében inkább szomorúnak látszó magányos esküvő mellett? Például, mert ez a nap tényleg csak róluk szól, és úgy válthatnak valóra egy álmot, ahogyan ők elképzelik. Gyönyörű menyasszonnyá varázsolják őket, ami többek elmondása szerint óriásit dobott az önbizalmukon. Emellett sokan nem bíznak abban, hogy időben rátalálnak az igazira, márpedig gyönyörű, fiatal araként szeretnék viszontlátni magukat a fotókon.

Mint például a húszéves Rina, aki mesebeli hercegnővé változott, hogy szép emlékeket őrizhessen magáról. Azt mondja, huszonévesen van a legjobb formájában, ki tudja, később hogyan állna rajta az álomszép fehér ruha. Ami az esküvői fogadalmát illeti: „Megígértem magamnak, hogy jóban-­rosszban szeretni fogom önmagam. Ez is elég fontos” – mondta.

40 évesen unta meg, hogy várjon egy férjre

A szingliesküvők térhódítása különös korjelenség, végső soron az elmagányosodás, a 21. századi társadalom hű tükre. 2014 tájékán érkeztek az első hírek a meghökkentő trendről a távol-keleti országból, és azóta már a világ más tájain is tartanak nők magányos ceremóniákat. Az olasz fitneszoktató, Laura Mesi négy éve unta meg, hogy 40 évesen még mindig hiá­ba várt az igazira, ezért egy hangulatos lagzin feleségül ment saját magához. „Már korábban megmondtam a családomnak meg a barátaimnak, hogy ha negyvenéves koromig még mindig nem találok férjet, akkor rendezek egy esküvőt magamnak. Mindig szerettem volna menyasszony lenni, és úgy voltam vele, miért kell ezt egy férfitól függővé tennem? Lehet mesés nagy napom anélkül is, hogy eljönne értem a herceg a fehér lovon” – mesélte Laura a La Repubblica című olasz lapnak. A kiadásoknál sem fukarkodott, volt hagyományos menyasszonyi ruhája, vett egy különleges gyűrűt, készült emeletes esküvői torta, és 70 vendéget hívott a nagy napra, akikkel hatalmasat bulizott. Életre szóló élmény volt. Még nászútra is elment utána Egyiptomba – egy szál egyedül, mégis remekül érezte magát.

A csupa egyesek napja

A japán újságíró, Mariko Ohanabatake hasonló okokból kötött házasságot saját magával. Szimbolikus napot választott szingliesküvője dátumául: 11. hó 11-én tartotta a ceremóniát, a csupa 1-esből álló számsor a szingliséget jelképezi. Az esküvői kellékek közül a legszórakoztatóbb részekre koncentrált: a menyasszonyi ruha kiválasztása, a frizura és smink elkészítése, az esküvői díszek, no meg a fotózás hozta igazán lázba. Utóbbihoz Japánban már számos erre szakosodott fotóstúdió áll rendelkezésre, ahol a megfelelő díszletek közt készülhetnek emlékül a csodás fényképek. Mint mondta, egy valódi lagzihoz képest rengeteget lehet spórolni, hiszen az ő esetében nem volt násznép, sem esküvői vacsora.

A társukat hiába kereső egyedülállók mellett aztán sok olyan nő is akad, akik valójában egyáltalán nem akarnak férjhez menni, mert ragaszkodnak a szabadságukhoz. Közben mégis vágynak a különleges élményre, ahol életükben egyszer fehér ruhás menyasszonyok lehetnek. Főleg az ezzel járó külsőségekre, amiket szép fotókon meg lehet örökíteni, és csodásan mutat, amikor posztolják a Facebook- vagy az Instagram-oldalukon.

Férfiak bizarr házasságkötései

A valódi, hús-vér nők között annyi­ra nem találta a párját egy videójáték-rajongó japán férfi, akit csak Sal9000-ként ismer a világ, hogy egy Nene Anegasaki nevű virtuális karaktert vett feleségül a kedvenc játékából – persze csak szimbolikusan.

Akihiko Kondo szintén egy számítógéppel készült karakterrel, a Hatsune Miku névre hallgató virtuális – hologram testű – popénekesnővel kötött házasságot. De hallottunk már robottal egybekelő japán férfiak­ról is.

Szöveg: Bognár Kriszta

Kiemelt kép: GettyImages

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete