Divat

Indokolatlanul sokat hullik a haja? Kávézacc és gomba segít a kopaszodáson

Nagy rémületet okoz egy nőnek, ha fésülködéskor jóval több hajszálat veszít a megszokottnál. Mi mindent jelezhet a hajhullás, és mit tehetünk ellene?

Rengeteg oka lehet a hajhullásnak. Ne gondoljunk egyből komoly betegségre, talán csak a tél viseli meg a fejbőrünket, hiszen ilyenkor kevesebb vitamin, ásványi anyag jut a szervezetbe. Az is lehet, hogy nem hordunk elég meleg sapkát, és megfáztak a hajhagymáink. Rossz szokások is belejátszhatnak a hajvesztésbe: nagyon forró levegővel szárítjuk a hajunkat, vagy túl gyakran mossuk, esetleg túl szoros copfba kötjük, és erős festékekkel festjük.

Ha az eddig felsoroltak nem igazak ránk, akkor az egészségi állapotunkat kell kivizsgáltatnunk. Nincs-e valamilyen gyulladás a szervezetünkben, akár egy szuvas fog? Rendben van-e az anyagcserénk, a pajzsmirigyműködésünk? Nem vagyunk-e vashiányosak? Nem túl stresszes-e az életünk? Nem alakult-e ki bennünk valamilyen ételintolerancia?

Gyógynövényteák

Ha már ismerjük a kiváltó okot, a személyre szabott kezelés is könnyebbé válik. Akár betegség áll a háttérben, akár csak a tél hagy nyomot a hajkoronánkon, bevethetjük a gyógynövények kedvező hatásait. Alkalmazhatjuk ezeket teaként, de olyan szerként is, amely a fejbőrünkbe dörzsölve élénkíti a hajhagymáinkat. A fodormentából, borsmentából, körömvirágból, cickafarkból, kakukkfűből, rozmaringból, zsályából előállított teák és keverékeik mind hatásosak lehetnek hajhullás ellen. Különösen érvényes ez a csalán apróra vágott gyökeréből készült főzetre, amely a fejbőrbe masszírozva serkenti a vérkeringést. Kovasavtartalma erősíti a hajhagymákat, a leveléből készült tea pedig megállítja a hajhullást.

Az erdei szeder levelének teája remek vasforrás.

Olajos segítségek

A kendermagolaj pozitív hatással van a hajra, a körömre, a fejbőrre. Jól használható korpásodás ellen is. A ricinusolaj erősíti a szálakat, magas E-vitamin-tartalma lassítja a hajhullást, serkenti a hajhagymák növekedését, és egészségesebbé, fényesebbé, dúsabbá teszi a hajat, az elvékonyodott hajszálaknak jót tesz, és a fejbőr is egészségesebb lesz tőle. A szemöldököt és a szempillákat is növekedésre serkenti. Az argánolaj erősíti és regenerálja a töredezett hajat, és visszaadja a fényét. A csak hígítva használható illóolajok közül a levendulaolaj enyhíti a bőr száraz­ságát, a borsmenta- és a rozmaring­olaj élénkíti a fejbőrt, a gerániumolaj ­gyulladáscsökkentő hatású.

Különleges hatóanyagok

Maradék kávézaccból remek haj­pakolást készíthetünk, hiszen a kávé élénkítő anyaga, a koffein aktiválja a hajhagymákat. A zaccot keverjük el néhány kanál olívaolajjal, és masszírozzuk a fejbőrünkbe, hagyjuk rajta negyedóráig, majd jó alaposan mossunk hajat. Görögszénából is készíthetünk pakolást, ha éjszakára vízbe áztatjuk a magjait, majd megdaráljuk, és a masszával kezeljük a hajunkat. Az őrölt lenmagból naponta 1-2 kanállal érdemes elfogyasztani.

A tojásban, tejtermékekben található biotin, a spenótban, csírákban fellelhető cink, az E-vitaminban gazdag olajos magvak a legjobb lelőhelyei a haj számára nélkülözhetetlen ásványi anyagoknak. A B-vitaminok serkentik a gyors hajnövekedést, megújítják a hajszálakat. Megtalálhatók többek között a mandulában, a gombában, a petrezselyemben, a kelkáposztában, a fokhagymában és a dióban.

Szöveg: Erdélyi Z. Ágnes

FOTÓ: ADOBESTOCK

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete