Egészség Lélek

A füvek reneszánsza: gyógynövények enyhítik a változókor tüneteit

Dr. Vadász Ágnes gyógynövénykutató tudósként arra fókuszált az elmúlt évtizedekben, hogy munkájával a 40 év feletti nők legkellemetlenebb panaszain is segítsen.

Gyerekkorától fogva érdekelték a növények, gyűjtögette és le is préselte őket. Gyógyszerésznek készült, de akkor sem csak az akkor kizárólag elfogadott gyógyszerészet érdekelte, inkább az alternatív megoldások. A galagonya biológiailag aktív vegyületeit kutatta, amelyeknek komoly szívgyógyászati hatást tulajdonítanak. Egyedülálló technikával sikerült kivonnia belőle azt a hatóanyagot, amelyet később a gyógyszerészet is felhasznált.

A füvek reneszánsza

Az egyetem után tudományos ösztöndíjasként a Magyar Tudományos Akadémia Botanikai Kutatóintézetébe került, és a gyógynövénykutató csoport tudományos munkatársa lett. Szerencsés egybeesés, hogy ekkoriban az emberek – és a szakértők! – érdeklődése is egyre inkább a gyógynövények felé fordult. Míg korábban a tudomány a gyógyítást egyértelműen a gyógyszerekre bízta, a füveket, növényeket pedig elnéző mosollyal a nagymamák népi szokásai közé sorolta, a 80-as években elindult az alternatív, illetve a növényi alapú gyógyítás fellendülése is. Egyre több növényről derült ki, hogy fontos, a hagyományos gyógyszerészetben is felhasználható anyagokat tartalmaz.

Együtt hatásosak

Ágnes nemcsak tudós, két gyerek édesanyja is. Gyesről tért vissza az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetbe (OGYÉI), ahol akkor, 1987-ben a hivatalos néven gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények – akkor még csak teakeverékek, gyógyitalok, cseppek – engedélyezése már elfogadottá vált. Ágnes korábbi eredményeinek, tudományos munkásságának is köszönhető, hogy a növények elfoglalták méltó helyüket a gyógyászatban: a galagonyából például szívgyógyszer is készül. A gyógyszerek és a gyógyhatású készítmények tehát nem zárják ki egymást, inkább jól megférnek egymás mellett.

A memóriát is támogatja

„Amikor megalakultak a magáncégek, én is alapítottam egyet, és több márkát hoztunk létre – mondja Ágnes. – Máig büszke vagyok arra, hogy ezek ma is léteznek, ráadásul sikeresek. Olyan termékeket fejlesztettünk, amelyek a menopauza időszakában segítenek a nőknek elviselni a hőhullámokat, az alvászavarokat, az ingerlékenységet és segítségükkel még a súlyukat is csökkenthetik. Memóriatámogató termékünkkel több ízben kiérdemeltük a MagyarBrands díjat, és szelénes készítményeink is nagyon népszerűek.”

Az étrend-kiegészítők termékskálája engedélyezésük, 2004 óta rendkívüli mértékben bővült. Ágnes három évtizedes vállalkozása is lendületesen fejlődik, újabb termékei támogatják az immunrendszert, a pajzsmirigy normál működését, az agy normál működését, a haj erősítését és a máj védelmét – mindazt, ami a 40 feletti nőket érinti. Aktív Facebook-közösséget hoztak létre, így napi kapcsolatban állhatnak a fogyasztóikkal. Ágnes vállalkozása immár családi alapokon működik, és büszke arra, hogy ma már fia, Vigh Levente vezeti a cég munkáját.

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete