Egészség Riportok

Máshol fáj, mint ahol a kiváltó oka van: csalfa betegség a teniszkönyök, golfkönyök

Annyit azonnal elárulunk: semmi köze se a teniszhez, se a golfhoz, de még a könyökhöz sem. Mégis sokan szenvednek tőle.

Önnel is előfordult már, hogy miután beütötte a könyökét, szinte az egész keze elzsibbadt? Ilyen esetben bár a kezünkben éreztük a bizsergést, mégis tudtuk, hogy a probléma nem ott keresendő, hiszen a könyökünket ütöttük meg. A teniszkönyöknél is hasonló a helyzet, csak ilyenkor a könyökben érezzük a fájdalmat, a kiváltó okot azonban máshol kell keresni. Az alábbiakban Moldoványi Márton, a Sherlock Rehab gyógytornásza elárulja, melyek azok a módszerek, amelyek hatásosak lehetnek teniszkönyök ellen.

Jellemző tünetek

Míg golfkönyöknél a könyök belső-, addig teniszkönyöknél a könyök külső oldala fáj. További panasz, hogy fájdalmat érzünk az alkar feszítő­izmában akkor, ha megfogjuk, megemeljük a tárgyakat, a könyök- és a csuklóízület bizonyos mozdulatainál, illetve az ujjaink hátrafeszítésekor vagy behajlításakor fáj a könyökünk, a vállba sugározhat a fájdalom.

Miért alakul ki?

A teniszkönyök és golfkönyök többféle okból is kialakulhat – erre a folyamatra léteznek régi, elavult elméletek, ám vannak új megközelítések is. Nézzük, melyek ezek! Korábban azt gondolták, hogy a betegséget índegeneráció vagy a könyökízület gyulladása okozza. Az újabb kutatások szerint korábbi sérülések (alkartörés, vállműtét, bordatörés) és műtétek, de akár pajzsmirigyműtét is lehet érte felelős, sőt belső szervi probléma is állhat a hátterében.

Régebben a teniszkönyök neve epicondylitis lateralis humeri volt, ez azt jelenti, hogy a könyök külső oldalának a gyulladása, amit injekcióval és gyulladáscsökkentőkkel kezeltek. Az elején a betegség valóban egy gyulladással indul, viszont a gyulladás megszűnésével a fájdalom megmarad, és krónikussá válik. Miután a kutatások is igazolták ezt, az új elnevezés epicondylopathia lateralis lett, ami annyit jelent, hogy a könyök külső oldalának fájdalma.

Az ín egy erős kötőszöveti egység, amelynek fő alkotóelemei a párhuzamosan futó kollagénrostok. Tenisz-, illetve golfkönyök esetén ezek a kollagénszálak összevissza keresztezik egymást, az ínak között víz halmozódik fel, és új erek jelennek meg, ezáltal csökken az ínak teherbírása és szakítószilárdsága. Ezért a terápia fontos részét képezi az ínak megfelelő szintű terhelése, hiszen a kollagénrostok csak ezáltal tudnak visszarendeződni. Azonban ez az elmélet sem mindig helytálló, ugyanis a legújabb kutatásokból kiderült, hogy sok esetben azoknál is hasonló mértékű ínelváltozást találtak, akiknek egyáltalán nem fájt a könyöke.

Abból kiindulva, hogy a legtöbb esetben nem a könyöknél van a fájdalom forrása, a kutatók gerincvelői szinten is találtak eltérést a fájdalomtovábbításban szerepet játszó mechanizmusokban. Ezt úgy is hívják, hogy centrális szenzitizáció, ami egy központi túlérzékenység, idegrendszeri feldolgozási probléma. Ez elsősorban a nyaki vagy a háti területeken keletkezik, de egy hosszú folyamat során a könyökre is kiterjedhet. Általában korábbi műtétek vagy sérülések hatására alakul ki. Így aztán központi túlérzékenység esetén a májgyulladás vagy a nyaki gerincsérv is okozhat könyök- és vállfájdalmat.

Kezelések gyógytornával

Ha ráesünk a könyökünkre, és az hosszú időn keresztül fáj, akkor valószínűleg sérültek az itt található ízületek, izmok és szalagok. Ezt manuálterápiás módszerekkel, gyógytornával lehet helyileg orvosolni: a szakemberek elsősorban az ízületeket mobilizálják, vagy a lágy részeket lazítják. Centrális szenzitizáció esetén a könyökfájdalom okát távolabb kell keresni. A terapeu­ta feladata, hogy részletesen kikérdezze a pácienst, és megtalálja azokat a korábbi traumákat, melyeket összefüggésbe lehet hozni a probléma kialakulásával. Ezek a régebbi sérülések, műtéti hegek sokszor nem gyógyulnak megfelelően, ezért távoli helyeken is gondot okozhatnak.

Legyünk türelmesek, mert a teniszkönyök gyógyulási ideje eltérő lehet! Van, hogy 1-2 kezelés elegendő a teljes tünetmentességhez, de az is előfordulhat – és ez a gyakoribb –, hogy hosszabb idő szükséges hozzá.

És a műtét?

A műtétek nem igazán hatásosak, mivel egyre több kutatás igazolja, hogy a fájdalom fő oka nem a könyökben keresendő, hanem például a nyakban vagy a belső szervekben. A műtét eredménytelenségét placebo beavatkozások is igazolják. Az egyik kísérlet során a teniszkönyökkel küzdő betegeket két csoportra osztották. Az egyik csapat tag­jait műtötték, a többiek könyökén műtét helyett csak egy vágást ejtettek. A kontrollvizsgálatok során az orvosok semmilyen különbséget nem találtak a betegek eredményei között.

Fotó: Gettyimages

Forrás: sherlockrehab.hu

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete