Konyha

Természetes méregtelenítő és görcsoldó ez a sokszor lenézett mag és mindenki konyhájában ott lapul

Amilyen kicsik, olyan hatásosak, akár nassolgatjuk, vagy sütés-főzéshez használjuk fel őket. Azontúl, hogy finomak, betegségek ellen is bevethető, különleges anyagokat tartalmaznak.

Szinte mindegyikükre jellemző, hogy több fehérje van bennük, mint a hüvelyesekben, több kalcium, mint a tejtermékekben, több rostanyag, mint a gyümölcsökben, több vitamin és ásványi anyag, mint a zöldségekben. Erősítik az immunrendszert, magas az anti­oxidáns-tartalmuk, hatásosak a cukorbetegség, a magas koleszterinszint és a magas vérnyomás ellen, segítik az emésztést, és állítólag még a daganatok megelőzésében is számíthatunk rájuk.

  • Napraforgómag: A szotyolázás nemcsak remek szórakozás, de közben még az egészségünket is támogathatjuk vele, hiszen nyugtató hatása van, enyhíti az asztmás tüneteket, és a látást is javíthatja. Szórhatjuk akár pörkölve salátákba, joghurtba, otthon sütött kenyerek, péksütemények tetejére.
  • Tökmag: Ugyanaz a műfaj, mint a napraforgómag, de más fontos tulajdonságai is vannak. Hangulatjavító, gátolja a vesekövek képződését, enyhíti a köszvény tüneteit, és főképp prosztatabetegségek kezeléséhez ajánlják, ráadásul a szexuális teljesítményt is javíthatja. Leves tetejére, salátákba, pogácsákra szórhatjuk, a pörkölés jót tesz neki.
  • Szezámmag: Ősidők óta szerepel a konyhákban és a gyógyításban, védi a májat és hatásos erősítő a betegségből lábadozóknak. Csontritkulás ellen is bevethető. Sós sütemények legjobb ízesítője, tehetjük rántott ételek zsemlemorzsájába, salátákba. Fekete változata segíti a kollagéntermelést, levesekbe, rizsbe keverhetjük.
  • Chiamag: Dél-Amerikából származik, magyar neve aztékzsálya. Hatásos csontritkulás ellen, enyhíti az ízületi fájdalmakat. Gluténmentes. Maximum 15 grammot fogyaszthatunk belőle naponta, és csak előrecsomagolva forgalmazható. Gyümölcslevekbe, magkeverékekbe tehetjük, joghurtba forgatva pedig készíthetünk belőle pudingot is.
  • Dió: Igazi kedvenc, önmagában és süteményekben egyaránt. Ráadásul javítja az agyműködést és a koncentrációt, segít a vérszegénységben szenvedőknek. Szőlővel, sajttal, almával egyaránt nagyon finom. Hűtőben tároljuk, hogy ne avasodjon, de a fagyasztást is bírja.
  • Köménymag: Régi barátunk a konyhában és a népi gyógyászatban is mint természetes méregtelenítő és görcsoldó. Antibakteriális hatásával segít leküzdeni a fertőzéseket, enyhíti a nátha tüneteit, főleg a makacs köhögést, csillapítja a fájdalmat. Leveseket, főzelékeket, sült húsokat fűszerezhetünk vele.
  • Amaránt és a quinoa: A disznóparéj és rizsparéj Dél-Amerikából származik. Remek helyettesítői a rizsnek, hiszen szénhidráttartalmuk, glikémiás indexük alacsony, lassan szívódnak fel. Csak főzve fogyaszthatók, és főzés előtt ugyanolyan alaposan meg kell mosni őket, mint a rizst. Kétszeres mennyiségű vízben főzzük, hagymával, zöldségekkel keverhetők.
  • Lenmag: A változókori tünetek, a hőhullámok enyhítésében segíthet. Összetört vagy őrölt változatban tud felszívódni a joghurtból, levesből, salátából, amibe kevertük. Napi 1-2 kanál elég belőle, és jó, ha sok vizet iszunk mellé. Ha eltúlozzuk a mennyiséget, hasmenést okozhat.

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete