Egészség Lélek

Ha húz a csúz: mit tehetünk az őszi ízületi bántalmak ellen?

Sokan a megszaporodó kerti munkákat okolják az őszi időszakban jelentkező ízületi fájdalmaik miatt, de vajon van összefüggés az időjárás-változás és a fokozódó mozgásszervi fájdalmak között?

A két jelenség együtt járásáról reumatológus beszélt az Almárium adásában.

Általános megfigyelés, hogy míg az akut gyulladásoknál, sérüléseknél a hideg borogatás és a jegelés okozza a fájdalom enyhülését, addig a krónikus fájdalom és gyulladás esetén a meleg terápia segíthet. Dr. Mogyorósi Dorottya reumatológus szakorvos a Duna délutáni szolgáltatómagazinjának, az Almáriumnak vendégeként megjegyezte, hogy sok ízületi problémával küzdő személy panaszkodik arra, hogy az ősszel beköszöntő hideg idővel felerősödnek tüneteik, de jelenleg nincs egyértelmű szakmai álláspont a külső időjárási tényezők és a mozgásszervi fájdalmak együtt járása között. A hidegben azonban kevesebbet mozgunk, több időt töltünk a lakásban passzívan, ami miatt nem termelődik elegendő ízületi folyadék, ami segíthetné az akadálytalan, fájdalommentes mozgást.

„Sok esetben alakulnak ki a mozgásszegény életmód miatt tartós ízületi fájdalmak, amelyek enyhítésében a gyógytorna jelentheti a legnagyobb segítséget. Fontos, hogy testmozgást rendszeresen, nem kampányszerűen kell végezni, és mindig csak a fájdalom határig szabad igénybe venni a testünket – jelentette ki az Almárium reumatológus vendége, aki azt is hozzátette, hogy akut ízületi gyulladás esetén semmiképp se erőltessük a mozgást, hanem kérjünk szakorvosi segítséget.

A teljes beszélgetés újranézhető az Almárium Médiaklikk-oldalán.

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete