Egészség Konyha

Mákolaj a vérszegénység ellen, tökmagolaj a férfiak védelmében: gyógyító olajok segítenek az egészségmegőrzésben

A természetes olajok nemcsak finomak, de értékes vitaminok és ásványi anyagok találhatók bennük. Közös jellemzőjük, hogy gyógyhatásuk csak akkor érvényesül, ha hidegen sajtolták őket.

A gyógynövényolajok nem helyettesítik, de kiegészíthetik a gyógyszeres kezeléseket, és még a megszokott ételeinket is izgalmasabbá tehetik. Kúraszerűen használhatjuk őket, a szakértők szerint leginkább éhgyomorra, reggeli előtt fél órával, általában 1 evőkanállal, de a javallott mennyiség szerepel az üvegcséken. Tartalmuk kapszulákban is elérhető, de akkor az ízekről le kell mondanunk. Összegyűjtöttük a legnépszerűbbeket, és azt, hogy mikre javasolt fogyasztanunk.

Mákolaj: vérszegénység ellen

Magas az E-vitamin-, a magnézium- és a vastartalma. Erősíti az immunrendszert, fokozza a szellemi teljesítményt. Hatásos a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Magas vastartalma miatt vérszegénység ellen is bevethető, és érdemes a vegetáriánus táplálkozás híveinek is élni vele. Lassítja az öregedési folyamatokat.

Olívaolaj: a gyomor védelmezője

Az antioxidánsokban gazdag olívaolaj semlegesíti a káros szabadgyököket, telítetlen zsírsavai csökkentik a koleszterinszintet. Csontritkulás ellen is jó. Naponta éhgyomorra egy evőkanálnyi enyhíti a gyomorrontást, a puffadást és a gyomorégést.

Máriatövis-olaj: a máj gyógyítására

Csökkenti a májban felhalmozódott vegyszerek, gyógyszerek és egyéb szennyező anyagok káros hatását, gyorsítja a májsejtek megújulását, májnagyobbodás és májzsugorodás esetén segít a szervezetnek. Zsírmáj kezelésére hatékonyan alkalmazható, de gombamérgezés esetében vagy alkoholistáknál is bevethető.

Szőlőmagolaj: javítja a látást

A többi növényi olajhoz képest jól tűri a hőt, ezért akár főzhetünk, süthetünk is vele. Támogatja a látást, hatékony lehet szürkehályog ellen. Antioxidáns vegyületei védik az érfalak rugalmasságát. Egyes tanulmányok szerint késlelteti az Alzheimer-kór kialakulását.

Tökmagolaj: a férfiak védelmében

A tökmagolaj (a sütőtök magjából) ugyancsak jó ízű, tehetjük salátára, leves tetejére, keverhetjük mártogatósokba. A szív, a máj, az epehólyag és a húgyhólyag betegségeire alkalmazható kúraszerűen. Segít a jóindulatú prosztata-megnagyobbodás megelőzésében.

Dióolaj: serkenti az agyműködést

Az íze miatt kedvelik a mediterrán országokban. Kúraszerűen fogyasztva javítja az ereink egészségét, csökkenti a trombózisveszélyt. Hozzájárul a haj és a bőr fényének megőrzéséhez. Karbantartja az agyat, frissíti a memóriát, csökkenti a stresszt, segíti a termékenységet.

…és a többiek

A lista folytatódik, hiszen egyre több növényről derül ki, micsoda kincsek rejtőznek benne. Csak röviden:

  • A ligetszépeolaj enyhítheti a menstruáció előtti panaszokat.
  • A barackmagolaj segíti a pajzs­mirigy optimális működését.
  • A lenmagolaj alkalmas a hörghurut kezelésére.
  • A kókuszolaj hatékonyan enyhíti a bőrviszketést.
  • A szezámolaj csökkenti a fogínygyulladást.
  • A homoktövisolaj javíthatja a látást.

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete