Konyha

Nem minden kuka, ami annak látszik: így bánjunk a fonnyadásnak indult ételekkel

Előfordulhat, hogy túlvásároltuk magunkat az ünnepekre, és sok élelmiszer csak tengődik a hűtőszekrényben, a kamrában. Kár lenne elpazarolni őket!

Sütemény zöldségből? Miért ne?

Már olyan barnák a banánok, hogy senki nem eszik belőlük szívesen? Készítsünk tápláló és finom banánkenyeret, de vannak más gyümölcsök és zöldségek is, amelyek hasonló módon hasznosíthatók. Az édesburgonya és a spenót felhasználható turmixokhoz, a cukkiniből, a sütőtökből, a répá­ból és a céklából sütemény vagy torta is lehet.

Gyors segítség a zöldeknek

Nagyon bosszantó, amikor azt látjuk, hogy a drága fűszernövények elfonnyadnak, bebarnulnak a konyhapulton. Gyorsan csináljunk belőlük különleges – a boltokban több ezer forintért kapható –, ízesített olívaolajat! Egy hosszabb üvegbe dobáljuk be a már kiszanált fűszernövényeket, néhány szem fekete borsot, majd öntsük fel az olajjal. A maximális íz érdekében egy-két hétig ne is nyúljunk hozzá, de utána bátran használhatjuk főzéshez. Egy mutatós szalaggal átkötve remek ajándék is lehet belőle.

Íz-tipp:

Isteni mediterrán olajat kapunk oregánóból, bazsalikomból és kakukkfűből. Fontos, hogy soha ne keverjünk össze háromnál több zöldfűszert! A mentát inkább vágjuk apró darabokra, és tegyük a fagyasztóba – jól jöhet még egy frissítő limonádéhoz, koktélhoz.

Főzzünk alaplevet!

Túl sok puha, kevésbé friss, esetleg fás zöldség árválkodik a hűtőben? Itt az idő, hogy összedobjunk egy tartalmas alaplevet, melyet akár le is fagyaszthatunk, és később kimondottan jól jöhet bármilyen leves, pörkölt vagy tésztaszósz főzésénél. Nem kell hozzá más, mint a maradék zöldségeket egy nagy fej hagymával, pár gerezd fokhagymával, babérlevéllel és sóval, borssal kis lángon összefőzni.

Plusz-tipp:

Év közben is spórolhatunk, ha a levágott zöldségvégeket, héjakat – ez lehet hagyma is – a hűtőben gyűjtögetjük addig, míg nem kapunk egy olyan mennyiséget, amiből már érdemes alaplevet főzni.

Drága gyümölcsök

Nehéz ellenállni a friss áfonyának, esetleg málnának, ami igaz, nem idénygyümölcs és sokat kell érte fizetni, de az év vége felé erre is gyakrabban költünk. Előfordulhat, hogy végül csak egy részét tettük bele a süteménybe, és ezek a gyümölcsök bizony nagyon hamar romlásnak indulnak. Mihamarabb keverjük össze a málnát joghurttal, cseppentsünk bele egy kis mézet, és már ehetjük is. Ha eper, áfonya vagy szeder vár megmentésre, készítsünk sűrű mártást úgy, hogy felforraljuk ezeket a gyümölcsöket kevés vízzel, cukorral és néhány csepp citromlével. Az így kapott szószt önthetjük palacsinták és más desszertek tetejére.

Illatozó eredmény

Ritkán veszünk vaníliarudat – drága és csak kevés helyen kapható – sütéshez, de karácsonykor ez az alapanyag is gyakrabban kerül középpontba. Majd a szívünk szakad meg a fel nem használt kis magokért az ünnepek leköszöntével. Hát akkor tegyük a cukorba! Egyszerűen kaparjuk ki az árválkodó magocskákat, és keverjük bele egy csupor fehér vagy barna cukorba. Hagyjuk két hétig állni, és lássunk csodát: a cukor isteni vanília­ízt és -illatot kapott, amit aztán boldogan keverhetünk bele a reggeli kávéba, teába.

Citromos tisztaság

A konyhai maradékokat a lakás tisztántartására is használhatjuk. Túl kemény/puha, esetleg keserű a citrom ahhoz, hogy megegyük? Az a szerencse, hogy attól még felhasználhatjuk az otthonunk felületeinek tisztítására és fertőtlenítésére. Még a legszennyezettebb területekre is bevethetjük, ráadásul a környezetünket sem károsítjuk vele. A vágódeszkát és a konyhapultot csak dörzsöljük át a félbevágott citrommal, hagyjuk rajta pár percig, majd egy tiszta, nedves ruhával töröljük át. Makacs foltok telepedtek meg a serpenyőn, a tűzhelyen? Keverjünk össze szódabikarbónát, ecetet és egy kis citromot, és öntsük rá a kezelendő felületre – remekül működik!

Mehet a levesre!

Ahelyett, hogy kidobnánk a kissé megszáradt kenyeret, zsömlét, vágjuk kockákra, csepegtessük meg olívaolajjal, ízesítsük sóval, borssal, szárított fűszernövényekkel, és sütőpapíron elszórva süssük 15 percig, 200 fokon. Tökéletesen ropogós és finom krutonokat kapunk, amelyek isteni ízt adnak a könnyű krémleveseknek, de tehetjük salátákra is.

Készíthetünk úgynevezett bruschettát is, amely remekül feldobja a megszokott reggeleket. Pirítsuk meg a kenyérszeleteket, és még melegen dörzsöljük be őket fokhagymával, majd bőségesen locsoljuk meg olívaolajjal. De lehet belőle édes desszert, akár a francia pain perdu (annyit jelent, hogy elveszett kenyér) is. Négy kisebb szelet kenyérhez keverjünk össze 1 felvert tojást, 1 evőkanál cukrot, 1 csomag vaníliás cukrot, 1,5 dl tejet, 1 cseppnyi fahéjat, és vajban gyorsan süssük ki a szeleteket. Mézzel vagy bármilyen gyümölcslekvárral fogyasztatjuk.

4 biztos jel, hogy megromlott

A legtöbb termék biztonságosan elkészíthető és fogyasztható, mielőtt megromlana. De van néhány figyelmeztető jel, amely azt jelenti: azoknak az árucikkeknek bizony a szemétben a helyük.

  1. Penész: Feltétlenül dobjuk ki azt az ételt, amelyen láthatóan penészgomba telepedett meg! Egyes gombák mélyen bejutnak az élelmiszerbe, így még ha le is kaparjuk a fekete részt, könnyen betegséget okozhat.
  2. Túl sok csíra: Amikor a burgonya kihajt, nagyobb mennyiségben tartalmazhat olyan vegyületeket, amelyek mérge­zőek lehetnek az emberi szervezet számára. Jobb, ha ilyenkor kidobjuk azokat a gumókat, amelyeken sok, terjedelmes hajtás van. Ezekben a krumplikban egyébként is csökken a vitaminok és a keményítő mennyisége, tehát jóval kevesebb tápanyagtartalmuk van.
  3. Nyálka: Nincs mese, ennek az ételnek is a kukában a helye!
  4. Szag: Az orrunk sosem csal! Amennyiben bármilyen furcsa szaga van a terménynek vagy készítménynek – akkor is, ha nincsenek látható jelei, vagy még nem járt le a szavatossági ideje –, szabaduljunk meg tőle, és semmiképp ne együk meg!

Szöveg: Sinkó Edit

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete