Konyha

Vörös erő a daganatok ellen: szupergyümölcsökkel egye magát egészségesre

Minden gyümölcs tartalmaz értékes vitaminokat, ásványi anyagokat, antioxidánsokat. De vannak olyanok, amelyek az átlagosnál is többet: ezeket nevezik szupergyümölcsnek.

Vörös erő a daganatok ellen is

Egyre népszerűbb nálunk is a gyönyörű, vörös magvakat rejtő gránátalma. Csökkenti a rossz, növeli a jó koleszterin szintjét a vérben, és az állatkísérletekben a rákos megbetegedések ellen is hatásosnak mutatkozott. Nagyon erős antioxidáns. Emésztési zavarokra is használható. K-vitamin-tartalma a szívműködést segíti, akadályozza a vérrögképződést, jól kezelhető vele az érelmeszesedés. Eredményesen gátolja a porckorongkopást, hozzájárul a kollagéntermelődéshez.

Szemrevaló bogyók

Itthon is teremnek szupergyümölcsök: az áfonya közéjük tartozik. Jót tesz az agynak, a szemnek, javítja a memóriát, erősíti az immunrendszert és csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Nagy mennyiségben találhatunk benne A-, B-, C- és E-vitamint, magnéziumot, káliumot, mangánt, vasat, rezet és cinket. Csökkenti a szívroham és a Parkinson-kór kialakulásának esélyét, lassítja az öregedés folyamatát.

Gyulladáscsökkentő

A kívül lila, belül fehér mangosztánt Ázsiában szent gyümölcsként tisztelik. Olyan, mint egy ringló, de ha félbevágjuk, láthatjuk fokhagymagerezdekre hasonlító lédús, krémes húsát, amit kikanalazhatunk a gyümölcsből. Gyulladáscsökkentő és immunerősítő. Az összes vitamin benne van. Legfontosabb hatóanyagai a xantonok. Ezek flavonoid vegyületek, amelyek rendkívül erős antioxidánsok, ötször hatékonyabbak
a C-vitaminnál.

Vérszegénységre

Erősíti a csontokat, szabályozza az emésztést. Délkelet-Ázsiából származik, de nálunk is megterem. Korábban a vicces kaki szilva néven árusították, mára elterjedt a datolyaszilva elnevezés. Szobahőmérsékleten válik igazán édessé és illatossá. Héjával és magjaival együtt fogyasztható. Gazdag magnéziumban, káliumban, vasban, jódban, rézben, mangánban és foszforban. Jól alkalmazható vérszegénység ellen, és a pajzsmirigy működésére is pozitív hatással van.

A téli betegségek leküzdéséhez

Nemcsak a trópusokon és az őserdőben találhatunk szupergyümölcsöket. A homoktövis nálunk is sok kertben megterem. Az egyik legjobb immunerősítő, különösen a téli időszakban véd a fertőzések, megfázás, influenza ellen, illetve segít a betegségek utáni felépülésben. Lassítja az érelmeszesedést, védi a májat, csökkenti a vércukorszintet, enyhíti a refluxos panaszokat, magas vérnyomásra és hajhullás ellen is hatásos. Mivel nagyon savanyú, érdemes inkább kész italként, teaként vagy kapszula formájában fogyasztani. Nagyjából ugyanezek a jellemzői a fekete berkenyének, az aróniának is.

Szívbetegeknek is ajánlott

A dél-amerikai esőerdőkben növekvő pálmafákon teremnek az acai Gyümölcs lilás-pirosas bogyói. Sok kalcium található bennük, remek csonterősítők, de karbantartják az izmokat is. Gyulladáscsökkentő hatása segít a mozgásszervi betegségek leküzdésében, omega-3 tartalmával megelőzhetők a szívbetegségek. Az érelmeszesedés és a cukorbetegség ellen is hatásos. Fagyasztva, porrá őrölve, vagy aszalva is kapható, müzlibe, salátába, levesekbe, italokba keverhetjük.

Szívbetegeknek is ajánlott

A dél-amerikai esőerdőkben növekvő pálmafákon teremnek az acai gyümölcs lilás-pirosas bogyói. Sok kalcium található bennük, remek csonterősítők, de karbantartják az izmokat is. Gyulladáscsökkentő hatása segít a mozgásszervi betegségek leküzdésében, omega-3 tartalmával megelőzhetők a szívbetegségek. Az érelmeszesedés és a cukorbetegség ellen is hatásos. Fagyasztva, porrá őrölve, vagy aszalva is kapható, müzlibe, salátába, levesekbe, italokba keverhetjük.

Kiemelt kép: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete