Konyha Otthon

Zöldessárga elixír: 6 meglepő dolog, amire az olívaolaj használható

Remekül illik salátákhoz, sajtokhoz, de a bútorainktól a szépségápolásig sok más hasznos felhasználási lehetőség is rejlik ebben a zöldessárga elixírben.

A fényes hajért

A száraz és törékeny hajszálak leghatásosabb regenerálója. Visszanyerhetjük a tincseink frissességét, ha fél csésze olívaolajat felmelegítünk (még véletlenül se forraljuk fel!), és felvisszük az enyhén nedves hajunkra. Ezután tegyünk rá egy műanyag zacskót, majd csavarjuk törölközőbe. Jöhet egy kis olvasás vagy tévénézés, ugyanis 45 percig kell a dunsztban tartani a frizuránkat, mielőtt alaposan, langyos vízzel (a forrótól ráragad a hajra) megmosnánk. A hatás azonnal érezhető és látható lesz.

Csillogó bútorok

A gyerekek teleragasztgatták a szekrényeket matricákkal? Elég, ha pár csepp olajat kenünk a ragacsokra, kicsit rajtuk hagyjuk, és néhány perc múlva könnyedén lejönnek, ráadásul nyomot sem hagynak. Ha már belekezdtünk, nyomban fel is frissíthetjük a ragadásmentes felületet. A fabútorok vissza­nyerik eredeti fényességüket: egy spray-­palackban vegyítsünk el 2 rész olívaolajat 1 rész citromlével vagy fehér ecettel, rázzuk össze, és fújjunk belőle a fára. Egy percig hagyjuk rajta a keveréket, majd alaposan töröljük át egy frottír ronggyal vagy papírtörlővel. Még gyorsabb eredményt érhetünk el, ha az olajat közvetlenül egy papírtörlőre öntjük, és azzal törüljük át a bútort, de utána mindig menjünk rajta végig egy száraz papírral, nedvszívó kendővel is – csak így tudjuk leszedni a felesleget.

Bőrprobléma kizárva

Az olívaolaj csodákat tesz a felnőttkorban kialakuló pattanásokkal. Ha minket is bosszantanak a hormonváltozások miatt fel-felbukkanó dudorok, keverjünk el alaposan 4 evőkanál sót 3 evőkanál olajjal. Az ujjaink segítségével finoman dolgozzuk el az arcon, hagyjuk rajta egy-két percig, és öblítsük le meleg vízzel. Nagyon problémás bőr esetén egy héten keresztül minden nap tegyük fel a masszát, és csak a következő héten csökkentsük heti két-három alkalomra a gyakoriságot. Érezhető javulást fogunk tapasztalni, ugyanis a só megtisztítja a pórusokat, míg az olívaolaj visszaadja a bőr természetes nedvességtartalmát.

Borotvahab helyett

Gyorsan le kellene borotválni a lábunkat, de elfogyott otthon a borotvahab? A bolt helyett elég csak a konyháig szaladni, ugyanis az olívaolaj a borotva-­krémet is kitűnően helyettesíti. Nemcsak könnyebben siklik rajta a penge, de közben hidratálja is a bőrt.

Távozz tőlem, festék!

A lakás tisztasági festése közben falfesték került a hajukra? Nem kell kétségbeesni, csak nedvesítsünk meg egy vattakorongot olívaolajjal, és óvatosan dörzsöljük át a tincseket, majd a szokásos módon mossuk meg a hajunkat.

Milyen nyikorgás?

Nincs szükség speciális gépzsírra a nyikorgó ajtók meggyógyításához. Jól áztassunk be egy vattakorongot olajjal, és töröljük át a zsanérokat. A nehezen elérhető zugokba, sarkokba próbáljunk meg egy spray-palackkal – tiszta olajat töltsünk bele, nem kell vegyíteni semmivel – bespriccelni az olajból.

Kiemelt kép: AdobeStock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete