Divat

8 hiba, amit mindenki elkövet az otthoni hajfestés közben

Az üzletek kozmetikai osztályain számos hajfestékből válogathatunk. Kerüljük el a hajfestési bakikat a gyönyörű hajkoronáért!

Nem veszünk elég festéket

Bár a hajfesték dobozán általában gyönyörű, hosszú, sűrű hajakat látunk, a mennyiséget nem ezekre a fürtökre kalkulálják.

– Egy átlagos doboznyi hajfesték rövid és nem túl dús hajra van szabva – magyarázza Bezerédy Melinda fodrász.

– A hosszú hajra – főleg, ha dús hajkoronával büszkélkedhetünk –, mindenképpen kettő, de akár három doboz festéket is fel kell kennünk, főleg akkor, ha nemcsak a tövét, de az egész hajat átfestjük. Nem szabad spórolni a festékkel, mert a végeredmény foltos haj lesz, ami nem tölt el minket büszkeséggel.

Szőkéből hirtelen barna

A kémfilmekben a menekülő hősnő akár egy vasúti fülkében szőke fürtjeiből barnát varázsol, hogy üldözői ne ismerjék fel. A valóságban azonban ez nem így működik.

– A szőkített hajat barnára festeni még a profi fodrászok számára is nagy odafigyelést és patikamérlegen mért hozzávalókat igényel. A szőkére festett hajra kent barna hajfesték ugyanis zöld pigmenteket hozhat elő, így a legrosszabb esetben zöldesbarna fürtökkel nézünk majd a tükörbe.

Ha már megtörtént a baj, keressünk fel egy profi fodrászt, aki le tudja radírozni a zöld árnyalatot, és újrafestve vállalhatóvá teheti a frizuránkat.

Kép alapján választunk

Amikor hajszínt keresgélünk, egyértelmű, hogy a festékes dobozon lévő képet képzeljük el az arcunkhoz.

– Tapasztalatom szerint a dobozon lévő fotónál általában jóval sötétebb lesz a végeredmény – mondja Bezerédy Melinda.

– Érdemes a dobozon lévő leírást megnézni: egy 4-es, 5-ös színmélység esetén akár fekete hajra is számíthatunk. A tanácsom az, hogy bármennyire is tetszik a dobozon lévő árnyalat, válasszunk nála világosabbat, és nem fogunk csalódni.

Túlzásba vitt hamvasítás

Az idős hölgyek ősz haját még szebbé teheti a hamvasítás, de csak akkor, ha ismerjük az eljárás szabályait. Nem véletlen, hogy a fodrászok három éven át tanulják a különböző festési és vágási technikákat; a hajfestés ugyanis színtiszta kémia, és ha nem tartjuk be az arányokat, bizony könnyen pórul járhatunk.

– Gyakran látunk az utcán idős hölgyeket, akiknek lilára vagy kékre színezte a hamvasító a haját. A hibát általában ott követik el, hogy túl sok hamvasítót használnak. Főszabály szerint fél liter vízbe elegendő csupán 5 csepp, ezt kell alaposan elkeverni, majd felvinni a hajra. De akkor is megtörténhet a baj, ha hamvasító sampont használnak, és túl hosszú ideig hagyják a fürtjeiken.

Több árnyalatnyi szőkítés

A szőkítés könnyen roncsolhatja a haj szerkezetét, főleg akkor, ha nem megfelelő szakértelemmel végezzük.

– A szőkítőpor és a hidrogén arányát amatőrként nagyon nehéz eltalálni, arról nem is beszélve, hogy a különböző színű hajhoz az sem mindegy, hogy a hidrogén milyen erősségű. Ha nem megfelelő anyagot használunk, vagy sárga, foltos lesz a hajunk, vagy nagyon csúnyán kiszárad, elvékonyodik és töredezni fog.

Melírozással, ombréval ­próbálkozunk házilag

Az új festési technikákat a fodrászok is továbbképzéseken tanulják meg, így nagy bátorság hirtelen felindulásból otthon melírozni, esetleg ombre vagy balayage festésbe fogni.

– Ezek a különleges technikák egy fodrász számára is többórás munkát jelentenek, és ahhoz, hogy a végeredmény valóban szép legyen, szükség van a szaktudásra.

Kéthetente új színnel kísérletezünk

Mivel egy doboz festék olcsóbb, mint egy hajszalonban festetni hajat, ezért hajlamosak lehetünk arra, hogy akár kéthetente új hajszínt próbáljunk ki, vagy ha nem tetszik a végeredmény, újra és újra próbálkozzunk.

– A hajunk átlagosan egy centimétert nő havonta, így általában négyhetente szoktuk újrafesteni, főleg akkor, ha a vendég már erősen őszül, vagy a festett haj színe nagyon elüt az eredeti hajszínétől. Négy hétnél gyakrabban azonban semmiképpen ne fessük a hajunkat, mert súlyosan roncsolhatjuk a szerkezetét.

Nem tartjuk be a hatóidőt

A hajfestéken feltüntetett hatóidőt mindenképpen tartsuk be!

– Ha hamarabb lemossuk, esetleg nem fogja be megfelelően a fürtjeinket, abban az esetben pedig, ha túl sokáig rajta hagyjuk a festéket a hajunkon, a hajszálak szerkezete roncsolódhat, vagy sokkal sötétebb lesz, mint amit szeretnénk. A hatóidő lejártával mindenképpen alaposan, többször mossuk át a hajunkat, mert a nem megfelelően eltávolított festék könnyen irritálhatja a fejbőrünket.

Kiemelt kép: AdobeStock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete