Divat Lélek

Kínos kérdés: mit tegyünk, ha slampos a férjünk?

Online női fórumokon sokszor téma, hogy a régóta párkapcsolatban élő férfiak egy idő után hajlamosak elkényelmesedni, és elhanyagolni a külsejüket. Szakértővel jártunk utána az okoknak és a lehetséges megoldásoknak.

„Amikor még csak udvarolt, mindig frissen borotvált és jól öltözött volt, de mióta együtt élünk, szinte csak mackónadrágban látom.” „A szerelmünk kezdetén drága kölnitől illatozott, most meg úgy kell elzavarnom, hogy esténként tusoljon le.” „Annak idején kínosan ügyelt még a bőre hidratáltságára is, mára odáig jutottunk, hogy nem mos fogat, mielőtt bebújik mellém az ágyba.” – Mondatok női fórumokról, ahol a tagok egymástól kérnek tanácsot: mit tegyenek, hogy a párjuk ne legyen slampos, és újra tetszeni akarjon nekik?

Dénes Évi, érzelmiintellugencia-szakértő segített a Meglepetés magazinnak megoldani ezt a kínos kérdést.

A háttérben sérült önértékelés állhat

Dénes Évi érzelmiintelligencia-coach úgy látja, hogy ha egy férfi elhanyagolja magát, annak mindig az alacsony önértékeléshez és a szégyenérzethez van köze.

– Az elhanyagoltság mögött összetett folyamat rejlik – kezdi a szakember.

– Az a férfi, aki nem ápolja a testét, nem öltözik változatosan, és nem törekszik arra, hogy a párjának vonzó legyen, gyakran sérült önértékeléssel bír, káros mintát hozott a gyerekkorából, például lázadhat a világ ellen, vagy előfordulhat, hogy ezt látta az apjától is. De az is megeshet, hogy egyszerűen kényelmes típus. Persze a férfiak ritkán nyitottak arra, hogy esetleges ápolatlanságuk okait felgöngyölítsük, hiszen az ilyesmiről kommunikálni is nehéz. Sőt, szeretik úgy érezni, hogy az irányítás mindig az ő kezükben van, így ha nem megfelelően tálaljuk a problémát, annak megoldásától csak még távolabb sodródunk.

A közös vásárlás jól jön

A férfiak jelentős része utál vásárolni. Ritkán vagy soha nem szortíroznak a ruhatárukban, és ha rajtuk múlik, csak akkor vesznek új far­mert, ha az előző végképp menthetetlenné vált. Szakértőnk szerint jó ötlet közös mozival vagy kávézással egybekötve együtt nekivágni, beszerezni a szükséges holmikat.

– Találjuk meg együtt a megfelelő méretet! A férfiak gyakran követik el azt a hibát, hogy vagy egy számmal nagyobbat, vagy egy számmal kisebbet vesz­nek. Szelíden, de próbáljuk őket irányítani a boltban, hogy mi az, ami jó áll nekik. Rendkívül fontos a pozitív megerősítés. Ha tetszik nekünk abban a piros pólóban, amit vett, mondjuk el neki akár tízszer. Dicsérjük mások előtt is, soha ne fukarkodjunk a kedves szavakkal! Nincs an­nál erőteljesebb motiváció, mint amikor az általuk szeretett nő bókokkal halmozza el őket – osztja meg tapasztalatát szakértőnk.

Mikor kezdődött?

Az elhanyagoltság soha nem egy pillanat műve, hanem egy folyamat végeredménye. Ne várjuk hát, hogy a prob­léma egyik napról a másikra megoldódjon, és minden kis sikernek örüljünk!

– Azon is gondolkozzunk el, vajon mi mivel járultunk hozzá ahhoz, hogy a pá­runk ilyenné vált, hiszen egy kapcsolatban mindkét szereplőnek 50%-os felelőssége van – véli a coach.

Hol csúsztak el a dolgok? Az esküvő után? A gyerekek születését követően? Esetleg egy párkapcsolati trauma, például megcsalás után indult el a társunk a lejtőn? Az nagyon jó, ha tudunk erről őszintén beszélgetni. Azonban vigyázzunk a szavakkal, mert óriási súlyuk van! Tehát ahelyett, hogy azt mondjuk neki, micsoda hájat növesztettél, javasoljuk, hogy mit szólnál, drágám, ha ezen a nyáron az esti szendvicseket az egészségtudatosság jegyében könnyű salátákra cserélnénk. Valahogy így, gondosan becsomagolva.

Dicsérjük, ha tetszik!

Ami a probléma elővezetését illeti, soha ne a kritika hangján szólaljunk meg. Sokkal szerencsésebb, ha először is alkalmat teremtünk arra, hogy párunk szépen felöltözhessen.

– Sok férfi egész nap munkásruhában jár, és miután hazaér, a zuhanyt pizsama vagy mackónadrág követi. Ahhoz, hogy elegánsabb legyen, ki kell szakítanunk a napi rutinból. Hívjuk el színházba, baráti találkozóra, segítsünk neki választani a szekrényből, és miután elkészült, jegyezzük meg elismerően, milyen jól áll neki ez az ing, milyen puha az arca, amikor frissen borotvált! A férfiak alapvetően idegenkednek a ma­nikűrtől, pedikűrtől, de egy jóleső kéz- vagy talpmasszázs ürügyén ezt is beépíthetjük az ápolási rutinjukba. A legfontosabb, hogy mindig dicsérjük a külsejüket, ahogy okunk van rá, és jelezzük, szerintünk mi áll jól nekik. Ahhoz, hogy érdemi változás történjen, fontos, hogy ne érezzék mindezt manipulációnak – magyarázza Dénes Évi.

Elhatárolódást is jelent

A pszichológia szintjén úgy az elhízás, mint az ápolatlanság, mint az ápolatlanság sérülést fejez ki. Aki nem törődik a testével, az tudatalatti szinten elhatárolódik a külvilágtól. Hiába vágyik a szeretetre, az intimitásra, az újabb sérüléstől való félelmében védelmi rendszert növeszt.

– Ha nem csak elkényelmesedés áll a probléma hátterében, jóval nagyobb ellenállásra számíthatunk, esetleg nem is tudunk sikert elérni – mondja Dénes Évi.

– Ilyen esetekben érdemes külső segítőt, például coachot vagy pszichológust bevonni – már ha a párunk erre nyitott. Itt is igaz sajnos a közhely, hogy csak annak lehet segíteni, aki hagyja.

Kiemelt kép: pexels.com

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete