Divat

Simogatva szépülni: természetes olajok a fürdőszobában

A házi vagy készen kapható olajkeverékekkel nagyon látványos eredményeket érhetünk el az arcon, testen, hajon is. Na de hová, hogyan és mit masszírozzunk?

Mindenki arcbőrének jót tesz

Az arcolajok az utóbbi néhány év egyik legnépszerűbb termékei. Tévhit, hogy csak száraz bőrre szabad használni őket, valójában szinte minden bőrtípusra megfelelőek lehetnek. A szárazat hidratálják és táplálják, a zsírosat, kombináltat pedig kiegyensúlyozhatják: segíthetnek csökkenteni a bőr saját túlzott faggyútermelését. (Kimondottan zsíros bőr esetén persze nem elsősorban olajra van szükség, inkább a kevert, foltokban zsírosodó vagy alapvetően zsíros, de néhol száraz arcra javasoljuk.) A normál bőr számára ideálisak az arcolajok élénkítő, feszesítő vagy épp stresszoldó arcmasszázshoz.

Így használjuk:

Ahhoz, hogy a jótékony hatások maximálisan érvényesüljenek, érdemes néhány szabályt betartani, illetve pár ügyes trükköt alkalmazni.

  • A hidratáló krém után használjuk, így segít a bőr mélyén tartani annak nedvességtartalmát.
    Mielőtt felvisszük a bőrre, melegítsük fel az ujjaink vagy a két tenyerünk között.
  • Néhány csepp elég belőle, ne essünk túlzásba. Ha erre odafigyelünk, nem lesz kellemetlen, zsíros érzetű a bőrünk.
  • Amíg hozzászokik a bőrünk, használhatjuk a hidratálóhoz keverve, minden alkalommal 1-1 cseppet.
  • Óvatosan a szemkörnyékre is felvihető, de szembe ne kerüljön.
  • Ne csak felkenjük, hanem a bőrt és az alatta lévő izmokat is átmozgatva, lentről felfelé és belülről kifelé irányuló mozdulatokkal masszírozzuk be.

Az egészséges tincsekért

A hajunkra többféleképpen is bevethetjük az olajokat: használhatjuk a hajvégekre, hogy megakadályozzuk a kiszáradást, szöszösödést, töredezést. Ápolhatjuk velük az egész hajhosszt, pakolásszerűen, és olyan olajok is vannak, amelyek nagyon jót tesznek a fejbőrnek. És nemcsak száraz, sérült hajra valók, óvatosan, megfelelő olajat választva még a vékony szálú, könnyen zsírosodó frizura is szépen rendbehozható velük.

  • Jojobaolaj: Puhítja a hajat, csökkenti a hajhullást. Szabályozza a faggyúmirigyek működését, javítja a bőr vízmegkötő képességét.
  • Mandulaolaj: Nyugtató, gyulladáscsökkentő, serkenti a sejtek megújulását, könnyen felszívódik.
  • Ricinusolaj: Extraszáraz (fej)bőrre hatékony, és a hajsűrűség növelésére is javasolják, ápoló hatásánál fogva meghosszabbítja a szálak aktív, növekedési szakaszát.
  • Argánolaj: Mélytápláló, regeneráló, hidratáló és fényt adó hatása van. Kiegyensúlyozza a fejbőrt, védőréteget képez a szálakon.
  • Avokádóolaj: Extrém száraz, sprőd hajra varázslatos hatással van, élettelibbé, fényesebbé teszi a tincseket.

Bársonyos hidratálás az egész testre

Nemcsak az ápoló hatása miatt érdemes olajat alkalmazni: a bedörzsölés, masszázs a lelkünknek is jót tesz. Sokkal melengetőbb, kellemesebb érzés, mint amikor a hűs érzetet adó testápolót visszük fel a bőrre, ráadásul stressz­oldó, nyugtató képességű is. Fürdés vagy tusolás után a még enyhén nedves bőrre kell felvinni, így érvényesül legjobban a hidratáló hatása. Ha nem készen kapható olajkeveréket, hanem egyszerű olajat szeretnénk kipróbálni (ez jóval olcsóbb), választhatjuk a sárgabarackmag-olajat vagy a kókuszolajat – ezek szinte minden bőrtípusra megfelelőek.

Hordozóolajok, illóolajok

A növényi hordozóolajok (más néven bázisolajok) a bőrt ápolják, táplálják. Ezeket a növények magjából, terméséből nyerik ki. Az illóolajokat a növények leveléből, virágjából, gyökeréből, kérgéből, vagyis a nem olajos, hanem aromás részeiből készítik. Ezekben a hatóanyag koncentráltan található meg, ezért legtöbbször bázisolajba keverve használják őket a bőr- és testápolásban. Különlegességük, hogy nemcsak a testre, hanem a hangulatunkra, a közérzetünkre is kedvező hatással vannak. A levendula például nyugtat, az édesnarancs szorongásoldó, a grépfrút hangulatjavító, a borsmenta segíti a koncentrációt, a damaszkuszi rózsa stresszoldó és afrodiziákum is.

A növényi olajok nagy koncentrációban tartalmazhatnak vitaminokat és antioxidánsokat, amelyek hozzájárulnak a bőr regenerálódásához és külső védőrétegének épen tartásához.

szöveg: Rózsa Ágnes

Fotó: adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete