Divat Lélek

Pattanások ellen körte, a hidratált bőrért alma: szépüljön őszi gyümölcsökkel

Tudta, hogy az évszak ajándékaiból, a zamatos, illatos csemegékből készült alapanyagok hatékony bőr- és hajápolók is? Mutatjuk, mit és hogyan érdemes magára kennie.

A gyönyörű hajért: szőlő

Az édes kis bogyók tele vannak vízzel és káliummal, aminek köszönhetően kiváló vízhajtó, méregtelenítő hatású. Gazdag még a szervezet számára nélkülözhetetlen A-, C-, B- és K-vitaminokban, valamint szelénben, káliumban, vasban és folsavban. A vörös és a kék szőlő ezenkívül kiemelten sok antioxidáns hatású flavonoidot tartalmaz, a magjából készült olaj is erős antioxidáns, lassítja az öregedési folyamatokat.

  • Házi szépségrecept: Egy nagyobb szem félbevágott szőlővel átdörzsölhetjük finoman az arcot: puhít, simít és hidratál. Segíti a kollagéntermelés serkentését, így hozzájárulhat a bőr fiatalságának megőrzéséhez. A szőlőmagolajat is használhatjuk bőrápolóként: néhány cseppet az arcunkra masszírozva, vagy az egyébként is használt krémünkhöz keverve (mindig csak a kivett adaghoz és nem az egész tégelyhez).
  • A fejbőrre kenve mérsékelheti az évszakváltáskor jelentkező hajhullás mértékét. Masszírozzuk be, majd 10 perc után gyengéden dörzsölve öblítsük le langyos vízzel.

Az öregedés lassítására: dió

Aki sokáig puha, rugalmas és sima bőrt szeretne, annak érdemes rendszeresen fogyasztania diót és dióolajat. Az antioxidáns hatású E-vitamin mellett bőven tartalmaz B6-vitamint is, amelyek segíthetnek a stressz tüneteinek csökkentésé­ben. A kevesebb feszültség pedig kevesebb ráncot, pattanást, és lassabb öregedést jelent. A benne lévő omega-zsírsavak jót tesznek a hajnak.

  • Házi szépségrecept: A dióolajat használhatjuk a szem alatti sötét karikák világosítására és a duzzanatok csökkentésére. A fejbőrnek is nagyon jót tesz: hidratálja, nyugtatja és a korpásodást is csökkenti. Masszírozzuk be, egy keveset vigyünk fel a hajhosszra is, tekerjük a hajat törülközőbe 20-30 percre, majd langyos vizes öblítés után samponnal mossuk ki.

Pattanások ellen: körte

A zamatos gyümölcs dúskál a sejtvédő antioxidánsokban, C-, K- és B6-vitaminban, valamint kalcium, vas és magnézium is van benne. Magas rosttartalma jótékonyan hat az immunrendszer működésére, és segíthet a gyulladások leküzdésében is – ami pattanásos vagy gyulladt, irritált bőr esetén jól jöhet – természetesen a professzionális kezelések kiegészítéseként.

  • Házi szépségrecept: A reszelt vagy leturmixolt körtét egy kevés joghurttal keverve vigyük fel a bőrre 15 percre. Ha nagyon folyós, egy kevés zabpelyhet adhatunk hozzá. 15 perc után gyengéden masszírozzuk át a bőrt, majd mossuk le a pakolást, és használjunk a bőrtípusunknak megfelelő arckrémet.

Érzékeny bőrre: mandula

Ha egy kis energiára van szükségünk, és egészséges rágcsálnivalót keresünk, a mandula tökéletes választás. Segít stabilizálni a vércukor- és a koleszterinszintet, rosttartalma jót tesz az emésztésnek. A belőle préselt olaj ismert és kedvelt szépségápolási alapanyag, nagyon jól hidratálja és puhítja a bőrt, segít megerősíteni a védőrétegét és nyugtatja. A benne lévő biotin pedig hozzájárul a bőr, a haj és a körmök egészségéhez.

  • Házi szépségrecept: A tiszta mandulaolaj arc­ápolóként és testolajként is használható, nedves bőrre vigyük fel, és gyengéden masszírozzuk be. Száraz, cserepes ajkakra is beválhat. Ideális bázisolaj masszázskeverékekhez: stresszűzéshez mandarin- vagy levendulaolajat, rosszkedv ellen grépfrútot, kényeztető masszázshoz rózsaolajat csepegtessünk hozzá.

A hidratálásért: alma

Finom íze mellett rendkívül sok értékes tápanyaga miatt is érdemes fogyasztani. Bőven van benne C-, B- és A-vitamin, folsav, kálium, kalcium és magnézium, jót tesz az immunrendszernek és a koleszterinszintnek is. Rostanyaga, a pektin jótékonyan hat a bélflórára – ezáltal a szép bőrhöz is nagyban hozzájárul.

  • Házi szépségrecept: Az alma leve hidratálja és tisztítja a bőrt, lereszelve mézzel vagy tejszínnel keverve könnyedén készíthető belőle pakolás. De egy lehűtött almaszelettel is átdörzsölhetjük finoman az arcunkat, hogy tisztább és rugalmasabb legyen a bőrünk. Pár perc után öblítsük le, és krémezzük be.

Összeállította: Rózsa Ágnes

Kiemelt kép: AdobeStock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete