Lélek Sztárok

Eszményi Viktória: Ritkán lépek fel, de nem lehet panaszom a nyugdíjas éveimre

Egy lány vagyok csupán a sok közül… Az örökzöld sláger dalszövege negyven év távlatából is ismerősen cseng. Az énekesnő ma már nyugdíjas, és épp a múltját csomagolja össze a szülői házban.

Nehéz mostanában utolérni Viktó­riát, mivel ingázik Budapest és a szülővárosa, Balassagyarmat között. „Eladjuk és kiürítjük a szülői há­zat, ahol a gyerekkorunkat töltöttük. A napjaink szortírozással telnek, a test­véreimmel együtt dobozokba csomagoljuk a múltat. A szüleink és a nővérünk halála után nehézkessé vált fenntartani az ingatlant, pedig millió szép emlék köt ide bennünket. Egy-két kedves tárgyat, anyukám szem­üvegét, éjjeli lámpáját, régi, családi fényképeket elhoztam magammal. Szívem szerint az egész házat tokkal-vonóval felköltöztetném Pestre, de sajnos ez nem lehetséges” – meséli.

Fiatalon sikeres gerelyhajító volt

Összetartó családban nőtt fel, három testvérével együtt. A szülők fontosnak tartották, hogy a gyerekeik zeneileg is műveltek legyenek. „A bátyám hegedülni tanult, mi lányok zongorázni. A zene mellett atletizáltam, sikeres gerelyhajító voltam. 18 évesen a Testnevelési Főiskolára jelentkeztem, de nem vettek fel, mert akkor még nem tudtam úszni” – vallja be Viktória.
Mivel Balassagyarmaton jelentős volt a zenei élet, különböző rendezvényeken lépett fel. Húszéves korában benevezett az 1972-es Ki mit tud?-ra.

„Bergendy István ott figyelt fel rám, és felkért, hogy koncertezzek velük. Ez a Demjén Rózsi-féle csapat volt. Az Iskolatáska, a Jöjj vissza, vándor! című dalok korszaka. De jó is volt…”

Övé a tyúkanyószerep a családban

Férjét, Heilig Gábort is a zenélésnek köszönheti. „A közös munka hozott össze 47 évvel ezelőtt. A férjem nemcsak kiváló gitáros, de remek szövegíró és zeneszerző is. A legnagyobb szólóslágerem, a Vidéki lány szövegét neki köszönhetem. Az 1981-es Táncdalfesztiválra három dalt adtunk be, és a bizottság ezt választotta ki, aminek akkor én nem nagyon örültem. De Gabi megnyugtatott, hogy ez a dal olyan, mint én vagyok. Egy szál gitárral a kezemben, az esélytelenek nyugalmával álltam ki a Bojtorján együttes kíséretével a színpadra. Hihetetlen volt, hogy a televíziós elődöntő után a vidéki emberek a lányukként szeretgettek. A közönség a tenyerén hordott, a koncertek után almával, csirkével leptek meg.

Bár Viki és Gábor munkakapcsolata évtizedek óta gyümölcsöző, mégsem akarták az álompár szerepét betölteni. Érdekes módon elsősorban Gabi gondolta így. „A duettalbumaink mellett mindketten fontosnak éreztük a saját zenei pályánkat. Gabi a 100 Folk Celsiusban, később a Favágók zenekarban játszott, én különböző műsorokban szólistaként működtem közre. A magánéletünkben is szabad teret adunk egymásnak. Például Gabi a barátaival rendszeresen csinál programokat, én a barátnőimmel utazgatok, de akár jógázunk is együtt.”

A házaspárnak egy szem fia van. A 38 éves Heilig Tamás, aki a népszerű Punnany Massif zenekar basszusgitárosa. „Tomi tehetséges zenész. Napi kapcsolatban vagyunk, itt lakik a közelünkben. Édesanyám halála után én vettem át a tyúkanyószerepet a népes családunkban. Általában nálunk tartjuk az ünnepi eseményeket, születésnapokat, karácsonyt. Imádom vendégül látni a szeretteimet. Jókat főzök, társasozunk, átbeszéljük az aktuális dolgainkat és időnként együtt zenélünk.”

Egyik hobbija a tarotkártya-vetés

A házaspár fia még nem nősült meg. „Nagyon boldog lennék, ha születne unokám, de ez Tomiék döntése. Igazság szerint nem kell nélkülöznöm a  kicsik társaságát, mert a testvéreim révén több gyerek is van a családban. Hozzánk mindig szívesen jönnek, előre megbeszéljük, hogy mit fogunk csinálni. Például divatbemutatót rendezünk, vagy kisfilmet forgatunk a telefonunkkal. Számukra én vagyok a pótnagyi.”

Viktória tavaly nyáron töltötte be a hetvenet. A kerek születésnapot is a szerettei körében ünnepelte, pedig nem akart nagy bulit. „Az egyik barátunk elhatározta, hogy megszervezi ezt a jeles napot. A balatonkenesei nyaralónkban jöttünk össze. Az első félórát elmosta az eső, a vendégek és a terített asztalok is eláztak, amit mindenki jó poénnak fogott fel. Fantasztikus érzés volt, hogy ennyien gondoltak rám.”

Viki jól érzi magát a bőrében. Nincs hiányérzete, hiszen azzal foglalkozott, amit szeretett. Arról nem is beszélve, hogy a család és a barátok támaszt nyújtanak neki. „Ma már ritkábban lépek fel, élvezem a hétköznapokat, az itthoni teendőket. Nem lehet panaszom a nyugdíjas évekre. Olvasok, filmeket nézek, kertészkedem, jógázom és spirituális témájú dolgokkal foglalkozom.”

Évek óta érdekli az ezotéria. Ha valakinek problémája van a környezetében, szívesen megnézi tarot kártyából a lehetőségeket. Például a barátaikkal mindig kirakják szilveszterkor, hogy mi vár rájuk a következő évben. Törekszik pozitívan hozzáállni az élethez, és a legjobb megoldást találni a problémás helyzetekre. Amikor azt kérdezem tőle, hogy mit mutatnak a kártyalapok a következő hónapokra, sejtelmesen csak ennyit mond. „Minden korszakunkban más és más a feladatunk. Vannak jó és nehéz periódusok, amit így vagy úgy, de végig kell csinálnunk.”

Szombat esti táncosok

Nyolc éve, hogy az Eszményi-Heilig házaspár szerepelt a Szombat esti láz című tévéműsorban. „A társastáncot ugyan már nem gyakoroljuk, de sok élménnyel gazdagodtunk. A táncpartneremmel, Cseh-Szakál Tiborral Facebook-on tartjuk a kapcsolatot, Gabi partnere, Südi Iringó viszont többször meglátogat minket. A tánc jót tett a mozgáskultúránknak, amit a házibulikon kamatoztatni tudunk.”

Kiemelt kép: Olajos Piroska

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete