Konyha Otthon

Zónázzon! Így garantáltan öröm lesz a takarítás

Kevesen vannak, akiknek a hetük fénypontja, amikor végre elővehetik a porszívót és a felmosórongyot. Ha megvan viszont egy alap rend és tisztaság, már sokkal könnyebb a dolgunk. Ezt segíti az úgynevezett zónázó takarítás.

Csak szépen, sorban

A zónázó takarítás lényege, hogy nem vesszük a nyakunkba az egész lakást, és próbálunk néhány óra alatt mindent rendbe tenni, hanem részekre osztjuk, és egyszerre csak egy területre koncentrálunk, rövidebb ideig.

A zónák beosztására több megoldást is találhatunk a vi­lághálón, van, aki 4, más 5 részre osztja az otthonát.

Ez a beosztás a leggyakoribb:

  1. zóna: nappali, előszoba
  2. zóna: konyha, étkező, háztartási helyiség, kamra, gardrób
  3. zóna: fürdőszoba
  4. zóna: hálószobák

Mit mikor?

Készíthetünk magunknak egy táblázatot is – zónánként. Bal oldalon, függőlegesen a feladatok, jobb oldalon pedig a hónap napjai, vízszintesen. Így beírhatjuk, hogy például a kamra pakolását melyik napra tervezzük, vagy hogy az adott hónap mely napjain fogunk ott felmosni.

Példa a listára:

Hogy könnyebben el tudjuk képzelni, hogy néz ki egy zóna terve, mutatunk egy lehetőséget a megvalósításra.

3. zóna: fürdőszoba szeptember

  • kád kisikálása 2, 9, 16, 23, 30
  • felmosás 3, 10, 17, 24
  • WC-tisztítás 4, 11, 18, 25
  • zuhanykabin takarítása 7, 14, 24, 28
  • pipereholmik átválogatása 14

Felkészülés a patikarendre

Szinte alig akadnak, akiknek mindig készen áll az otthona egy lakberendezési magazin fotózására, vagy legalábbis egy azonnali vendégfogadásra. Itt-ott gyűlnek az újságok, a kamrában sem katonás rendben sorakoznak a befőttek, a könyvespolc is régen volt portalanítva. Viszont, ha mindenhol megteremtünk egy alap rendet, sokkal könnyebb lesz fenntartani, és nem okoz kínos perceket, ha átszalad lisztért a szomszédasszony.

A gyakorlott zónázók azt mondják, körülbelül egy hónap, amíg egy átlagos méretű lakásban, házban minden a helyére kerül, és eltűnnek a már haszontalan tárgyak, amelyek csak a port fogják.

Mindig csak egy területre koncentráljunk, hagyjunk magunknak időt a szortírozásra és az alapos tisztításra! Ha minden zónán egy-egy hétig dolgozunk, meglepődve tapasztaljuk majd, hogy a napi, heti takarítás ideje jelentősen csökkenni fog, hiszen például nem kell az útban lévő tárgyakat kerülgetni.

Rutinná fog válni

Érdemes a takarítás rendjét egy hónapra, de legalább egy hétre előre beosztani. Úgy fog működni, mint egy teendőlista, melyen kipipálhatjuk a már elvégzett feladatokat. Egy idő után teljesen természetes lesz, hogy az adott napok délutánjára nem szervezünk programot, mert szeretnénk befejezni a kijelölt zónát. Kezdetben azonban érdemes jól látható helyre – a hűtőre vagy az előszobába – kifüggeszteni, hogy ne felejtődjön el egy-egy munkafázis.

Nincs kőbe vésve

Semmi sem kötelező! Ha szeptember 15-ére tervezzük, hogy a fürdőszoba csillogni-villogni fog, de borzasztóan rosszul aludtunk, későn értünk haza, és ráadásul, még a sorozatunk is kezdődik, akkor nem kell kezünkbe venni a vízkőoldót. Nyugodtan módosítsunk, nem történik semmi katasztrófa.

Kiemelt kép: AdobeStock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete