Divat Egészség Konyha

Szinte mindig hatásos: a diéta ellentéte most a legmenőbb fogyókúrás módszer

Utánajártunk az új irányzatnak, ami tulajdonképpen a diéta ellentéte. Az intuitív étkezés egy olyan fenntartható módszer, amely boldogabbá és elégedettebbé tehet, miközben a testünket is megszeretjük.

Ki ne próbálkozott volna ezerféle diétával, fogyókúrás módszerrel, amelyeknek nagy része bizony kudarccal végződött, hiszen ha sikerült is lefogyni, rövid időn belül visszakúsztak a leadott kilók, és a közérzetünk sem lett jobb tőle, sőt! A tökéletes test kultuszának elterjedése egyre több divatos diétát szül évről évre, gyors és tartós eredményt ígérve, de hamar kiderül ezekről, hogy az ígéret az ígéret is marad. A legtöbb ember súlytól és testalkattól függetlenül öt éven belül visszahízik, vagy még több kilót szed fel. Ennek tudományos oka van, ugyanis egy évvel a fogyókúra után az étvágyat serkentő hormonális mechanizmusok még mindig emelkednek. A kalóriabevitel korlátozása rövid távon súlyvesztést eredményezhet, de hosszú távon nem segít a fogyásban, illetve hatással lehet az anyagcserére, az éhség- és teltségérzetre, és szorongást, bűntudatot vagy szégyenérzetet kelthet az evéssel kapcsolatban. Az Egyesült Államokban egy 2021-es felmérés szerint a felnőtt lakosság fele aktív diétát folytat. A megkérdezettek 48%-a gondolta úgy, hogy az elhízás hátterében a helytelen táplálkozás és a testmozgás hiánya áll, de csak nehezen vagy semennyire nem tudták rávenni magukat az egészséges étrendre, illetve a rendszeres sportra. Ez a szám Magyarországon is hasonló, azaz többen vetik bele magukat valamilyen fogyókúrába, mintsem életmódot váltanának.

Soha többet fogyókúra?

Az intuitív étkezés a tengerentúlon nem egy új keletű téma, de hazánkban még csak most kezd szélesebb körben elter­jedni. Az elsőre kicsit megfoghatatlan módszer nem ígér hir­telen fogyást és örökké tartó karcsúságot. Talán azért sem, mert ez tulajdonképpen nem is diéta, hanem egy öngondoskodó étkezési rendszer, amely az ösztöneinket, az érzelmeinket és a gondolatainkat hangolja össze. Így könnyen rájöhetünk, milyen ételre és abból milyen mennyiségre van szükségünk ahhoz, hogy egészségesek és kiegyensúlyozottak maradjunk. Többek közt Asiama Evelyn dietetikus segíti szakmailag az Intuitív Étkezés című amerikai könyv magyar nyelvű kiadását, így őt kértük fel szakértőnek, hogy komplex képet alkothassunk erről az irányzatról.

„Az intuitív étkezés a testtudatosságon alapuló evési módszert jelenti. Fon­tos felismerni, hogy a testtudatosságunkat mennyi minden befolyásolja, mint például a mindennapi beszélgetések a fogyókúráról, a vékony testalkat túl­idealizálása, és a testmozgás, amit csupán esztétikai hatása miatt végzünk – több izmom, karcsúbb alakom legyen. Az intuitív étkezés ezzel szemben visszaterel a test visszajelzéseinek értelmezéséhez, és ez alapján találja meg a szervezet a megfelelő reak­ciót, viselkedést” – magyarázza a dietetikus.

Mégis, kinek ajánlott ez az étkezési forma?

Azoknak, akik javítani szeretnének a korábbi diétázásoktól megromlott kapcsolatukon az étellel, a testükön és a mozgáshoz fűződő viszonyukon. Ezen belül kortalan, bárki számára elsajátítható a módszer.

Kezdjük az alapoktól!

  • Evelyntől megtudjuk, hogy ez a szem­lélet segítségképpen 10 alap­pillért fogalmaz meg, amelyek bár egymásra épülnek, minden embernél változó, hogy melyikre mekkora hangsúlyt kell fektetni.
  • Négy alappillér a „bázis”, amelyek közvetlenül fejlesztik a testtudatosságot. Ezek az éhség- és jóllakottság­jelek tudatosítására épülnek, továbbá az ételben való megelégedettség és az örömteli mozgásforma meglelésére szólítanak fel. Tehát szó sincs éhezésről, az éhségérzet nem az ellenségünk, és mindig figyelnünk kell rá. Továbbá nagyon fontos, hogy testmozgást végezzünk, amely boldoggá tesz, és nem teherként tekintünk rá.
  • Hat további alappillér a testtudatosság kialakulásának akadályait igyekszik elhárítani. Ezek a korlátozó étrendek (diétamentalitás) elutasítása, az ételekkel való kibékülés, a fogyókúrás szabályok megkérdőjelezése, az érzelmekkel való megküzdés készségének fejlesztése, a saját testünkkel való méltó bánásmód és a mentálisan-fizikálisan jóleső táplálkozás – ami véletlenül sem a fogyókúrákról szól.

Hogyan vágjunk bele?

A kezdés mindig egyéntől függ, általában mindenkinek a saját igényeinek megfigyelésével érdemes elindulni az úton. Az étkezés hogyanjára és miértjére kell leginkább odafigyelni. Azt együk, ami valóban jólesik, anélkül, hogy megítélnénk magunkat vagy a táplálkozási kultúra befolyásolna bennünket, de természetesen a mennyiségre is figyeljünk oda. Ha jóllaktunk, ne együnk tovább, nem feltétlenül kell mindent elfogyasztani a tányérról, illetve nyugodtan ehetjük azokat az ételeket, amelyektől korábban féltünk, vagy kerültük őket. Többet ártunk a teljes megvonással, mint ha normál mennyiségben fogyasztanánk. A végső cél ugyanis az, hogy szeressük és tiszteljük a testünket, és adjuk meg neki, amire szüksége van, hiszen így lehet teljes és boldog életünk.

Mi változik?

Jogosan merülhet fel bennünk a kérdés, ha nem diétáról van szó, mégis hogyan lehet vele fogyni? „Az intuitív étkezés egy ún. testsúlysemleges irányzat, tehát a célja határozottan a testtel és az étellel való kiegyensúlyozott kapcsolat kialakítása, szemben a testalak/testméret megváltoztatásával. Vannak, akiknek hatással van a testtömegére, vannak, akiknél ez nem figyelhető meg – viszont az étkezéseiken, gondolkodás- és életmódjukban határozott változás alakul ki, mindennemű erőlködés vagy önsanyargatás nélkül” – világít rá a dietetikus.

Mit nyerhetünk hosszú távon ezzel az étrenddel?

• Pozitív testképet és önbecsülést

• Helyes táplálkozási szokást

• Jobb fizikai és lelki egészséget

Szöveg: Sinkó Edit

Kiemelt kép: GettyImages

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete