Konyha

Nincs több önmarcangolás: 50 év felett is hatásos a hollandok ditétája

A hollandok híresek a logikus, racionális felfogásukról. A fogyást is így közelítik meg. Az egyik legismertebb testsúlyprogramgurujuk, Mieke Kosters diétáját 50 év felett is érdemes kipróbálni, mert szerinte akkor is lehet eredményes. Sőt, lemondással sem jár!

Mieke Kosters könyvének két alapgondolata a fogyással kapcsolatban: „éljen az egyszerűség” és „vedd kezedbe az irányítást”. Olyan hiedelmeket kérdőjelez meg, mint hogy egy bizonyos kor után képtelenség leadni a kilókat.

Tartósan fogyni élvezettel

Mieke felfogása szerint a fogyás akkor lesz könnyű és hosszú távú, ha nem külső divatok kedvéért, hanem erős belső elhatározásból csináljuk.

– Meg kell kérdőjelezni azokat a hiedelmeket és dogmákat, amelyek eddig gátolták a fogyásunkat, például hogy a kor előrehaladtával csak sokszoros munkával lehet leadni a pluszkilókat – mondja Bálint Cecilia testsúlycoach, Mieke Kosters könyvének hazai fordítója, kiadója és a hozzá kapcsolódó receptkönyv társszerzője.

– Meg kell viszont fogalmaznunk, milyennek szeretnénk látni magunkat. Ez lesz később a motivációnk a nehezebb pillanatokban – teszi hozzá a szakértő.

A holland fogyókúrás módszer két részből áll. A klasszikus diétás szabályok mellett az is fontos, ami a fejünkben történik. A legelső és legfontosabb a mértéktartás. Mivel ebben a diétában semmi sem tilos, akár csokit is ehetünk mindennap. Ám sokkal jobban járunk, ha egy egész tábla olcsó csoki helyett egy kockányi kedvenc édesség a napi adagunk. Így a csodás íz mellett a pénztárcánkban is több marad. Az élvezet is fontos!

– Az a diéta, amelyik egyhangú, vagy amelyikben minden tilos, ami finom, nem tartható sokáig – mondja Bálint Cecilia.

– De ha az ételek ízét egytől tízig pontozzuk, és csak olyasmit eszünk, persze mértékletesen, amire legalább nyolcast adtunk, folyamatos élvezetként éljük meg a diétát.

Tervezzünk előre!

Az „úgyis mindegy, mit eszem” gondolat hizlal – de a diéta feladásának előszobája a „nem szabad ilyesmit ennem” vagy a „bűnöztem” fogyókúrás önmarcangolás is. Ehelyett azt kell tudatosítanunk magunkban, hogy minden étkezésnél döntünk, tehát a fogyás nem a körülményeken múlik. A nehezebb pillanatokat persze nem úszhatjuk meg, de fel lehet rájuk készülni. Át kell gondolni, milyen helyzetek vezetnek túlevéshez (mondjuk, hogy nem akarjuk visszautasítani a kínálást, vagy akkor nassolunk, ha fáradtak vagyunk), és előre ki kell dolgozni a stratégiát. Például egyszer veszünk abból, amivel kínálnak, de csak keveset, vagy a fáradt estékre előkészítjük az egészséges rágcsálnivalót.

Mint a ruháknál: XS-től XL-ig

A holland diéta az ételeket kalóriatartalmuk alapján XS, S, M, L és XL kategóriákra osztja. Nincs tiltott étel, de a fogyáshoz a legtöbbször az XS-es és az S-es ételekből érdemes választani. A kiegyensúlyozott, vegyes étrend jegyében az XS és S jelű ételek alapanyagai általában zöldségek, gyümölcsök, sovány húsok és halak, teljes kiőrlésű gabonafélékkel kiegészítve. A cukor, a fehér liszt és a zsiradékok viszont inkább az L és XL jelű ételekben vannak jelen, ezeket érdemes ritkábban a tányérunkra tenni.

A mindennapi választásnál, a főzésnél a következő trükköket alkalmazhatjuk:

  • Töltsük tele a gyomrunkat zöldségekkel, a tányér nagy részét ez foglalja el.
  • Az ételünk legyen jó minőségű, finom és fehérjében gazdag: a sovány húsok, halak és tejtermékek az éhség csillapításában is jó szolgálatot tesznek.
  • A fehér kenyeret, tésztát cseréljük teljes kiőrlésűre vagy extrudált kenyérre.
  • A sajtokból, tejtermékekből válasszuk a soványat, főzésnél használjunk kevesebb zsiradékot a receptben előírtnál.
  • Válasszuk a telítetlen, növényi zsiradékokat.
  • Süti helyett együnk gyümölcsöt.
  • Olvassuk el a termékek címkéjét, és kerüljük a rejtett cukorban, fehér lisztben gazdag ételeket, az édes joghurtokat, gyümölcsleveket.
  • A hizlaló ételekből csakis a legfinomabbra mondjunk néha igent.
  • Figyeljünk oda az adagokra is, ne együk degeszre magunkat.
  • Ne stresszeljünk, ha egyszer-egyszer megszegjük a diétát. Élvezzük ki az ízeket lelkiismeretfurdalás nélkül, és minél hamarabb térjünk vissza az egészséges ételekhez.
  • Bálint Cecilia szerint az is jó, ha a zsúfolt napokra van egy listánk a könnyen, gyorsan elkészíthető, könnyű, de tápláló ételeből. Így nem kell folytonosan azon gondolkodni, mit főzzünk, csak előkapjuk az egyik receptet, és megoldottuk a kérdést.

És ha ránk tör a nassolhatnék?

Ebben az esetben több lehetőségünk is van. Az eddigi cukros, zsíros finomságok helyett választhatunk kevésbé hizlalókat. Az is jó ötlet lehet, ha a megszokottnál kisebb adagot szedünk, így nem kell lemondanunk az ízről. El is halaszthatjuk a nassolást néhány órával vagy egy nappal. Előre megtölthetjük a gyomrunkat például egy nagy pohár vízzel, vagy az előételként elfogyasztott salátával. Ezután biztos, hogy kevesebbet fogunk szedni a kalóriadús ételből.

Mintaétrend 3 napra a holland diéta alapelvei szerint (XS-es és S-es ételekből)

1. nap

Reggeli: kecskesajtos pirítós teljes kiőrlésű kenyérből, zöldségekkel
Ebéd: csilis bab
Vacsora: zöldségek wokban sütve (vagy kevés olajon, serpenyőben megpirítva)
Nassolás: fahéjas sült alma

2. nap:

Reggeli: bundás kenyér grillsütőben sütve, feta sajttal
Ebéd: zöldséges pulykarizottó
Vacsora: lencsesaláta
Nassolás: kecskesajttal töltött datolya

3. nap

Reggeli: szendvics barna kenyérből, sok zöldséggel
Ebéd: zöldségekkel töltött, héjában sült burgonya
Vacsora: tojásos tonhalsaláta
Nassolás: gyümölcssaláta

Kiemelt kép: pexels.com

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete