Konyha

Balkán-burger és ajvár: varázsolja a tányérra a nyaralást otthon

A parázson sült ételek közül különösen népszerűek nálunk is a Balkán burgerei, kolbászkái és a csevapcsicsa. Ha stílusosak maradunk, még a desszert is lehet déli ihletésű.

Balkán-burger (1630 Ft/adag)

Hozzávalók:

  • 4 db csirkemellfilé
  • 1 dl olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • teáskanál oregánó, kakukkfű, só, frissen őrölt bors
  • 1 kisebb padlizsán
  • 1 nagyobb fej lila hagyma
  • 8 db házi lepény (receptjét lásd az ajvárnál)
  • ajvárkrém vagy sárgaborsókrém (a receptek a többi anyagban)
  • paradicsom, uborka, zöldsaláta a tálaláshoz

Elkészítés:

  1. A megtisztított csirkehúst körbes-sózzuk, borsozzuk, megkenjük az olívaolajjal, megszórjuk a zöldfűszerekkel, a zúzott fokhagymával, és lefedve legalább 3-4 órára (de az sem baj, ha egész éjszakára) hűtőszekrénybe tesszük.
  2. A zöldségeket is előkészítjük a tálaláshoz: megtisztítjuk és felkarikázzuk őket. A hűtőből kivett húsok mindkét oldalát közepesen forró serpenyőben, kontakt- vagy faszenes grillen oldalanként kb. 7-8 perc alatt szép pirosra sütjük. A karikázott cukkinit és a lila hagymákat is grillezzük. 3. Összeállítjuk a burgereket: 4 lepényt megkenünk az ajvárral vagy a sárgaborsókrémmel (ha nem ezt, akkor kenhetünk fokhagymás joghurtot alá), ráhelyezzük a húsokat, végül ráhalmozzuk a grillezett és a friss zöldségeket, majd lezárjuk a lepény másik felével.

Sajtos-paprikás pljeskavica (490 Ft/adag)

Hozzávalók:

  • 30 dkg darált marhanyak
  • 30 dkg darált sertéshús
  • 1 fej lila hagyma
  • 1 db kisebb kápia paprika
  • 1 teáskanál só
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna
  • frissen őrölt bors
  • 1 mokkáskanál csili
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2-3 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika
  • 1 kis csokor finomra vágott petrezselyem
  • evőkanál szárított bazsalikom és oregánó
  • 10 dkg edami vagy trappista sajt

Elkészítés:

  1. A darált húsokat összedolgozzuk. A lila hagymát és a kápia paprikát aprórafelkockázzuk, és a húshoz keverjük. A sajt kivételével az összes fűszert és hozzávalót is hozzáadjuk, majd alaposan összedolgozzuk a masszát. Legalább 12 órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek.
  2. A sütés előtt a sajtot lereszeljük, majd úgy formázzuk a húspogácsákat, hogy mindegyik közepébe teszünk egy-egy adag sajtot.
  3. Faszenes grillen, illetve ha a konyhában készítjük, közepesen forró serpenyőben vagy kontaktgrillen oldalanként kb. 5 perc alatt szép pirosra sütjük a húsok mindkét oldalát.

 

Túrós burek (470 Ft/adag)

Hozzávalók:

  • 50 dkg túró
  • dkg búzadara
  • 2 db tojás
  • csipet só
  • 5-6 darab réteslap
  • 5 dkg vaj
  • 1 db tojás a rétes kenéséhez

Elkészítés:

  1. A túrót villával áttörjük, elkeverjük a búzadarával és a tojásokkal. Csipetnyi sóval ízesítjük.
  2. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A réteslapokat egyesével megkenjük az olvasztott vajjal, egyenletesen szétosztjuk rajtuk a tölteléket, vékony rudakba feltekerjük, majd spirálalakban óvatosan sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük őket. Ha itt -ott kirepednek, nincs baj, ott szorosabban illesszük őket egymás mellé, nem fog kifolyni a töltelék.
  3. A rétesspirált megkenjük a felvert tojással, majd kb. 25-30 perc alatt készre sütjük az előmelegített sütőben.
  4. Langyosan vagy hidegen tálaljuk. Fogyaszthatjuk enyhén sósan, vagy utólag mézzel csorgatva.

 

Ajvár sült zöldségekből házi lepénnyel (460 Ft/adag)

Hozzávalók:

  • 1 kg kápia paprika
  • 1 kisebb padlizsán
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 dl étolaj
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál fehérborecet
  • a házi lepényhez:
  • 50 dkg liszt + a nyújtáshoz
  • 1 tasak szárított élesztő
  • 1 teáskanál só
  • 1,5 dl natúr joghurt
  • langyos víz

Elkészítés:

  1. Az egészben hagyott paprikákat és a padlizsánt faszenes grillen puhára sütjük. Ha nincs grillezési lehetőség, akkor sütőpapírral bélelt tepsire helyezve, 230 fokos sütőben 45 perc alatt sütjük meg őket. Hagyjuk kihűlni, és lehúzzuk a héjukat.
  2. A finomra vágott vöröshagymát fél dl olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a megsült paprikát és padlizsánhúst, pépesre főzzük, sóval, frissen őrölt borssal, fokhagymával, ecettel fűszerezzük. Teljesen hagyjuk kihűlni.
  3. Készíthetünk nagyobb mennyiséget is, eltevésre: ekkor a krémet forrón tiszta üvegekbe töltjük, lefedjük, fejjel lefelé fordítjuk az üvegeket, és a dunsztban hagyjuk kihűlni.
  4. A lepényhez a lisztet összekeverjük az élesztővel és a sóval. Hozzáadjuk a joghurtot, fél dl olajat, majd annyi langyos vizet, hogy lágy kenyértésztát kapjunk. Összedolgozzuk a tésztát, lisztezett felületen ruganyosra gyúrjuk, majd szobahőmérsékleten a duplájára kelesztjük. Amint megkelt, 16 egyenlő részre osztjuk. Lisztezett felületen egyesével vékony lepényeknek kinyújtjuk, és zsiradék nélkül, tapadásmentes serpenyőben oldalanként fél-fél perc alatt készre sütjük.

 

Csevapcsicsa sárgaborsókrémmel, házi lepénnyel (680 Ft/adag)

Hozzávalók:

  • 40 dkg darált marhahús
  • 20 dkg darált sertéshús
  • 20 dkg darált bárányhús
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál szárított kakukkfű
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika
  • evőkanál paradicsompüré
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna
  • só, frissen őrölt bors, olaj
  • A sárgaborsókrémhez:
  • 25 dkg sárgaborsó
  • 1 evőkanál tahini (szezámkrém – elhagyható)
  • evőkanál olívaolaj
  • 1 dl görög joghurt
  • 1 kis gerezd fokhagyma
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 mokkáskanál őrölt római kömény
  • 1 mokkáskanál szárított, morzsolt csili
  • negyed citrom

Elkészítés:

  1. A húsokat tálban összekeverjük, beletesszük a zúzott fokhagymát, a kakukkfüvet, a pirospaprikát, a paradicsompürét, a szódabikarbónát és a sót, borsot. Alaposan összegyúrjuk a húsmasszát, fóliába tekerjük, hűtőszekrénybe tesszük, és hagyjuk legalább 12 órát érni.
  2. Olajos kézzel kis kolbászokat formázunk, és faszenes grillen vagy kontaktgrillen készre sütjük.
  3. A sárgaborsókrémhez bő, sós vízben puhára főzzük a sárgaborsót, és leszűrjük. Hozzákeverjük a tahinit, az olívaolajat, a joghurtot, a fokhagymát, és botmixerrel krémesítjük. Megsózzuk, borsozzuk, a római köménnyel, a csilivel és a citromlével ízesítjük.
  4. A csevapcsicsát a lepénnyel és a sárgaborsókrémmel tálaljuk.

 

(Kiemelt kép: pexels.com)

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete