Konyha

Könnyű és finom: gyors zöldborsófasírt menti meg a vacsorát

Régen esküvőkön is szerepelt a menüben, manapság pedig a nyári családi ebédek fontos része. De nemcsak levest vagy főzeléket készíthetünk belőle, raguba, omlettbe, fasírtba is tehetjük.

Sonkás zöldborsófasírt

Hozzávalók:

  • 60 dkg zsenge zöldborsó
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 10 dkg füstölt sonka
  • 1 mokkáskanál csili
  • 1 evőkanál curryfűszer
  • 1 db tojás
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • olaj a sütéshez
  • 25 dkg bulgur
  • 1,5 dl natúr joghurt
  • 1 kis csokor menta
  • só, frissen őrölt bors

Elkészítés:

  1. A megpucolt zöldborsót bő, sós vízben puhára főzzük. Amint megfőtt, leszűrjük, hagyjuk kihűlni, majd beletesszük a fokhagymát és a petrezselymet, botmixerrel az egészet összeturmixoljuk, de itt-ott hagyhatjuk darabosra.
  2. Tálba szedjük a borsót, hozzáadjuk az egészen apróra kockázott sonkát, a csilit, a curryfűszert, sóval, borssal ízesítjük, és amikor már éppen csak langyos, belekeverjük a tojást. Alaposan összedolgozzuk, hozzáadunk 1-2 evőkanál zsemlemorzsát, hogy ne legyen túl lágy a massza.
  3. 8 db fasírtot formázunk belőle, és a kissé ellapított gombócokat meghempergetjük a többi zsemlemorzsában. Sütés előtt kb. 30 percig hagyjuk állni, majd bő, forró olajban megpirítjuk a fasírtok mindkét oldalát. Konyhai papírtörlőre szedve leitatjuk róluk a felesleges zsiradékot.
  4. A bulgurt bő, sós vízben kb. 15 perc alatt puhára főzzük, leszűrjük. A joghurtot összeturmixoljuk a mentával, és megsózzuk. A fasírtot a bulgurral, a joghurttal és tetszés szerinti salátával tálaljuk.

 

Újhagymás borsókrémleves

Hozzávalók:

  • 3 szál újhagyma
  • olaj
  • 1 evőkanál vaj
  • 60 dkg pucolt zöldborsó
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1,2 l zöldséglé
  • 1 kis csokor petrezselyem vagy koriander
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 dl 1,5%-os natúr joghurt

Elkészítés:

  1. A felkarikázott újhagymát puhára dinszteljük az olaj és a vaj keverékén. Hozzáadjuk a borsót, a szeletelt fokhagymát, és további 4-5 percig dinszteljük, majd felöntjük 1,2 l zöldséglével.
  2. Lefedve, takaréklángon 15 percig főzzük. Beletesszük a zöldfűszereket, majd botmixerrel simára turmixoljuk, sóval, borssal ízesítjük. Tálaláskor natúr joghurttal csepegtetjük.

Kiemelt kép: Vrábel Kriszta