Sztárok

Oszvald Marika kiköpött Csobot Adél, Zalatnay Sarolta combközépig érő csizmában: így festettek sztárjaink karrierjük kezdetén

Úgy rohannak az évtizedek, hogy szinte észre sem vesszük. Népszerű énekesek, színészek régi fotóiból válogattunk.

Oszvald Marika

Hosszú, szőke fonott hajával olyan ártatlanul nézett ki, mint egy bajor kislány. Fiatalon toronyugró országos ifjúsági bajnok volt, de az érettségi után már csak a színpadon tudta elképzelni magát. A családja támogatta a művészi pályáját, mivel édesanyja szubrett, apukája operaénekes volt.

Oszvald Marika operettprimadonna operetténekesnő.

Hernádi Judit

Tizenhét évesen gyámhatósági engedéllyel ment férjhez, de két évvel később, főiskolás korában már elvált nő volt Hernádi Judit. A Vígszínházban kezdődött a karrierje, ám az igazi áttörést a Sohase mondd! című sláger hozta el számára. A dalt eredetileg Kovács Katinak szánta a szerző, Verebes István, de az énekesnő nem akarta előadni, így Juditra esett a választás, aki ennek köszönhetően a húszas éveiben már óriási sztárnak számított.

Budapest, 1981. szeptember 13. Hernádi Judit színművésznő, a Vígszínház fiatal művésze. MTI Fotó: Farkas Tamás

Lukács Sándor

A francia lányok Alain Delonért rajongtak, a magyar hölgyek Lukács Sándorért. A jóképű színész karrierje a 70-es évek elején kezdődött, de nem sokáig élvezte az agglegényéletet, mivel 1976-ban megnősült. Ám ez nem nagyon érdekelte a fiatalokat, mert a Vígszínház művészbejárója előtt mindig tinilányok várakoztak rá. És nemcsak autogramot akartak tőle…

Zalatnay Sarolta

A táncdalfesztiválok állandó szereplőjeként nemcsak jellegzetes hangjával, de extravagáns megjelenésével is divatot teremtett. Ahol megjelent, ott megállt a forgalom. Cini akkoriban műszempillát, combközépig érő csizmát és miniszoknyát hordott. A tinilányok utánozták a stílusát, a férfiak pedig imádták a kihívó, nőies külsejét.

Udvaros Dorottya

Édesanyja, Dévay Camilla színésznő volt, édesapja Udvaros Béla színházi rendező. Már ötévesen színpadon szerepelt, ezzel el is dőlt Dorottya további sorsa. Kivételes tehetségére hamar felfigyeltek, már huszonévesen drámai hősnőket játszott a Nemzetiben és a Katona József Színházban.

Gálvölgyi János

Parodistaként indult a pályája, de a fényképész szakmát is kitanulta. A ’68-as Ki mit tud?-on fedezték fel, ám ekkoriban a Révai Nyomdában dolgozott. 23 évesen már nős volt, a híres bűvész, Rodolfo lányát, Gács Juditot vette feleségül.

Budapest, 1968. június 29. Gálvölgyi János parodista a “Ki mit tud?” II. döntőjében a Bolgár Kulturális Egyesület Székházában. MTI Fotó: Patkó Klári

Delhusa Gjon

Eredetileg autófényező szeretett volna lenni, de már 18 évesen színpadon állt. A Hegyek lánya című slágere egy csapásra híressé tette. Gjoni az egykori NDK-ban is óriási népszerűségnek örvendett. Rendszeresen koncertezett a keleti blokk országaiban, külföldi turnéira pedig mindig több tucat fellépőruhával ment.

Kulka János és Lang Györgyi

A 70-es évek közepén mindketten a színművészetire jártak, osztálytársak voltak. A fiatalok között szerelem szövődött, egy ideig együtt laktak Pécsett. A későbbi Pa‑dö-dő énekesnője teherbe esett a színésztől, aki faképnél hagyta. Mivel Györgyi nagyon szerelmes volt Kulkába, egy évébe telt, mire kiheverte a szakítást. Közös gyereküket nem szülte meg.

Fenyő Miklós

Az 50-es években Amerikában élt, ott szeretett bele a rock and roll műfajba. Amikor végleg hazajött, villamosipari technikumban tanult. Később különböző amatőr együttesekben játszott. A Hungária 1968-as Csavard fel a szőnyeget! című slágerével lett országosan ismert.

Szűcs Judith

Az 1972-es Ki mit tud?-on tűnt fel, és az évtized végére már diszkókirálynőnek számított. Tucatnyi dala került fel a slágerlistára, a lemezeiből százezres nagyságrend fogyott. Judithnak már fiatalon nagyon szép budai lakása volt, ami akkoriban sokak számára elérhetetlen álomnak tűnt.

Fotó: MTI/Patkó Klára, Mti/Farkas Tamás, Mti/Bara István, Fortepan/Szalay Zoltán, Fortepan/Bojár Sándor, Fortepan, Archiv

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete