Konyha

Sajttorták sütés nélkül: mennyei finomságok a vasárnapi ebéd után

Ezeknek a desszerteknek az elkészítéséhez elég a hütőszekrény, nem kell bekapcsolni a sütőt, így kicsit spórolhatunk is a villany- vagy gázszámlán.

Joghurtos sajttorta ribizlizselével

Hozzávalók 6 szelethez:

  • 15 dkg diabetikus keksz
  • 7,5 dkg vaj
  • 20 dkg natúr krémsajt
  • 40 dkg natúr joghurt
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 tasak instant (főzés nélküli) zselatin
  • 20 dkg ribizli
  • 1 kis zacskó tortazselé

Elkészítés:

  1. A kekszet konyhai aprítóban morzsásra daráljuk, majd kézzel összedolgozzuk az olvasztott vajjal. A masszát folpackkal bélelt, 20 cm-es, kapcsos tortaformába lapogatjuk.
  2. A krémsajtot jól elkeverjük a joghurttal, hozzáadjuk a kristálycukor kétharmad részét és a citrom lereszelt héját. Elektromos habverővel hozzákeverjük az instant zselatinport.
  3. Az elkészült krémet a kekszalap tetejére kenjük, majd 1 órára hűtőszekrénybe tesszük szilárdulni.
  4. Közben elkészítjük a ribizlizselét: a megtisztított ribizlit kis lábosba tesszük, felöntjük 2 deciliter vízzel, simára keverjük a tortazselével, és a maradék kristálycukorral édesítjük. Egészen forrásig melegítjük, és még 1 percen keresztül főzzük. Kevergetve hagyjuk hűlni, majd a torta tetejére öntjük.
  5. A kész tortát 4 órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy jól megszilárduljon.

Barackos-túrós sajttorta

Hozzávalók 12 kockához:

  • 15 dkg zabkeksz
  • 7,5 dkg vaj
  • 30 dkg túró
  • 2 dl natúr joghurt
  • 10 dkg cukor
  • 40 dkg natúr krémsajt
  • 1 citrom reszelt héja
  • 30 dkg sárgabarack (konzerv is lehet)
  • 2 tasak instant (főzés nélküli ) zselatin

 

Elkészítés:

  1. A zabkekszet konyhai aprítóban morzsásra daráljuk, majd kézzel összedolgozzuk az olvasztott vajjal. A masszát folpackkal bélelt, 15×25 cm-es kerámia- vagy műanyag tálba lapogatjuk.
  2. A túrót elkeverjük a joghurttal, botmixerrel teljesen krémesítjük, hozzáadjuk a cukrot, a natúr krémsajtot és a citrom lereszelt héját. Elektromos habverővel belekeverjük az instant zselatint.
  3. A meghámozott sárgabarackot felkockázzuk, belekeverjük a túrós krémsajtba. A krémet a keksz-alap tetejére simítjuk, majd 4-5 órára hűtőszekrénybe tesszük. Felkockázva tálaljuk.

Képek: Vrábel Kriszta