Konyha Otthon

Spórolás mesterfokon: vásároljon környezettudatosan!

A bevásárlásnál ne csak a jó árakat, de a környezetbarát megoldásokat is keressük! Ezekkel a régen természetes trükkökkel még akár több is maradhat a pénztárcánkban.

Szükséges vagy akciós?

Az, hogy olyan árukat vegyünk, amelyekre valóban szükségünk van, és azokból is csak annyit, amennyit felhasználunk, magától értetődőnek tűnhet. A valóság azonban az, hogy a reklámok csillogása gyakran elcsábít, és olyasmit is hazaviszünk a boltból, ami később csak a polcon porosodik. Érdemes e téren egy kis önmérsékletet tanúsítani. Ne tegyünk a kosarunkba mindenfélét, amit kedvezményes áron kínálnak: a felesleges vásárlással nem spóroltunk semmit!

Az élelmiszerboltba menjünk előre megírt bevásárlólistával, amit az alapján állítunk össze, hogy mit tervezünk főzni a héten.

A ruhák, elektronikus készülékek vásárlása előtt is gondoljuk át, tényleg csereérettek-e, vagy jó-e még egy ideig a régi.

Szatyor otthonról

A csomagolás az árunak az a része, amelyik a leghamarabb válik hulladékká. Különösen igaz ez a műanyag zacskókra. A bolti szatyrok helyett használjunk vászontáskát vagy bevásárlókosarat, a zöldséget, gyümölcsöt, péksüteményt szedjük tartós zacskókba!

Mielőtt boltba mennénk

  • Nem kell mindennek a saját háztartásunkban meglenni, különösen, ha az adott tárgyat csak néha-néha használjuk. Ha tényleg csak ritkán van rá szükségünk, akár kölcsön is kérhetjük.
  • Ami elromlott, igyekezzünk megjavítani vagy megjavíttatni, mielőtt egyből újat vennénk.
  • Az is jó ötlet, ha másodkézből vásárolunk. Így nemcsak olcsóbban kaphatjuk meg, amire szükségünk van, hanem azt is megelőzzük, hogy idő előtt hulladékká váljon.

Fontos az ár-érték arány

A minőségi holmik ugyan elsőre drágábbak, ám tovább tartanak. Ha a vásárláskor rá tudunk szánni egy kicsivel többet, lehet, hogy hosszabb ideig fog minket szolgálni az adott tárgy, mint ha megvennénk a legolcsóbbat. Természetesen a legdrágábbnak sem kell gondolkodás nélkül bizalmat szavazni, különösen, ha minden hónapban egy adott keretből gazdálkodunk. Ha kinézünk valamit, érdemes kutakodni egy kicsit az interneten a vásárlói vélemények után: hamar ki fog derülni, melyik az az áru, amelyiket a legérdemesebb megvenni.

Kiemelt kép: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete