Konyha

Nincs pazarlás: Mi fogyasztható a szavatossági időn túl is?

Évente átlagosan 65 kg élelmiszert dobunk ki fejenként a szemétbe a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal 2019-es felmérése szerint. Pedig az elpazarolt mennyiség fele bőven meg­menthető lenne!

Bárkivel megeshet, hogy megfeledkezik a kamra felső polcán, konyhaszekrényben tartott konzervről, tésztáról. Ahogy az is, hogy ilyen-olyan okokból felhalmoz egy nagyobb készletet valamiből – gondoljunk csak a pandémia körüli időszakra –, aminek lejár a szavatossága. De elég csak egy háromnapos ünnep előtt végignézni az üzletekben a tömött sorokon a pénztárak előtt… A jó hír viszont az, hogy a tartós élelmiszerek egy részét a lejárat után is megehetjük, ha bontatlan csomagolásban, sérülésmentesen, a gyártó ajánlása szerint tároljuk.

Persze első lépésben mindig ellenőrizzük az adott ételt: vizsgáljuk meg a színét, az illatát, ellenőrizzük, hogy nem keletkezett-e rajta penész. Ha elváltozást észlelünk, akkor dobjuk ki, ám, ha mindent rendben találunk, akár fel is használhatjuk. Nézzük részletesen melyik ételt meddig érdemes!

Olaj, zsír

A minőségmegőrzési idő lejárta után még 2 hónapig fogyaszthatjuk a zsírokat és az olajokat. Tovább marad friss, ha sötétben, szobahő­mérsékleten tároljuk őket.

Majonéz

A frissen (nyers tojásból) készített majonéz nem tartható el sokáig, és a majonézzel készített salátákat 2-3 napon belül el kell fogyasztani. A bolti változatot viszont a csomagoláson feltüntetett időn túl 5-6 hónapig is megehetjük.

Tojás

A lejárati dátum után még kb. 2 hé­tig fogyasztható a tojás, kivéve, ha nyersen szeretnénk felhasználni. Ha tehát tiramisut, vagy mondjuk, házi majonézt készítenénk, akkor tartsuk magunkat szigorúan a dobozon fel­tüntetett lejárati időhöz. Hőkezelés után tojásrántotta vagy sütemény készítéséhez azonban még bátran felhasználhatjuk a maradék tojásokat.

Só, cukor, édesítőszerek

A lejárati időt követően – ott, ahol eleve nem korlátlan – még 9-10 hónapig nyugodtan használhatjuk ezeket sütéshez, főzéshez, étkezéshez.

Kávé, kakaópor, pudingpor

Amennyiben nem bontottuk ki a csomagolást, akár egy évig is felhasználhatjuk, és még attól sem kell tartanunk, hogy a reggeli kávénk esetleg nem lesz elég hatásos.

Gabonafélék

Mindegy, hogy lisztről, búza­daráról vagy kusz­kusz­ról van szó, akár 9 hó­nappal a lejárati határidő után sem kell kidobnunk őket. Persze használat előtt győződjünk meg róla, hogy nem telepedett-e meg benne moly vagy egyéb kártevő.

Rizs, száraztészta

Felhalmozott egy halom tésztát, aztán a kamra polcán maradt? Semmi gond! A lejárati idő után még akár 9 hónappal is megfőzheti a családnak, akárcsak a rizst.

Édességek

Kekszek, csokoládék, aszalványok három hónapig fogyaszthatók, itt azonban fontos, hogy szobahőmérsékleten, sötét helyen tároljuk őket.

Sajtok

A kemény sajtokat egy hónapig is ehetjük még a lejárati idő után, ám a lágy sajtokat egy hét után inkább már ne fogyasszuk.

Mustár, ketchup

A majonézen kívül a többi flakonos szószt még hosszabb ideig, akár 9 hónapig is felhasználhatjuk.

Mit jelent?

Az élelmiszereken általában kétféle kifejezés jelzi az eltarthatóságot. Minőségét megőrzi és fogyasztható.

Minőségét megőrzi: A hosszabb ideig eltartható élelmiszereken található dátum azt az időtartamot jelenti, ameddig elvárhatjuk, hogy a gyártó által garantált ízt, illatot, színt, állagot nyújtja. Az adott dátum után minőségükből, élvezeti értékükből veszíthetnek, de ez nem jelenti azt, hogy nem fogyaszthatók. Ezeket a dátumokat a gyártók állapítják meg, akik óvatosak, hiszen ez egyben a felelősségre vonásuk időbeli korlátját is jelenti.

Fogyasztható: Ezt a jelölést jellemzően a gyorsan romló (pl. hűtőszekrényben, azaz 0-10 fok közötti tárolást igénylő) élelmiszerek (tejtermékek, felvágottak, hidegkonyhai saláták) esetén találjuk a csomagoláson. A megjelölt dátum után a fogyasztásuk kockázatos lehet.

Müzli, gabonapehely

Lezárt csomagolásban a lejárati idő után három hónapig fogyaszthatjuk a reggelinek valókat. Persze érdemes ellenőrizni, hogy nem sérült-e a zacskó, hiszen, ha levegő, pára éri, akkor a gabonapehely magába szívja a nedvességet, és elveszíti ropogósságát, de az egészségünknek akkor sem árt.

Sós ropogtatnivalók

Az olajhoz, zsírhoz hasonlóan a ropik, sós perecek, csipszek szintén a lejárat után 2 hónapig fogyaszthatók. A felbontott csomagnál ez már nem érvényes, mert a levegő hatására megpuhulhat a tartalom.

Méz és lekvár

A méz helyes tárolás mellett évekig megőrzi minőségét. Az esetleges kristályosodás nem jelenti a méz megromlását, és persze azt sem, hogy hamisítványról lenne szó.
A lekvárnál ügyelni kell arra, hogy került-e penész a tetejére. Ha a lekvár cukortartalma több mint 50%, akkor a kevés penész eltávolítása után is fogyaszthatjuk hőkezelés után, pl. süteményben. Ha viszont kevesebb mint 50 %, a legkisebb penész megjelenésekor is dobjuk ki.

Konzervek

Függetlenül attól, hogy gyümölcsről, húsféléről vagy akár halról van szó, a tartósított konzervételeket akár egy évig is fogyaszthatjuk a lejárati időn túl.

Fűszerek

Zárt csomagolásban még néhány hónapig használhatók, ha azonban felbontott csomag marad meg a lejárati időn túl, akkor pár hét után adagoljunk többet belőle. Ugyan az egészségünkre nem jelent veszélyt, de valószínűleg sokat vesztett az aromájából.

Fagyasztott termékek

Talán furcsán hangzik, de a fagyasztott zöldségektől sem kell megválnunk három hónappal a lejárati idő után sem. Persze ügyelni kell arra, hogy olvadás után ne fagyasszuk vissza a terméket.

Tiltólista

Vannak olyan élelmiszerek, amelyeknél nem érdemes kockáztatni, és a lejárati időn túl nem szabad elfogyasztani őket.

Halak, friss tengeri herkentyűk: Nem szabad elfogyasztani a lejárati időn túl. A tengeri halak egyébként tovább eltarthatók, mint az édesvízi példányok.

Friss húsáru: A szárnyasokat, sertés- vagy marhahúst, illetve a darált húst se fogyassza a lejárati időn túl. A hentesnél vásárolt (nem előre csomagolt) friss húst 1 napnál tovább ne tároljuk a hűtőben. Ha tudjuk, hogy később fogjuk megsütni, tegyük inkább a fagyasztóba. A sült comb vagy csirke fóliával letakarva 2-3 napig eltartható.

A tejben, tejtermékekben nem megfelelő kezelés, tárolás esetén könnyen elszaporodhatnak a baktériumok. Vásárláskor mindig figyeljünk a terméken feltüntetett jelölésekre, valamint a csomagolás épségére.

Szöveg: Kovács Vera

Kiemelt kép: pexels.com

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete