Otthon Riportok

Tényleg ellopja az állam a lakásokat? Különös összeesküvés terjed a Facebookon

Néhány hete a közösségi oldalakon villámgyorsan terjed a hír, miszerint az állam – egy jogszabálynak köszönhetően – meg akarja szerezni a társasházak tulajdonjogát... Utánajártunk, mi ebből az igazság.

A közösségi médiában több ezren osztották meg azt az írást, miszerint egy új törvény a társasházakat kötelezni fogja arra, hogy jogi személlyé alakuljanak. Ez pedig – a netes hírek szerint – azzal fog járni, hogy a lakók alapításkor beadják a lakásukat a társasházi vagyonba (éppen úgy, mint ahogy kft. alapításakor a saját vagyonunkból fizetjük be a törzstőkét). Ettől kezdve pedig a lakás már nem a tulajdonosé, csak használati joggal rendelkezik majd. Az ilyen hírek általában nagyon gyorsan terjednek a közösségi médiában különböző forrásokra hivatkozva, és nem lehet megakadályozni őket. Ám ahelyett, hogy kétségbeesnénk, érdemes utánanézni ezek valóságtartalmának. Dr. Nagy Zoltán ügyvéd, ingatlanjogi szakjogásszal próbáljuk meg tisztázni a helyzetet.

Nincs összefüggés

„Adott egy jogszabály, született egy új törvény, amely a jogi személyek nyilvántartásáról szól. Jogi személyiséggel ruház fel különböző intézményeket – így például a társasházakat is –, illetve meghatározza ezek egységes nyilvántartási szabályait. Hogy ebből miként lett az, ami lett, arról fogalmam sincs. De megnyugtatok mindenkit, az említett hírnek semmi köze a valósághoz” – világosít fel szakértőnk, dr. Nagy Zoltán.

A törvényi háttér

A 2021. évi XCII. törvény a jogi személyek nyilvántartásáról és a nyilvántartási eljárásról szól. Ennek az eredeti hatálybalépési dátuma 2023. július 1. lett volna, de jelenleg úgy tűnik, hogy nem fog hatályba lépni, elhalasztják azt. A törvény alapján egyébként csupán arról van szó, hogy a társasházak a jogi személyek nyilvántartási rendszerébe kerülnek.

„Ez azt jelenti, hogy nyilvános adattá, bárki számára elérhető információvá válik, hogy ki képviseli a társasházat, vagyis ki a társasház kezelője vagy a közös képviselője. A lakásszövetkezetek már eddig is jogi személyként voltak nyilvántartva, és a jelenlegi törvényi szabályokkal közelítik a két jogi formát, azok nyilvántartásba vételét és működési lehetőségeit” – magyarázza az ügyvéd.

Egyszerűsödött ügyek

A társasházak működését semmiben nem befolyásolja a szabály. A nyilvántartás változik, és a működés válik könnyebbé, amit elvileg segíteni fog az erre az évre tervezett társasházi törvény módosítása is. A jogszabály szerint például a társasházi közgyűléseken született döntések végrehajtása egyszerűbbé válik, mert minden társasháznak lesz felhatalmazott, a jogügyletekben is önállóan eljárni képes képviselője.

„A fentiekből is egyértelmű, hogy nem kell tartanunk az új jogszabálytól, mindenki élhet tovább a saját tulajdonú társasházi lakásában, ebből a szempontból semmilyen változás nem fog bekövetkezni” – mondja dr. Nagy Zoltán.

Szöveg: Kovács Vera

Fotó: adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete