Divat Otthon

A kert királynője, a rózsa: így gondozza, hogy mindig illatozzon

Ha szeretnénk, hogy az udvarunk egész nyáron virágozzon és illatozzon, ültessünk rózsatöveket! Rendkívül mutatósak, és csöppet sem bonyolult a nevelésük. Íme az 1x1, okleveles kertészmérnök szakértőnk, Kiszel Péter tolmácsolásában.

A rózsák fő ültetési ideje a tavasz – ha most hozzákezdünk, még éppen nem maradunk le róla. Ha később ültetjük, már csak a konténeres, azaz földlabdás változat jöhet szóba. Az ültetőgödröt készítsük elő! Nagyobbat ássunk, az aljára komposztált marhatrágya kerüljön, majd arra egy-két lapát föld, ezután jöhet a rózsatő. Mindig alaposan öntözzük meg – az ültetés évében rendszeresen gondoskodjunk elegendő vízről, hogy jól begyökeresedjen a növényünk. Lássuk, milyen rózsatípusokból válogathatunk!

Gömbkoronás, illatos fajták

Mindannyian emlékszünk a parasztházak udvarát tarkító nagyvirágú, erős illatot árasztó bokrokra. Ezek metszésénél igyekezzünk három irányba terelni a hajtásrendszert, így lesz szép gömbkoronája a növénynek. Hogy mennyire kell visszavágni egy vesszőt, arra nézve nincs szabály, ez ízlés kérdése. Az erőteljes vesszőket hagyjuk hosszabbra, a vékonyabbakat viszont vegyük rövidebbre. A megmaradókon a legfelső rügy fog a legerőteljesebben hajtani, így annak irányával beállíthatjuk, hogy az adott évben merre nőjön a bokor.

Ajánlott típusok: Doris Tysterman, White, Golden Showers

Az elágazó hajtásokhoz támaszték kell

A futórózsák nem kapaszkodnak, hanem elágazó hajtásokat hoznak. Támrendszer mellett tudjuk őket szépen nevelni. Metszésüknél fontos az időzítés, mert ha már kihajtottak, nehéz úgy rögzíteni őket, hogy ne sérüljenek meg. Hajlamosak a tősarjak nevelésére is. Mivel ezek a növények oltványok, a tősarjak az alanyból törnek elő, ezeket távolítsuk el. A hajtásokat érdemes a felükre visszavágni: ne kopaszítsuk le a támrendszert, de azért provokáljuk a növény fejlődését. Mindig rögzítsük, mert a nagy lomb- és virágtömeg miatt egy hevesebb nyári zápor összetörheti a bokrot.

Ajánlott típusok: Santana, Ida Klemm, Maigold, Elfe

TIPP:

Metszés után végezzünk lemosó permetezést réztartalmú szerrel. A levéltetű, a lisztharmat, a peronoszpóra, a rozsda is károsíthatja a növényt, ellenük a széles hatású kontakt rovar- és gombaölőszerek hatásosak. Öntözzünk reggel: ha estére megszárad a rózsa, csökkenthető a gombás fertőzés veszélye.

Magas törzsű különlegességek

Dekoratív, de nagy figyelmet igénylő rózsatípusok. Törzsük vadrózsa, amelyre ráoltanak egy mutatós virágú növényfajtát. Télire papírzsákba csomagolják, és kikarózzák a töveket, tavasszal ezt bontják le, és metszik meg a növényt. Ha gömb formát szeretnénk, akkor a tér minden irányába hagyjunk 3-5 rügyesre visszavágott vesszőket. Ha hosszabbra hagyjuk, széthajló lesz a korona. Ha hosszú, csüngő koronájú a törzses rózsánk, a lelógó vezérágakat és az azokon lévő oldalágakat válogassuk, ritkítsuk.

A talajt is beboríthatják

A talajtakaró fajták a virágaikat csokrosan hozzák, nem nőnek magasra. Hajtásrendszerük szőnyegszerűen elterül. Van, aki sövénynyíró géppel a felükre vágja vissza a hajtásokat. Így azonban a levágott ágak egy része addig árválkodik, amíg be nem takarja őket a lomb. Egyenként, metszőollóval is ritkíthatjuk, szétválasztva a töveket.

Ajánlott típusok: Goldstern, Pink Fantasy, Red Carpet, San Remo

Kérdése van a növényeivel kapcsolatban? Tegye fel szakértőnknek a [email protected] e-mail-címen! Olvasóink leveleire csak a lap hasábjain válaszolunk.

Fotó: adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete