Divat Otthon

Virágzó balkon és előkert: a panel erkélyén is létrehozható buja oázis

Akkor sem kell lemondanunk a színpompás virágoskertről, ha lakásban élünk. Az erkély, a terasz vagy akár a panelház utcai kiskertje is lehet az oázisunk.

Ideális helyzet, ha van kertünk, amelyet évről évre megszépíthetünk, de ez sokaknak nem adatik meg. Ettől azonban még bevihetjük a lakásunkba a színpompás tavaszi természetet. Hogy hová mit ültessünk, arról az alábbi praktikus tanácsokat adta Kiszel Péter okleveles kertészmérnök szakértőnk.

Ha kevés a napfény

Kevésbé napsütötte helyre a legjobb választás a télizöld meténg, amely árnyéki gyeppótlóként is igen elerjedt. Van kis- és nagylevelű változata, a nagylevelűből még tarka is létezik. Tökéletes nagyobb, árnyékos foltok eltakarására, befuttatására. Halványlila virágai május-júniusban nyílnak. A tollbuga is az árnyékos vagy félárnyékos helyeket kedveli. Nedves helyen jobban érzi magát, de szükség esetén a szárazabb részeket is elviseli. Rózsaszín virágai a nyár közepétől díszítik a teraszt. Április-májusban nyílik halványrózsaszín virágaival a díszítő bőrlevél. Nem nő túl magasra, 30-50 centi a végleges magassága.

Éljen az árnyliliom!

Akár napos, akár árnyékos a környezetünk, számos szépséges, lágyszárú évelő közül válogathatunk. Az árnyliliom ezek egyik különösen kedvelt képviselője. Számos fajta létezik már belőle, némelyik apró levelű, de olyan is van, amelyik nagyméretű levelekkel rendelkezik. Lehet zöld, ezüstös és tarka is. Harangszerű, halványlila virágai fajtától függően júniusban, júliusban, augusztusban nyílnak. Ha nem balkonládába, hanem panel-előkertbe kerül, gondot okozhatnak neki a csigák, de ha fakéreggel vagy murvával felszórjuk a talajt, elkerülik. Balkonon, nagyobb edényben is remekül megél.

Helyet a lombos csodáknak!

A lombjukkal ékesítő évelők táborát gyarapítják a páfrányok, amelyek tökéletes árnyéki növények. A nedves helyeket jobban kedvelik, de megelégednek a közepes vízellátottsággal is. Érdekes leveleikkel tavasztól őszig szépítik a rendelkezésre álló teret. Ugyanígy ültethetők a tűzeső fajtái is, amelyek piros, sárga, illetve ezüstös lombjukkal kényeztetik a szemet.

Kísérletezzünk egynyáriakkal!

Társasházi előkertbe és balkonra is érdemes lehet egy-két egynyári-foltot kialakítani. Árnyékot jól tűrő egynyári növények például a Pistike és a lobélia, a bolíviai begónia, a fukszia. Napra pedig a kompakt büdöske, a kisvirágú begónia, a záporvirág és még sok más egynyári növény való. Nem nőnek nagyra, viszont egész nyáron megörvendeztetnek minket színes virágaikkal. A legszebb lombú egynyári növények az árvacsalánok és a kakassarkantyú különböző fajtái.

TIPP:

A napos balkon befuttatására a vadszőlő, a tarka borostyán alkalmas, az egynyáriak közül pedig a hajnalka is jó választás.

Vízigényes cserjék

Érdemes megpróbálkozni a díszcserjékkel is. Az egyik ilyen a babérmeggy, amely babérszerű levelekkel díszítő örökzöld. Magassága, habitusa a fajtájától függ. Újabban számtalan törpe örökzöld cserje jelent meg, melyek kékes, szürkés, sárgás lombjukkal akár balkonládában is évekig tarthatók. Ezeknek az öntözésére nagyon figyelni kell, hogy ki ne száradjanak. Van köztük boróka, ciprus, tuja és néhány fenyőféle is.

Szakértő: Kiszel Péter okleveles kertészmérnök

Kérdése van a növényeivel kapcsolatban? Tegye fel szakértőnknek a [email protected] e-mail-címen! Olvasóink leveleire csak a lap hasábjain válaszolunk.

Fotó: privát

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete