Sztárok

Nincs ideje csajozni, helyette inkább locsol és gazol Peter Srámek

Peter Srámeket váratlanul érte, hogy a Lady „N” című dallal megnyerte a Csináljuk a fesztivált! A 28 éves énekes még nem is élt, amikor ez a szám óriási sláger volt. Az eredeti előadó, Korda György után neki is szerencsét hozott.

Tökölön járunk Peter Srámeknél. A fiatal énekes tavaly költözött be a saját házába. Az első dolog, ami feltűnik, hogy minden ragyog a tisztaságtól, mintha nem is egy agglegénynél lennénk vendégségben.

Hat év csepeli albérlet után tudtam megvenni ezt a pici házat, nagyon megbecsülöm az otthonomat. Szeretek itt lenni. Panellakásban nőttem fel, így minden vágyam egy kertes ház volt – mondja Peter, aki örömét leli a kerti munkában is.

 – Van egy kis veteményesem, ültettem koktélparadicsomot, paprikát. Már reggel lenyírtam a füvet, kigazoltam a virágok körül, este pedig locsolni fogok.

A Mona Lisához visszamegy

Peter ma már sokkal inkább érzi magát otthon Magyarországon, mint szülőföldjén, Szlovákiában.

 – Még nem kérvényeztem a magyar állampolgárságot, de szerintem én már örökre itt maradok. Nagyon sok szeretetet kapok a magyar közönségtől, a tököliek is hamar befogadtak. Minden héten kimegyek a helyi piacra, a kisboltban vásárolok, a sárga csekkeket pedig postán adom fel. Már sok embert ismerek, gyakran leállok beszélgetni. Nagyon bejön a kisvárosi élet.

Peter jelenleg egyedül él, néhány hónappal ezelőtt ért véget a kapcsolata.

 – Nehéz ismerkedni. Hétvégén általában több fellépésem van, és a koncert után sietek át a következő helyszínre. A diszkókat nem kedvelem, csak néha megyek el úgy bulizni, hogy nem én szórakoztatom a közönséget. Van egy baráti köröm, velük szoktam együtt lenni – mondja, miközben a legutóbbi párizsi útjuk fényképeit mutatja a telefonján. A barátaival járt a francia fővárosban.

 – Három napot turistáskodtunk a főszezon előtt, így olcsón vettük a re­pülőjegyet. Igyekeztünk sok látványosságot megnézni, csak a Mona Lisát nem sikerült alaposabban szemügyre vennem, mert én bolond, arra koncentráltam, hogy közös fotó készüljön, de közben elfelejtettem közelről is megnézni a híres festményt – meséli nevetve, de megfogadta, hogy egyszer még visszamegy Párizsba, és akkor a Mona Lisára is több időt szán.

A családja Szlovákiában

Peter ma már nagyon jól beszél magyarul. Hét évvel ezelőtt, amikor feltűnt a Rising Starban, még édesanyja tolmácsolt neki, mert csak szlovákul értett.

– Fontosnak tartottam, hogy megtanuljak magyarul. Nem jártam nyelviskolába, az évek alatt ragadt rám a magyar nyelv. Ma már csak ezt használom. A szüleim és a testvérem a szlovákiai Vágsellyén élnek, de csak két-három havonta járok haza. Legutóbb karácsonykor és idén húsvétkor voltam – mondja. Peter öccse, Martin 25 éves, de ő nem vágyik a reflektorfénybe. A Srámek fivérek biztos nem lesznek olyanok, mint a Tóth lányok vagy Király Linda és Viktor, ahol mindkét gyerekből híres énekes lett. Peter nem is tudja, hogy kitől örökölhette a zenei ambícióit, mert a szüleinek hétköznapi, civil szakmájuk van.

 – A nagymamám szeretett énekelni, szép hangja volt, talán tőle… – vélekedik, majd büszkén mutatja meg az arany- és platinalemezét, amit a Madarak szállnak című legutóbbi albumáért kapott.

 – A Csináljuk a fesztivált! előtt sokkal kevesebbet szerepeltem a tévében, mégis sikeres lett a lemezem. És nemcsak a közönség, hanem a popszakma is elfogadott. Aradszky László szinte a fiaként szeretett, többször jártam a lakásán. Sokat sztorizgatott, jó ember volt. Hiányzik nagyon. Az utóbbi években Delhusa Gjonival kerültem baráti kapcsolatba, egy közös számot is készítünk, tőle is sokat tanulok.

Zakóban énekel a nyári hőségben is

Peternek nagy élmény, hogy a nála jóval idősebb énekesek is elismerik a tehetségét.

 – A Csináljuk a fesztivált! műsorban Korda Györgytől vehettem át az évszázad daláért járó trófeát. Gyuri bácsi nagyon közvetlen volt, látszott rajta, hogy őszintén örül a sikeremnek. Most már én is felveszem ezt a slágert a repertoáromba, minden fellépésemen eléneklem, pedig még nem is éltem, amikor ez dal a 70-es években sláger volt.

Peter azt mondja, lát hasonlóságot Korda György és saját maga között.

– Gyuri bácsi is mindig elegánsan, jól öltözötten lép ki a közönség elé. Én is szeretem megadni a módját. A nyári hőségben is zakó van rajtam, amikor a színpadon állok. Úgy érzem, meg kell tisztelnem a közönséget, ha kíváncsiak rám, és eljönnek megnézni a műsoromat. Ehhez az elvemhez ragaszkodom.

Kiemelt kép: Olajos Piroska

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete