Konyha Riportok Sztárok

Balatoni Provence: bolhapiacról rendezte be nyaralóját Polgár Tünde – maga festette a falakat is

Kacsalábon forgó palota helyett egy több száz éves présházban találták meg álmaik balatoni nyaralóját.

A Polgár házaspár, Tünde és Árpád éveken át keresgélt balatoni nyaralót. Végül a férj egyik barátja hívta fel a figyelmüket a 200 éves présházra, amit igen rossz állapotban találtak, mégis szerelem volt első látásra. A felújítás és az épület bővítése jó másfél évig tartott, Tündéék pedig kivették a részüket a belső terek kialakításából. Bontott téglákat keresgéltek, bolhapiacokra jártak, régi bútorok után kutattak. A végeredmény az ő balatoni Provence-uk, amit télen is második otthonukként használnak. Azt pedig, hogy mennyire szeretnek vendéget fogadni, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy elsőként a terasz 14 személyes asztalát vásárolták meg.

A házat körülölelő kertet Tünde szeretettel gondozza. A levendulaszüret külön program, olyan sok virág nő. A hegyoldalon álló présház teraszáról körbenézve a Balatont, a tihanyi belső tavat és az apátságot látni. Ez a látvány győzte meg őket.

Minden ajtót egyedileg, kézzel készítettek, a különleges, régi zárak és kilincsek a XVI‑XVII. századból valók. A hagyományos kandalló mellett jólesik egy jó könyvet olvasni.

A ház padlófűtését telefonról is el tudják indítani. A konyhabútort bontott téglából építették, míg a szekrény faajtajait egy régi pajta bontott fájából készítették. Az étkezősarok legkülönlegesebb darabja a 200 éves orosz szék, amelyet egy tömbből faragtak.

A lábakon álló kád az Egyesült Államokból érkezett a pár hálószobájába. A hálószobában XVIII. szá­zadbeli puttók tartják a gyertyát, a tükör vekkerként működik: a nap első sugarait vetíti az ágyra. Fiuk, Dani szobája egy hajókabint idéz.

A nappali bútorait Tünde és Árpád maga festette fehérre a pandémia heteiben. Így világosabb lett az enteriőr.

Képek: Olajos Piroska

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete