Divat Otthon

Szebb lesz, mint az új: így tisztíthatja meg a műanyagból, fából készült kerti bútorokat

Itt az ideje, hogy letakarítsuk az erkélyt, a teraszt, és elővegyük a garázsból, a tárolóból a kerti bútorokat! Válasszuk a megfelelő tisztítási módot, mert sem a felületek anyaga, sem a lakóhelyünk elhelyezkedése szempontjából nem mindegy.

Mohák, algák

Amennyiben ősztől tavaszig nem használtuk a teraszt, úgy elképzelhető, hogy a hideg, nedves, párás, ködös idő miatt mohák, algák képződtek a járólapon, a fúgákban. Először ezt kell eltávolítani, mert azontúl, hogy nem igazán szép látvány, még csúszóssá is teszi a padlót, ami így balesetveszélyessé válhat.

  • A mohát, algát öntsük le meleg, ecetes vízzel, majd egy erős kefével dörgöljük át a foltokat. Kaphatók speciális alga- és mohairtó vegyszerek, melyek szintén hatásosak lehetnek, de ezek nem biztos, hogy jót tesznek a környezetnek, ezért érdemes először az ecetes keveréket kipróbálni.
  • Többlakásos társasháznál ne borítsunk az algára egy egész vödör vizet, inkább a kefét mártsuk a vízbe, és így tisztítsuk meg a felületet.
  • A takarítás után bekenhetjük szilikonos impregnálóval a felületet, így lepereg majd róla a víz, és később nehezebben alakul ki a moha, az alga.
  • A fugát egyébként akkor is érdemes egy kefével átdörzsölni, ha nem tapadt meg moha a felületén. Ilyenkor a langyos, mosószeres víz is megteszi, de kertes ház esetén nagynyomású mosóval is megtisztíthatjuk a teraszt.

A bútor anyaga szerint

A fából készült széket és asztalt súrolás nélkül, mosószeres vízzel töröljük le. Mindig szárítsuk meg, de ne tegyük a tűző napra! Ezután kenjük be viaszos ápolószerrel, és puha ronggyal fényesítsük át.

A műanyag bútorok tisztításához semmiképpen ne használjunk súrolóport, durva szivacsot, mert ezek csak összekarcolják a felületüket, amelyekben aztán megáll a kosz. Mossuk le őket meleg, mosogatószeres vízzel, és száraz ruhával töröljük át.

A rattan, műrattan kerti bútorról távolítsuk el a port egy kefe segítségével, majd langyos, szappanos vízzel töröljük át. Ha a színe kezd sötétedni, érdemes egy kis bóraxot is adni a szappanos vízhez. Ezután töröljük le a mosószeres vizet egy nedves ronggyal, végül töröljük szárazra a felületet.

Természetes kőből készült burkolat esetén a víz a legjobb megoldás. Magasnyomású mosóval, slaggal vagy akár egy vödör vízzel tisztítsuk meg a felületet. Betonnál a kvarc­homok is a segítségünkre lehet: a homokszemcsék, akár egy smirglipapír (csiszolópapír) átpolírozzák a felületet. Szórjuk a felületre, dörzsöljük át egy kefével, majd söpörjük le, esetleg vízzel mossuk le a teraszt.

Csempe

A járólappal, csempével burkolt erkélynél a por lesöprése után magasnyomású mosóval vagy slaggal is tisztíthatjuk a felületet. Ha kész, söpörjük le a vizet, illetve töröljük át a padlót egy száraz ronggyal vagy felmosóval, és hagyjuk megszáradni. Amennyiben szükséges, fertőtlenítő hatású tisztítószert, hipót is bevethetünk a takarításhoz.

A többlakásos társasházakban óvatosan bánjunk a vízzel, itt magasnyomású mosó helyett inkább samponos vízzel mossunk fel, de akár citrommal is megtisztíthatjuk a felületet: a foltos részeket dörzsöljük át citrommal, majd néhány perc után tiszta, puha ruhával töröljük át. A vízkőfoltokat ezenkívül ecetes vízzel is eltávolíthatjuk. Egy deciliternyi 20 százalékos ecetet kever­jünk el egy liter forró vízzel, és ezzel dörzsöljük át a felületet.

Fa

Nagyon szép, természetes hatást kelt, ám elég nehéz takarítani és megóvni az állagát a faburkolatnak. Először söpörjük le a teraszt, majd a makacs szennyeződéseket dörzsöljük le szappanos vízzel, és hagyjuk megszáradni. A magasnyomású mosó ez esetben sajnos nem jó, mert az erős vízsugár károsíthatja a fát.

  • Jó szolgálatot tehetnek ugyanakkor a különböző beltéri padlóápolók is, ám mielőtt ezekkel kezelnénk a felületet, alaposan tisztítsuk meg a portól, hogy a szemcsék ne karcolják össze a fát. Amennyiben már régebbi a fa-, deszkapadló, bekenhetjük lenolajkencével, ennek köszönhetően megőrzi a nedvességtartalmát.
  • Ha pedig – például grillezés alkalmával – zsírfolt került a padlóra, háztartási benzinnel vagy terpentinnel dörzsöljük át a foltot.

Napernyő, napvitorla

Ahhoz, hogy sokáig megőrizze a funkcióját, fontos a rendszeres karbantartása. Kezdjük a munkák sorát a fém alkatrészek tisztításával: egyszerű, puha ronggyal és langyos vízzel távolítsuk el a szennyeződést. Ezután jön a vászonrész: ha esetleg bepenészedett a télen, akkor a foltokat kenjük be szalmiákszesszel, majd szórjunk rá sót. 12 órán át hagyjuk hatni, utána tegyük a napra. Végül öblítsük le a ponyvát, és hagyjuk megszáradni. Ha nincs rajta penész, akkor samponos vízzel és egy szivaccsal, kefével elég átdörzsölni.

Aki a virágot szereti…

Az erkély, a terasz, akkor lesz igazán hangulatos, ha virágokat is ültetünk ládákba, cserepekbe.

  • Mielőtt belekezdenénk az ültetésbe, távolítsuk el a tavalyi földet a balkonládákból, majd mossuk ki, sőt fertőtlenítsük az edényeket.
  • Tisztítsuk mosogatószeres vízzel a ládákat, majd fürdő­szobai fertőtlenítőszerrel (esetleg ilyen kendővel) töröljük át őket.
  • Végül öblítsük át, és máris jöhet bele a virágföld. Az egynyáriak betelepítéséig ültessünk előnevelt tavaszi hagymásokat vagy primulát, árvácskát, százszorszépet.
  • Megpróbálta átteleltetni a leandert, a muskátlit? Ellenőrizzük ezeket a pincében, garázsban, majd szedjük le róluk a száraz, esetleg fertőzött részeket. Mostantól fokozatosan állítsuk őket egyre világosabb, melegebb helyre, időnként levegőztessük a növényeket, és kezdjük meg az öntözésüket.

Szöveg: Kovács Vera

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete